Världens rikaste människor – Bill Gates tappar ledningen

världens rikaste människor
Världsekonomi | feb, 20th, 2018

Bill Gates, grundare till det globala operativsystemet Microsoft, har i flera år varit världens rikaste människa. Nyligen tappade dock Gates ledningen och hamnade istället på plats nummer två över världens rikaste människor.

Vem har då tagit över förstaplatsen på listan över världens rikaste människor och hur ser de övriga platserna ut? Det ska vi titta närmare på i listan nedan.

1. Jeff Bezoz

Ursprung: USA
Känd för: Amazon.com
Förmögenhet: 121,3 miljarder dollar

Jeff Bezoz, 54, är grundare och VD för den globala sajten Amazon.com. Inte visste Bezoz när han påbörjade Amazon.com år 1995 i ett garage att han skulle hamna på första plats över världens rikaste människor.

Sedan bolaget Amazon-com börsnoterades i slutet av 90-talet har framgångarna endast blivit större. Sakta med säkert har Jeff Bezoz klättrat upp på Forbes lista över världens rikaste människor och idag har Bezoz en förmögenhet på hela 121,3 miljarder dollar, vilket gör att han äntligen toppat listan över världens rikaste människor.

2. Bill Gates

Ursprung: USA
Känd för: Microsoft
Förmögenhet: 91,6 miljarder dollar

Även om han förlorat sin första plats på listan över världens rikaste människor tror inte vi att Bill Gates, 62, är särskilt upprörd. Grundaren av det globala operativsystemet Microsoft sitter nämligen med en förmögenhet på hela 91,6 miljarder dollar.

I dagsläget ägnar sig Gates åt sin egen välgörenhetsorganisation, Bill & Melinda Gates Foundation, som dessutom är världens största sett till tillgångar (44 miljarder dollar). Här jobbar man främst med sjukvård och utbildning i tredje världen.

Visste du att runt 7 miljoner liv har räddats ifrån sjukdomar sedan stiftelsen grundades år 1994?

3. Warren Buffett

Ursprung: USA
Känd för: Berkshire Hathaway
Förmögenhet: 87,5 miljarder dollar

Warren Buffett, 87, är en investerare och affärsman som gjort en förmögenhet på investeringar, till exempel aktier. Faktum är att många anser att Warren Buffett är en av de främsta investerarna – någonsin! Därför är det inte mer än rätt att han hamnar på tredjeplats på listan över världens rikaste människor.

Trots sin extrema förmögenhet på 87,5 miljarder dollar lever Buffett knappast något lyxliv. Han är mer än nöjd med sin medelklassvilla som han ägt sedan slutet av 50-talet i Omaha, Nebraska.

4. Bernard Arnault

Ursprung: Frankrike
Känd för: LVMH
Förmögenhet: 75,5 miljarder dollar

Bernard Arnault, 68, är en affärsman ifrån Frankrike som byggt sin förmögenhet på ett av världens största lyxvaruimperium LVMH, som står för Moët Hennessy Louis Vuitton S.A. Koncernen är en sammanslagning av champangeproducenten Moët, cognacproducenten Hennessy samt modehuset Louis Vuitton. Självklart har detta imperium gett Arnault en fjärdeplats på listan över världens rikaste människor.

Visste du att utöver detta äger även Arnault över 70 procent av företaget Christian Dior?

5. Mark Zuckerberg

Ursprung: USA
Känd för: Facebook
Förmögenhet: 72,6 miljarder dollar

Mark Zuckerberg är en person som självklart är en av världens rikaste människor. Detta är ingen mindre än en av grundarna till det sociala nätverket Facebook. Zuckerberg, 33, var en av de som år 2004 skapade vad som idag är världens största sociala tjänst och idag arbetar han som ordförande och VD.

Idag äger han 28 procent av företaget och har en förmögenhet som uppgår till hela 72,6 miljarder dollar. Zuckerberg utsågs även till världens yngsta dollarmiljonär år 2009 när han var 25 år!

6. Amancio Ortega

Ursprung: Spanien
Känd för: Zara
Förmögenhet: 71,7 miljarder dollar

Amacio Ortega är ett namn som du kanske inte hört talas om tidigare, men vi är säkra på att du skymtat någon av hans butiker någon gång. Ortega, 81, är nämligen ägare av den världskända klädkedjan Zara. Inte konstigt att han är en av världens rikaste människor.

Ortegas karriär började när han och hans dåvarande fru Rosalia Mera startade en syateljé år 1963. Därefter, år 1975, öppnades de sin första klädbutik som skulle komma att lägga grunden för Zara, en klädkedja som skulle slå igenom över hela världen.

7. Carlos Slim Helu

Ursprung: Mexiko
Känd för: Investeringar inom telekom
Förmögenhet: 71,4 miljarder dollar

Carlos Slim Helu, 78, är en känd investeringsman inom telekombranschen. Det är faktiskt på detta vis som han lyckats jobba ihop en förmögenhet på hela 71,4 miljarder dollar. Helu låg faktiskt på första plats på Forbes lista över världens rikaste människor år 2013, men har sedan dess blivit omsprungen av flera miljardärer.

Idag driver Helu en av Latinamerikas största mobiloperatörer, América Móvil, som har över 130 miljoner användare. Utöver detta äger Helu även Telmex som är ett av världens största företaget för marktelefoni samt flera butikskedjor, banker och cigarettbolag.

8. Larry Ellison

Ursprung: USA
Känd för: Oracle Corperation
Förmögenhet: 61,6 miljarder dollar

Larry Ellison, 73, är en av grundarna till det globala databasföretaget Oracle Corporation som idag omsätter runt 37 miljarder dollar. Företaget grundades år 1977 av Larry Ellison, Bob Minor och Ed Oates och fram till år 2014 var Ellison företagets VD. Idag har VD-positionen tagits över av någon annan, men Ellison är fortfarande delaktig i verksamheten.

Visste du att Ellison lovade att donera hela 200 miljoner dollar till University of South California för att starta ett cancerbehandlingscenter?

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Dec 01, 2018