Innan resa med barn – Läs dessa viktiga tips först

resa med barn
Resor | Tips & guider | mar, 24th, 2018

Är det dags för en efterlängtad resa med barn? Påsklovet ligger strax runt hörnet och många barnfamiljer har sedan länge en härligt solig semester inbokad. Det gäller att vara i tid om man vill åka iväg under påsken, eftersom priserna på resor verkligen kan skjuta i höjden under skolloven.

Innan du packar väskan finns det en del tips för barnfamiljer som vi på Econello.com vill passa på att dela med oss av. Att resa med barn är inte alltid det enklaste, särskilt inte om man aldrig gjort detta tidigare, därför kan lite hjälpsam vägledning vara uppskattad.

Har barnet ett giltigt pass?

Det allra viktigaste att tänka på innan en resa med barn är att samtliga familjemedlemmar har giltiga pass. Vissa resmål, som till exempel Egypten och Thailand, kräver att passet måste vara giltigt i minst sex månader antingen ifrån det att du anlänt i landet eller efter det att du kommit hem.

Kolla upp detta i god tid innan avresa så att du hinner beställa nya pass, annars kan du nekas inträde i landet. Ofta får man inte åka med provisoriska pass, särskilt inte om du ska åka till andra världsdelar.

Behövs ett visum?

Visum är inte nödvändiga om du ska resa med barn inom EU. Ska du resa till andra världsdelar, som till exempel Asien eller Indien, är det viktigt att du kollar upp vad som gäller innan du reser. Resebolagen är nämligen inte skyldiga att informera resenärerna om visum- och passregler.

Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar reglerna en extra gång innan avresa för att undvika tråkiga och dyra överraskningar. Att bli stående på en flygplats utan att komma in i landet är inte särskilt roligt, särskilt inte om du är på en resa med barn.

Behöver barnet vaccineras?

Har barnet alla nödvändiga vaccinationer som behövs för att besöka landet? Om inte, kan barnet riskera att insjukna i riktigt otrevliga sjukdomar under resan. Är du inte säker på vilka vaccinationer som behövs innan du ger dig av på en resa med barn kan du alltid kontakta BVC eller läsa mer på vaccinationsguiden.se för att få rådgivning.

Är barnet försäkrat?

Innan din kommande resa med barn, se till att samtliga familjemedlemmar täcks av en reseförsäkring (glöm inte att Econello.com jämför reseförsäkringar åt dig). Det kan även vara bra att ha med sig certifikat på att man har en försäkring i Sverige om detta skulle behövas. Ett sådant dokument kan du oftast hitta på försäkringsbolagets hemsida.

Om du skulle ha frågor angående försäkringen och vad som gäller bör du kontakta ditt försäkringsbolag i god tid. Det kan även vara bra att spara försäkringsbolagets telefonnummer så att du snabbt kan nå dem om något skulle hända under din resa med barn.

Behövs en resesäng?

En resesäng kan vara bra att ta med om du ska resa med barn då vissa hotell inte erbjuder barnsängar. Kolla upp om de hotell ni ska bo på erbjuder sängar, annars kan det vara bra att införskaffa en snarast.

Barnvagn på flyget?

Oftast kostar det ingenting att ta med en barnvagn på flygplanet när du ska resa med barn. Dock kan det vara smart att kontrollera detta en extra gång. Gå in på flygbolagets hemsida och läs igenom villkoren. Barnvagnen får sällan tas med ända till gaten, men i många fall finns det barnvagnar att låna på flygplatsen.

Att tänka på under flygresan

Det är inte bara viktigt att tänka på saker innan din resa med barn, utan även under din resa med barn. Om resan är lång kan det vara extra viktigt att vara bra förberedd. Nedan kommer några snabbat tips på saker som kan vara bra att tänka på under själva flygresan.

Boka platser i planet

Det kan vara smart att boka platser på flyget i förväg. Oftast kan platserna ”längst fram” i varje avdelning vara extra bra, då barnen kan få plats att leka på golvet. Där kan det även finnas babyvagga installerad.

Packa ner favoritleksaker

Barnets favoritleksaker kan vara uppskattade på planet, både av barnet och föräldrarna. Dels underhåller de barnet och dels kan de få barnet att känna sig tryggare, eftersom leksaken påminner om hemmet.

Ta med extra ombyte

Ett extra ombyte är alltid bra att ha med sig när du är på en resa med barn, inte minst på flygplanet. Extra nappar kan också vara bra att ha med sig, om barnet skulle tappa bort sin napp på flygplatsen eller på flyget.

Ha med en liten medicinlåda

Oavsett om du är på en resa med barn eller reser själv kan en liten medicinlåda vara bra att ha med sig. Nässpray och Alvedon är extra bra att ha med sig på planet, eftersom mindre barn lätt kan då ont i öronen av tryckförändringarna.

När ni befinner er på resmålet

Förhoppningsvis har din resa med barn gått bra hittills. Det finns dock vissa saker som kan vara bra att tänka på även när familjen befinner sig på själva resmålet. Nedan delar vi med oss av några viktiga råd.

Skydda barnet mot solen

Använd dig av solkräm med hög solskyddsfaktor, solhatt och om solen är riktigt stark, försök att hålla barnet i skuggan så mycket som möjligt. Små barn kan behöva ha solskyddskläder istället för solskyddskrämer och ett solskydd till vagnen kan också vara bra att ha.

Barnmat ifrån Sverige

Det kan vara smart att ta med lite extra barnmat/välling hemifrån om barnet mot all förmodan inte skulle tycka om de alternativ som finns på resmålet.

Myggnät och myggmedel

Om du är på en resa med barn i till exempel Asien kommer det finnas en hel del myggor och vissa av dem kan dessutom bära på sjukdomar. Därför kan det vara bra att ha med ett myggnät till vagnen och till sängen samt myggmedel.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 30, 2018