5 anledningar till varför du MÅSTE teckna reseförsäkring

teckna reseförsäkring
Försäkring | Resor | jan, 23rd, 2018

Om du är sugen på att fly januari- och februarimörkret bör du teckna reseförsäkring. Att många väljer att boka in en resa under början av året är knappast konstigt. Man slipper man den värsta kylan och man har något att se fram emot när jul och nyår passerat.

Dock finns det några viktiga saker att tänka på innan du reser och en av dessa saker är att teckna reseförsäkring. Har du ingen reseförsäkring kan din semester snabbt förvandlas till en mardröm, i alla fall en ekonomisk sådan.

Så illa kan det gå om du inte har en reseförsäkring

Låt säga att du bokat tre härliga veckor i Bali som du sett fram emot i månader. Resan går bra och du anländer till ön, redo för nya äventyr. Under din andra vecka på ön testar du att surfa, vilket är en populär aktivitet på ön.

De första gångerna går utmärkt, men en dag är det extra stormigt på havet och du bryter fingret när en våg oväntat sliter med din surfbräda. Du skjutsas med ambulans till sjukhuset och får reda på att du måste opereras omgående.

Sjukhuset ber dig kontakta ditt försäkringsbolag, men du inser att du inte valt att teckna reseförsäkring och du har ingen hemförsäkring. Räkningen för sjukhusbesöket, som slutligen hamnar på omkring 55 000 kronor, får du nu själv stå för.

5 anledningar till varför du bör teckna reseförsäkring

Nu när du läst igenom exemplet ovan kanske du förstår hur viktigt det är teckna reseförsäkring innan du åker iväg på en resa. Dels för din egen skull och dels för din plånboks skull.

Nedan ska vi ge dig ytterligare några anledningar till varför du bör teckna reseförsäkring i god tid innan du reser.

1. Slipp oroa dig för rån eller bedrägeri

Om du valt att teckna reseförsäkring behöver du inte oroa för rån eller bedrägeri. Skulle dina personliga tillhörigheter bli stulna kommer försäkringsbolaget att ersätta dig, så länge du kan bevisa att du inte haft dina värdesaker fullt synliga.

Kom ihåg att du alltid måste förvara dina värdesaker på ett säkert ställe när du befinner dig utomlands. Använd alltid kassaskåpet och ha aldrig för mycket pengar med dig i plånboken när du är ute på stan.

2. Slipp chockhöga vårdkostnader

Om du skulle drabbas av en sjukdom eller skada under din resa kommer din reseförsäkring att ersätta kostnader för medicin, sjukhusbesök, ingrepp och återbesök. De kommer dessutom att skicka en prisgaranti direkt till sjukhuset och ha direkt kontakt med dem, vilket innebär att du inte behöver tänka på något annat än att tillfriskna.

Det enda du behöver komma ihåg är att ringa försäkringsbolaget när du får information om vad som ska ske härnäst. Bara detta är en god anledning till varför du bör teckna reseförsäkring omgående.

3. Ersättning vid extremsporter

Det finns reseförsäkringar som inte täcker skador i samband med extremsporter. Se över detta innan du reser om du planerar att dyka, klättra, surfa eller utföra andra aktiviteter under resan. Information hittar du i försäkringsvillkoren.

Skulle du teckna reseförsäkring som inte ersätter sådana skador kan du snabbt och enkelt teckna en tilläggsförsäkring inför resan. På så sätt är du skyddad mot allt som kan tänkas hända dig.

4. Få hjälp med akut hemresa

Om du befinner dig i ett land som plötsligt drabbas av en naturkatastrof, ett krigsutbrott eller en terroristattack ordnar ditt försäkringsbolag en hemresa till dig så snart som möjligt. Du kan även få en hemresa om en närstående till dig plötsligt insjuknat eller avlidit i ditt hemland.

Med andra ord kan din reseförsäkring snabbt se till att du lämnar landet om det är nödvändigt. Ett moment i reseförsäkringen som verkligen kan vara guld värt och i vissa fall även livsavgörande.

5. Att teckna reseförsäkring är billigt

Att teckna reseförsäkring kostar inte alls många kronor. Om man jämför med de kostnader som du kan få betala om du är med om en olycka, så är en reseförsäkring i princip gratis. Oftast ingår dessutom ett grundskydd i 45 dagar i din hemförsäkring.

Skulle du vilja att reseförsäkringen ska gälla längre kan du antingen teckna en tilläggsförsäkring eller teckna reseförsäkring separat. Separata reseförsäkringar hittar du till exempel hos Europeiska. Här kan du välja ett skydd som passar din resa och det kostar inte mer än några kronor om dagen.

Övriga saker att tänka på innan du reser

Vi hoppas att vi har lyckats övertyga dig om varför du bör teckna reseförsäkring inför alla dina resor. Nedan ska vi ge dig några bonustips som kan vara bra att tänka på inför din resa.

  • Lägg in ett telefonnummer till en nödkontakt om en olycka skulle ske när du befinner dig ensam. Då kan rätt person nås snabbare.
  • Spara relevanta och viktiga telefonnummer (till exempel till ditt försäkringsbolag eller till en spärrningstjänst) i din telefon redan innan du reser.
  • Teckna reseförsäkring och läs alltid igenom försäkringsvillkoren noggrant innan du sätter dig på planet. På så sätt har du full koll på vad din reseförsäkring ersätter och inte.
  • Se över UD:s varningslista innan du reser. Om landet du planerat att resa till finns med på denna lista kan din ersättning påverkas om landet drabbas av terror, naturkatastrof eller krig.
  • Tänk på att alltid spara samtliga kvitton som du får i samband med olyckor på resan. Dessa ligger nämligen till grund för din ersättning.
  • Om du skulle drabbas av en skada, ett brott eller en sjukdom när du befinner dig utomlands – kom ihåg att alltid kontakta ditt försäkringsbolag direkt innan du går vidare.
  • Om du är ute och reser ofta kan du tjäna på att skaffa ett så kallat resekort. Detta är ett kreditkort som ger dig bonusar i samband med bland annat flyg och hotell och kortet saknar även ofta uttagsavgifter och valutapåslag.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 02, 2018