Rekord under Black Friday – handlade för 5 miljarder

Black Friday
Miljötänk | Nyheter | nov, 30th, 2017

Ingen kan ha undgått alla annonser för Black Friday som svämmade över både gator, tidningar, sociala medier och mailkorgar förra veckan. Nu har rea-hetsen lagt sig något och undersökningar visar att man år 2017 nästan fördubblade försäljningen under Black Friday med föregående år. Svenskarna handlade under bara ett dygn, fredagen den 24/11, för nära 5 miljarder (!) kronor.

Black Friday – en populär tradition

Var tredje svensk valde att handla under Black Friday-rean. Ungefär var sjätte person valde att handla åt sig själva och var tionde handlade endast julklappar. Traditionen, som ursprungligen kommer ifrån USA, har verkligen etablerat sig under de senaste åren.

Numera är det många som väntar med spänning på att fynda under årets Bland Friday-rea. Extra förmånligt är det att Black Fridays datum, den 24 november, ligger så nära jul. Därmed kan man med fördel fynda en hel del julkappar, vilket såklart är positivt.

Billiga priser - stor miljöpåverkan

Black Friday är för många en mycket omtyckt tradition där man kan fynda ordentligt. Röda priser och fyllda butiker kan vara både spännande och roligt. Samtidigt är den överdrivna konsumtionen skrämmande. Att handla för 5 miljarder kronor, endast under ett dygn, har en enorm miljöpåverkan. Och hur många av oss har någon gång köpt något som man egentligen inte är i behov av, bara för att det är billigt?

Vi på Econello.com brinner för miljön. Därför tycker vi det är synd att vi överkonsumerar som vi gör, då vi lever redan över våra tillgångar. Visste du att människan idag lever som om vi hade 1,6 planeter? Och skulle alla konsumera som vi gör i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter!

Testa hur stora utsläpp du är ansvarig för

Att människan påverkar planeten är självklart. Dock är det få som inser hur stor del av utsläppen som de själva faktiskt står för. Om du själv får se hur din konsumtion påverkar miljön kanske du kan bli mer motiverad till att skapa en mer klimatsmart livsstil.

Därför rekommenderar vi att du som läser detta klickar dig in här för att testa just din livsstil. Med hjälp av WWF:s och SEI:s smarta klimatkalkylator kan du nämligen se exakt hur mycket du påverkar miljön och vad du kan göra för att minska de utsläpp som du är ansvarig för.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 04, 2018