Lainatarpeen suunnittelu

Lainatarpeen suunnittelu
Lainaa | tammi, 4th, 2021

Tavallisella töissä käyvällä ihmisellä voi kyllä olla säästöjä jonkun verran, mutta usein eteen tulee tilanne, että pelkät säästöt eivät riitä suuren tarpeen tullessa eteen. Näissä tilanteissa rahan lainaaminen on usein järkevin ratkaisu. Eri tilanteita, joissa rahaa voi tarvita lainaksi on lukuisia, voi tulla tarvetta uusille asumisjärjestelylle, suurille kodinkoneille, uudelle autolle tai ehkä on aika remontoida talo kunnolla tai rakentaa uusi terassi. Mitään häpeämistä ei ole myöskään siinä, jos haluaa hemmotella hieman itseään lainarahalla vaikkapa viikon reissulla kaupunkilomalle. Tietysti nykyisessä yhteiskunnassa viihdemahdollisuuksia riittää, jokaisella on taskussa älypuhelin, joka on kuin pieni viihdekeskus valtavine toimintoineen. Ihmiset voivat lukea kirjoja, katsella tv-sarjoja tai elokuvia, opiskella tai pelata live blackjackia yhdellä ja samalla laitteella.

Joskus voi kuitenkin tulla tarve myös maiseman vaihdolle, jota ei vielä ainakaan toistaiseksi pysty puhelimella tekemään. Erinäisiä syitä lainan ottamiselle voi olla useita, mutta yleensä yhteistä on se, että rahaa tarvitaan nopeammin, kuin saman summan säästämisessä menisi aikaa.

Lainan suuruus

Lainan hakemista suunnitellessa kannattaa käyttää hieman aikaa lainan koon miettimiseen. Tämä saattaa tuntua asialta, joka ei juurikaan pähkäilyä vaatisi, mutta totuus on toinen. Mikäli laina tarvitaan jo etukäteen katsottua autoa varten, on lainan koko tietenkin helppo määritellä, mutta jos lainaa tarvitaan vaikkapa terassin rakentamiseen tai keittiön remontoimiseen, vapaa-ajan viettoon tarkoitetusta lainasta puhumattakaan, ei tarkan summan määrittely olekaan niin helppoa.

Onkin siis lainaa hakiessa ottaa jonkun verran marginaalia yläpäähän, sillä monissa tapauksissa kustannusarvio saattaa epäonnistua ja useimmiten nimenomaan niin päin, että arvio on alunperin alakanttiin. Nykyään on tietenkin mahdollista hakea myös joustoluottoa, jossa lainasummaa ei tarvitse kokonaisuudessaan lainata kerralla, vaan tarpeen mukaan. Tällöin välttämättä muut ehdot eivät ole yhtä hyviä kuin perinteisessä kiinteään summaan rajatussa lainassa, joten kannattaa tarkasti harkita kumpi vaihtoehto sopii moalle kohdalle paremmin.

Lainan korko

Lainatarjousten korkovertailu on ehkä kaikkein olennaisin vertailtava asia sen jälkeen, kun on varmistettu, että lainaa on saatavilla tarpeeseen nähden riittävästi. Korkotasoissa voi olla eri lainantarjoajien kesken suuriakin eroja, mutta onneksi nykyään ei ole mahdollisuuksia enää lisätä lainaan piilokustannuksia vaan lainantarjoajat ovat velvollisia kertomaan todellisen vuosikoron.

Yleensä lainanantajan kanssa pystyy neuvottelemaan melko paljon maksuerien määrään ja kokonaismaksuaikaan liittyvissä asioissa, kuten myös mahdollisista lyhennys- tai maksuvapaista kuukausista.

Mahdolliset ongelmat lainan takaisin maksamisessa

Mahdolliset maksuongelmat pitäisi olla selvillä jo suunnitellessa lainaa. On tärkeää olla sortumatta epärealistisuuksiin ja havaita, mikäli lainan säännöllinen lyhentäminen on omalle tulotasolle mahdotonta. Myönteinen lainapäätös ei tarkoita sitä, että laina olisi pakko ottaa, vaan vielä on mahdollisuus perääntyä.

Mikäli maksuerien kanssa joutuu kuitenkin vaikeuksiin, on syytä ottaa hyvissä ajoin ennen eräpäivää yhteys lainan antajaan ja neuvotella muutoksista maksusuunnitelmaan. Mahdollisuudet onnistua ovat siinä vaiheessa paljon suuremmat kuin muistutuslaskujen saamisen, saati perintätoimiston yhteydenoton jälkeen.

Alexandra Eriksson

Julkaistu: 2020-01-04.