Förstå din hjärna och minska ångest över pengar

ångest över pengar
Sparande | Tips & guider | dec, 4th, 2017

Ångest över pengar är en vanlig orsak psykisk ohälsa bland människor idag. Det kan handla om att man till exempel inte tycker att man sparar nog mycket pengar varje månad eller att man spenderar för mycket. Visste du att ångest över pengar är den allra största anledningen till bråk i relationer?

Även om man har bra avsikter när det gäller sin ekonomi, som till exempel att spara pengar varje månad, är det lätt hänt att pengarna försvinner på annat. Dock finns det en enkel lösning på hur du kan förbättra din ekonomi och minska ångest över pengar, nämligen att förstå hur din hjärna fungerar. Nedan ska vi ge dig 5 tips på hur dina tankar kan påverka ditt pengabeteende.

1. Skapa en tydlig framtidsbild

Något som är vanligt när vi spenderar pengar är att vi fokuserar på nuet. Vi vill ha den där tröjan just nu och vi vill resa iväg till värmen just nu. Visst, många förespråkar ett liv i nuet eftersom man aldrig vet vad som kan hända i morgon. Samtidigt är det viktigt att planera inför framtiden för att skapa en konkret bild av till exempel mål och drömmar.

Se till att skapa konkreta mål inför framtiden om du vill undvika ångest över pengar. Bestäm exakt hur mycket pengar du behöver spara för att kunna köpa ditt drömhus eller för att resa iväg på din drömsemester. På så sätt blir ditt mål tydligare samtidigt som du ökar motivationen att uppnå det.

2. Undvik ångest över pengar - strunta i FOMO

FOMO, eller ”fear of missing out” som det egentligen heter, innebär att man gör saker endast för att man är rädd för att missa något. Det kan till exempel handla om att du går ut och festar, trots att du egentligen inte har råd, bara för att du är orolig över att missa en fantastisk kväll. Här är det lätt att få ångest över pengar.

Nästa gång du känner att FOMO börjar krypa sig på - reflektera över dina känslor. Är det verkligen värt att spendera pengar på något som du egentligen inte alls känner för? Tänk istället på att du kan använda de pengar du sparar till något som du verkligen vill göra senare. På så sätt kan du slippa ångest över pengar.

3. Se upp för tankefällor

En tankefälla kan vara många olika saker, men den fälla som vi tänker på är den som kallas för anchoring effect. Denna tankefälla innebär att vi ofta jämför ny information med tidigare information, dock ser vi den nya informationen som den mest korrekta.

Ett exempel

Låt säga att du hittar en rea-vara. Då jämför du automatiskt rea-priset med det tidigare priset och därmed uppfattas varan som billig. Om du då köper den kommer du känna att du faktiskt sparat pengar, vilket såklart inte alls stämmer.

Så nästa gång du hamnar i denna situation, säg åt dig själv att du hellre sparar pengarna istället för att lägga dem på något som du egentligen inte ens behöver. Ett effektivt sätt för dig som vill undvika ångest över pengar.

4. Sätt inte upp för stora mål

En vanlig orsak till ångest över pengar vanligt är att man sätter upp alldeles för höga mål. Detta kan leda till att man känner uppgivenhet, hopplöshet och slutligen - ren ångest över pengar. Sätt istället upp mindre, enklare mål för att hålla igång din motivation. Läs gärna våra 202 spartips för att få inspiration.

”Många bäckar små” är ett uttryck som passar mycket bra in på denna punkt. Även om du bara sparar lite åt gången kommer du att häpnas över hur snabbt dina pengar kommer att växa om du bara håller dig till små, kortsiktiga mål.

5. Inte imorgon – idag

Ett beteende som är vanligt hos de flesta människor är viljan att ta saker ”imorgon”. Vi gillar helt enkelt att skjuta upp saker som vi tycker är lite jobbiga och det är helt naturligt. Hjärnan vill undvika dåliga känslor och då skjuter den helt enkelt undan uppgifter som känns negativa och som kan skapa ångest över pengar. Tyvärr är det en vana som du bör försöka bryta snarast möjligt.

Gör uppgiften enklare

Ett bra tips när det gäller att förändra ett uppskjutande beteende är att dela upp uppgiften i mindre delar. Istället för att städa lägenheten kanske du kan börja med att diska. Efter det kan du bädda sängen och efter det dammsuga. Om du vill öppna ett sparkonto kan du börja med att titta på vilka alternativ som finns.

Därefter kan du klicka dig in på den bank som passar dig. Sedan väljer du ett sparkonto och sätter in pengar. Detta låter ju lite enklare än att ”börja spara pengar”, eller hur? Även detta kan vara ett botemedel mot ångest över pengar.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 04, 2018