Saker du INTE får glömma innan årsskiftet

årsskiftet
Privatekonomi | Tips & guider | dec, 18th, 2017

Vi hoppas att du har bra koll på din privatekonomi, annars kan du förlora tusenlappar när årsskiftet har passerat. Det finns nämligen en hel del saker som kan vara bra att komma ihåg innan nyår. På så sätt kan du spara,  till och med få tillbaka, pengar. Detta kan vara extra uppskattat i juletider, eftersom januari trots allt är en av årets fattigare månader.

Nedan ska vi på Econello.com ge dig all information du behöver inför årsskiftet. Vi hoppas att vi kan hjälpa dig spara lite extra pengar inför 2018!

1. Utnyttja ditt friskvårdsbidrag

Om du får friskvårdsbidrag av din arbetsgivare bör du komma ihåg att lämna in de kvitton som du fått efter att ha nyttjat bidraget. Detta bör du göra innan den sista december. Tänk även på att du inte kan ”spara” detta bidrag till kommande år, då friskvårdsbidraget inte kan bli högre än vad det redan är.

Då är det bättre att du utnyttjar bidraget (som dessutom är skattefritt) innan årsskiftet, kanske för att köpa ett gymkort eller en skön massage till dig själv så här i juletider. Friskvårdsbidraget är alltid skattefritt.

2. Betala rot- och rutavdrag

Om du har köpt rot- eller rutavdrag i december bör du betala dessa räkningar innan årsskiftet. På så sätt kan du göra avdrag för detta i nästa års deklaration. Skulle det vara så att du har betalat i förskott måste arbetet vara klart senast i slutet av januari nästa år för att du ska hinna ta med det i deklarationen.

3. Kvitta vinster och förluster

Om du handlat med aktier eller fonder där du gjort vinster eller förluster bör du kvitta dessa mot varandra innan den 31 december. Då kan du nämligen göra avdrag för detta i kommande års deklaration. Kom ihåg att det kan ta några arbetsdagar innan affären går i lås, se därför till att göra det med god marginal tills årsskiftet.

4. Se över räntefördelningen

Om du tagit ett lån tillsammans med någon bör ni se över hur ränteutgifterna mellan er ser ut. Skulle ni anmäla detta till banken innan årsskiftet kommer detta med i nästa års deklaration.

Det är även möjligt att förskottsbetala kommande års låneränta redan nu. På så sätt kan du även göra ränteavdrag för detta i nästa års deklaration, men kom ihåg att denna möjlighet endast finns fram till januari nästa år.

5. Avdrag för pensionssparande

Är du egenföretagare eller anställd hos en arbetsgivare som inte erbjuder tjänstepension till sina anställda? Då kan du fortfarande göra avdrag för ditt privata pensionssparade fram till den sista december.

6. Ändra aktör för tjänstepensionen

Har du tjänstepension bör du innan årsskiftet meddela om du vill ändra den aktör som för närvarande förvaltar dina pengar. Självklart är inte detta ett måste, men kom ihåg att en ändring inte kan ske efter den 31 december.

7. Studiemedel inför kommande år

Planerar du att studera nästa termin så kanske du vill ansöka om studiemedel. Om så är fallet bör du registrera så mycket som möjligt av din inkomst detta år. Skulle du till exempel jobbat extra under jul bör du se till att få betalt för detta i år. Anledningen är helt enkelt för att du endast får tjäna max 86 762 kronor per termin om du ska få rätt till studiemedel.

8. Glöm inte dina räkningar

I juletider är det enkelt att glömma bort räkningar som ska betalas. Kom ihåg att betala dina räkningar för december senast den 29 december så att pengarna ska nå mottagaren innan årsskiftet. Lägg gärna en påminnelse i din mobil eller i din kalender.

9. Egenföretagare – passa på att handla

Om du driver eget företag och har viktiga inköp planerade bör du slå till innan årsskiftet. Skulle du till exempel köpa en dyr maskin eller annan elektronik kan du få ett helt års avskrivning, även om det endast är några dagar kvar av år 2017.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 04, 2018