10 saker som du inte visste om kreditkort

kreditkort
10 intressant fakta | Kreditkort | feb, 5th, 2018

Kreditkort är ett typ av lån som erbjuds till både privatpersoner och företag. Istället för att få pengarna som en klumpsumma, vilket du får om du tar ett lån, får du tillgång till ett visst belopp varje månad. När månaden är slut kan du antingen välja att betala tillbaka din skuld på en gång eller så kan du dela upp din betalning.

Ett kreditkort kan vara ett smidigt alternativ i många olika situationer och de flesta vet hur ett kreditkort fungerar. Dock ska vi nu ge dig lite intressant fakta som du förmodligen inte visste om just kreditkort.

1. Grundaren glömde plånboken hemma

Visste du att det allra första kreditkortet grundades och erbjöds av bolaget Diners Club i New York år 1950? Mannen bakom idén var Frank McNamara och anledningen till varför han valde att skapa dessa smidiga kort var faktiskt för han själv vid ett restaurangbesök hade glömt sin plånbok hemma. Han skrev då upp sitt namn på ett visitkort och fick en faktura skickad till sig så att han kunde betala för sin måltid i efterhand.

När Diners Club lanserades fick dock endast 200 kunder tillgång till detta kreditkort och det kunde endast användas på 27 olika restauranger i New York.

2. Visa, tidigare kallat BankAmericard

Visa är ett namn som vi alla känner till. Detta är ett utav de allra vanligaste bankkorten i världen idag. Dock har kortet inte alltid hetat Visa, utan när kortet först började erbjudas av Bank of America år 1958 kallades kortet för BankAmericard. Det var först i mitten av 1970-talet som kortet bytte namn till Visa.

3. Åtgärder för att minska förfalskningar

Alla bankkort har hologram idag för att minska risken för förfalskning. Men visste du att det faktiskt var Mastercard som var först med detta säkerhetsåtgärd under mitten av 1980-talet? Och tur var väl det, annars hade antalet bedrägerier garanterat varit fler.

4. Falskt utgångsdatum

Alla kreditkort har ett utgångsdatum. Detta datum är faktiskt ”falskt”. Det går alltså att använda kortet efter det att datumet passerat, vilket beror på att kortnumret på ditt ersättningskort fortfarande kommer att vara detsamma.

Varför det då finns ett utgångsdatum på ditt kreditkort beror helt enkelt på att kortet behöver bytas ut med jämna mellanrum. Magnetremsan blir utsliten och kortet är sällan i ett gott skick efter cirka 4 år.

5. Mängder av erbjudanden

Visste du att sex erbjudanden (i genomsnitt) om kreditkort når svenska hushåll i deras brevlådor varje år? Dock är det bara ca 0,30 procent som faktiskt nappar på ett erbjudande och vill veta mer. Att göra reklam för kreditkort via post är helt enkelt inte särskilt lönsamt (och knappast miljövänligt) om man ser till statistiken.

6. Kreditkort så det räcker runt ekvatorn

Just nu används så många kreditkort runt om i världen att man skulle nå runt ekvatorn 3,5 gånger om man lägger ut dem på rad! Och detta gäller dessutom bara de allra största korten (Visa, Mastercrad och American Express).

7. Visa eller Mastercard – vem är störst?

Man kan säga att Visa och Mastercard är som Pepsi och Coca-Cola. Det är två väldigt lika kortföretag helt enkelt. Man kan därmed säga att Mastercard är Coca-Cola, eftersom de har något fler kunder än Visa.

Hela 800 000 000 människor använder sig av Mastercard medan 730 000 000 kunder använder sig av Visa. Dock är Visa det allra vanligaste kortet i Sverige.

8. Sålde sin andel – för endast 200 000 dollar

Grundaren till kreditkorten, Frank McNamara, ansåg att kreditkortet var en bra ide som skulle underlätta vardagen för många människor. Samtidigt trodde han vara att kreditkortet var en trend som snart skulle ersättas med något bättre.

Han valde därför att sälja sin andel i Diners Club för ynka 200 000 dollar. Idag skulle denna andel vara värd runt hela 1 600 000 dollar! Det dröjde inte mer än drygt 10 år innan Diners Clud hade över 1,3 miljoner kunder och kortet accepterades i hela världen.

9. Betalade inte sina skulder

De allra första kreditkortskunderna fick reklam om denna smidiga uppfinning via brevlådan. Det var en anställd vid Bank of America, Joseph P. Williams, som skickade ut hela 60 000 reklambrev till människor runt om i Kalifornien och redan året därpå lyckades samma man vinna hela 2 miljoner kunder.

Tyvärr märke man snart att hela 20 procent av kunderna inte betalade tillbaka sina kreditskulder, vilket resulterade i en förlust på över 8 miljoner dollar. Joseph P. Williams fick därefter sparken.

10. Vill vinna dig som kund till varje pris

Visste du att kreditkortsföretag spenderar runt 700 kronor på att övertyga dig om att du ska bli kund hos dem? När du väl är kund tjänar företaget runt 1 000 kronor på bara dig varje år.

Här för att stanna

Att kreditkortet skulle slå igenom som de gjorde visste man inte under 1950-talet (och särskilt inte Frank McNamara), men vi är väldigt tacksamma över att de finns tillgängliga idag.

Econello.com hjälper dig att jämföra kreditkort enkelt och vi rekommenderar att du alltid jämför hos oss innan du ansöker om ett kort. På så sätt minskar du risken för att betala mer än nödvändigt, samtidigt som du kan hitta ett kort som passar just dina behov.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 02, 2018