Allt fler använder appbetalningar

Nyheter | dec, 21st, 2017

En ny undersökning visar att allt fler väljer att göra appbetalningar istället för att betala med kontanter. Detta kan vara början på ett historiskt skifte på den svenska betalmarknaden. Dock är det kanske en skiftning som är mer eller mindre väntad.

Att vårt samhälle bara blir mer och mer digitaliserat är ett faktum. Kanske är det inte så konstigt att kontanterna är på väg bort och att appbetalningar blir allt vanligare, men få hade förväntat sig att se denna förändring så pass tidigt. Är början på ett helt kontantfritt samhälle här?

Appbetalningar vanligare än kontantbetalningar

Appbetalningar med hjälp av smartphones har nu gått om användningen av kontanter. Detta visar en ny undersökning som tagits fram i samarbete med bland annat Länsförsäkringar Bank, SEB och PayEx. Den målgrupp som använder dessa appbetalningar mest är yngre kvinnor.

Dessa appar lanserades på marknaden för bara dryga fem år sedan. Utvecklingen har med andra ord gått i en rasande fart och numera är det mer populärt än någonsin att använda appbetalningar. Att kontanterna är på väg ut är uppenbart.

Kort fortfarande det vanligaste betalmedlet

Även om appbetalningar är på väg att ta över är fortfarande kort det allra vanligaste och populäraste betalmedlet bland de svenska invånarna. Hela 97 procent av de som deltog i undersökningen handlar på kort varje vecka eller oftare.

För betalningar som enbart sker någon gång i månaden så föredrar 48 procent att använda sig av appbetalningar istället för kontanter. Endast 28 procent angav att de hellre betalar med kontanter. I och med detta kan man alltså konstatera att förtroendet för betaltjänster via mobilen ökar.

Swish – ledande inom appbetalningar

Att betaltjänsten Swish är populär råder det inga tvivel om. Denna smarta mobilapp tog marknaden med storm när den lanserades i slutet av december år 2012. I dagsläget använder sig hela sex miljoner invånare av appbetalningar via Swish och under november i år gjordes hela 21 miljoner (!) betalningar med hjälp av appen.

Den målgrupp som använder tjänsten mest är kvinnor mellan 16 – 29 år och 43 procent av dessa kvinnor anger även att de använder tjänsten varje vecka eller oftare. Endast 33 procent av männen i samma målgrupp använder appen lika ofta.

Sverige – världens mest kontantfria samhälle

Förmodligen kommer appbetalningar endast att öka inom de kommande åren. Kontantlösa betalningar kommer att bli allt mer populära och man tror även att man kommer kunna använda samma betalsätt i flera olika situationer, till exempel när man handlar online eller i matbutiken.

Samtidigt visar även undersökningarna att förtroendet för appbetalningar inte är helt vattentätt. Fortfarande är förtroendet för kontanter större än det för betalappar, men detta kan komma att förändras inom de närmsta åren. Sverige är ju trots allt redan nu ”planetens mest kontantfria samhälle”, enligt The Guardian.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 04, 2018