Dyrare el på grund av värmeböljan?

el
Nyheter | jul, 30th, 2018

Årets sommar har slagit rekord på många sätt, vilket både varit på gott och ont. Badstränderna och uteserveringarna är fyllda till bredden, men naturen får lida och likaså plånboken om det fortsätter i samma takt.

Chansen är nämligen stor att höstens elpriser kommer att skjuta i höjden, vilket också kommer att påverka plånböckerna.

Ökad vatten- och elkonsumtion

Vanligtvis brukar elpriserna vara låga på sommaren eftersom det många gånger räcker med att skapa korsdrag för att skapa ett kyligt drag i bostaden. Nu, när temperaturerna närmar sig 30 grader nästan varje dag, och det är brist på fläktar i landet.

Naturligtvis är det inte konstigt att många förbrukar mer el (på till exempel air condition) än vanligt. Även användningen av vatten har stigit och många hushåll ute på landsbygden riskerar att göra slut på vattnet i deras egna brunnar.

Nu mer än någonsin är det viktigt att tänka på att spara el och vatten, inte minst för din plånboks skull.

Elpriserna ökar med 70 procent

Analytiker på Energimarknadsinspektionen meddelar att spotpriserna (dagens priser på producenternas elmarknad) stigit med mellan 50 och 70 procent jämfört med förra sommaren.

Dock beror inte detta enbart på chockvärmen, utan prishöjningen beror även på att kolet blivit dyrare och likaså priset på utsläppsrätter av koldioxid. Inte den bästa tajmingen man kunde önskat sig.

Norsk vattenkraft blir lidande

Norge är ett land som producerar en hel del energi via vattenkraft och eftersom vattennivån i landet är låg blir exporten lidande. Den norska vattenkraften är betydande för den nordeuropeiska elmarknaden och de begränsade tillgångarna är ytterligare en faktor till det höga elpriset.

Detta är dock något som hänt förr under varma somrar. Som tur är anlände nederbörden när hösten närmade sig och satte fart på elproduktionen igen. Den ökade nederbörden gav till och med ett överskott, vilket gjorde att elpriserna blev längre under vintern än under sommaren.

Med andra ord är elpriserna till stor del beroende av höstens nederbörd och det är knappast kört än. Hur mycket vi än njuter av värmen idag, så kan lite regn vara plånbokens räddning när vintern närmar sig.

Ska man passa på att byta elavtal?

En fråga många förmodligen ställer sig i dagsläget är – ska man byta till ett elavtal med fast-pris eller ska man ha is i magen? Svaret på den frågan skiljer sig en del beroende på vem du frågar.

Vissa i branschen menar att ett elavtal med fast-pris och fri bytesrätt är att föredra om man vill undvika chockpriser. Samtidigt menar andra att prishöjningen inte behöver bli extrem och att man bör fortsätta med ett rörligt elpris – om man klarar av en prisförändring.

Det är helt enkelt upp till dig själv, men ha som vana att se över ditt elavtal regelbundet. Det kan även vara bra att kontakta ditt elbolag och se vad de rekommenderar.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 06, 2018