Hyra ut i andra hand – så funkar det

hyra ut i andra hand
Hem & bostad | mar, 19th, 2018

Funderar du på att hyra ut i andra hand? Om du inte gjort detta tidigare finns det en del saker som kan vara bra att veta. Detta för att allt ska gå så smidigt som möjligt och enligt de regler som finns när det gäller andrahandsuthyrning.

I detta inlägg kommer vi på Econello.com att berätta mer om hur du gör för att hyra ut i andra hand. Glöm inte att du dessutom kan hyra ut din lägenhet via någon av våra samarbetspartners som erbjuder hjälp med hyreslägenheter.

Hyra ut i andra hand - det här gäller

Att hyra ut sin bostad hur som helst är tyvärr inte möjligt, oavsett om du äger den eller inte. Du måste nämligen få ett godkännande ifrån din bostadsrättsförening innan du kan gå vidare med en uthyrning. Bostadsföreningarna har nämligen flera olika regler som samtliga bostadsägare måste följa.

Dessa regler säger till exempel hur ett andrahandskontrakt bör upprättas samt hur mycket du får ta i hyra. Nedan kommer några viktiga punkter som vi rekommenderar att du går igenom innan du bestämmer dig för att hyra ut i andra hand.

1. Får du hyra ut i andra hand?

Det allra första du bör göra är såklart att ta reda på om du får hyra ut din bostadsrätt i andra hand. Detta gör du enklast genom att kontakta din bostadsrättsförening personligen. Det är nämligen denna förening som måste godkänna uthyrningen innan du kan komma igång.

För att kunna hyra ut i andra hand måste du ha ett giltigt skäl. Detta skäl kan till exempel vara att du ska provflytta ihop med sin partner, du ska studera eller arbeta på en annan ort eller om du vill hyra ut till dina barn eller andra närstående.

2. Om bostadsrättsföreningen säger nej

Skulle det vara så att din ansökan om att hyra ut i andra hand avslås av bostadsrättsföreningen så kan du överklaga detta beslut hos Hyresnämnden. Skulle Hyresnämnden anse att du har rätt i ärendet kan du få hyra ut i andra hand oavsett vad bostadsrättsföreningen säger.

3. Bestäm hur hög hyran ska vara

Vilken hyra du ska ta är såklart ett av de mest väsentliga besluten när det är dags att hyra ut i andra hand. Du kan inte ta en allt för låg hyra, eftersom du knappast vill gå med förlust, men du får samtidigt inte ta för hög hyra.

Skulle du begära en allt för hög hyra kan hyresgästen faktiskt begära att hyran sänks. Du måste alltså komma fram till vad som är en skälig hyra för just din bostadsrätt.

4. Lägg ut annonser på din bostad

För att kunna hitta bra hyresgäster är det viktigt att du annonserar ut din bostad på rätt sätt. Kanske planerar du att lägga upp din annons på nätet, till exempel på Blocket.se, eller kanske vill du först höra med familj och bekanta om de vet om en potentiell hyresgäst.

Ett sätt som blir allt vanligare är att annonsera på är via Facebook eftersom inlägget kan delas av vänner och därmed nå ut till fler. Detta är dessutom helt kostnadsfritt, vilket annonser på Blocket.se inte är.

5. Hitta hyresgäst snabbare

Om du inte vill ta ansvar för att det som att hyra ut i andra hand innebär kan du alltid ta hjälp av ett företag som hjälper dig. Samtrygg, till exempel, hjälper dig med allt som har med kontraktet att göra och det ingår dessutom hyresgaranti och andrahandsförsäkring.

När du lägger upp din bostad hos Samtrygg väljer du själv när du kan ha visning och sedan kan hyresgästerna själva boka in sig. Detta sätt är mycket smidigare för dig som redan har ett fullspäckat schema.

6. Uppgifter om hyresgästen

Innan du börjar hyra ut i andra hand kan du ibland behöva komplettera den ansökan du skickat in till din bostadsförening med uppgifter om den hyresgäst du valt. Detta för att även bostadsrättsföreningen vill ha koll på vem som bor i lägenheten och om denne verkligen har möjlighet att betala för sig.

Du kan be din nya hyresgäst att ta en kreditupplysning på sig själv. Denna kan hyresgästen sidan göra en kopia på som sedan kan skickas till bostadsrättsföreningen.

7. Kontraktskrivning och inventarieförteckning

Ett skriftligt kontrakt är ett måste för den som vill hyra ut i andra hand. Det är nämligen kontraktet som håller både hyresgäst och hyresvärd till sitt ord. Med andra ord fungerar kontraktet som en säkerhet och en trygghet för båda parter. Kontraktet bör innehålla följande:

  • Vem som hyr bostaden.
  • Hur länge den ska hyras ut.
  • Vad hyran är.
  • Vilket ansvar hyresgästen har.

I kontraktet ska det även framgå vad som händer om hyresgästen inte kan betala hyran eller om de orsakar skada på din egendom. I inventarieförteckningen listas all den inredning som hyresgästen får tillgång till.

8. Anteckna skador på bostaden i förväg

I samband med kontraktsskrivningen är det viktigt att skriva ner skador som funnits på bostaden innan du börjat hyra ut i andra hand. Då blir det enklare för dig att bevisa att en ny skada inte funnits där ifrån början och att det är hyresgästen som ska hållas ansvarig.

Du kan antingen gå igenom skadorna på egen hand innan hyresgästen flyttar in eller så kan ni gå igenom bostaden tillsammans. Ett bra tips är att ta kort på skadorna och ha med dem i anteckningarna.

9. Låt hyresgästen ta över

När är det är dags att hyra ut i andra hand ska nycklarna lämnas över till den nya hyresgästen. Detta innebär att hyresgästen nu har exklusiv tillgång till bostaden vilket i sin tur betyder att du inte får besöka lägenheten när du själv vill, till exempel för att hämta post (så länge detta inte anges tydligt i kontraktet).

10. Skatta på inkomsterna

När du vill hyra ut i andra hand måste du betala inkomstskatt på hyran du får in. De inkomster du får in av uthyrningen redovisar du som inkomst av kapital i din årliga deklaration och enligt Skatteverket får du göra ett avdrag på 40 000 kronor. Du får även göra avdrag för de avgifter som du betalar till bostadsrättsföreningen.

Om du vill veta mer om hur skatten på andrahandsuthyrning fungerar kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida. Du kan även nå dem via telefon om du hellre vill ha en personlig kontakt.

Tänk även på att…

  • Det kan vara bra att ha någon som företräder dig på styrelsemöten när du vill hyra ut i andra hand, om du till exempel ska vara bortrest under en längre tid. Det kan vara en närstående eller hyresgästen själv, men för att detta ens ska vara möjligt så behöver du skriva en fullmakt.
  • Betala samtliga avgifter själv. Detta eftersom det trots allt är du som bostadsrättsinnehavare som ska ansvara för att betalningar, för till exempel föreningsmedlemskapet, bredband och el, sker i tid.
  • Ha en god kontakt med grannar. Låt en granne veta att du kommer att hyra ut i andra hand under en viss tid och lämna dina kontaktuppgifter. På så sätt kan grannen kontakta dig om hyresgästen skulle missköta sig och du slipper upprörda samtal ifrån styrelsen.
  • Tänk på att aldrig hyra ut i andra hand om du inte har godkännande ifrån antingen bostadsrättsföreningen eller ifrån Hyresnämnden. Skulle bostadsrättsföreningen få reda på detta kan de faktiskt säga upp din tillgång till bostaden.

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Nov 30, 2018