Så enkelt kan du sänka din bolåneränta

bolåneränta
Bolån | Tips & guider | mar, 27th, 2018

Få är medvetna om hur enkelt det faktiskt är att sänka sin bolåneränta. Den ränta som bankerna sätter är oftast på tok för hög och ibland räcker det faktiskt med att fråga om du kan få en lägre ränta för att du faktiskt ska få det.

Visste du att den som har ett bolån på tre miljoner och lyckas få ner sin bolåneränta med 0,3 procent kan spara över 6 000 kronor varje år?

Få en lägre bolåneränta så här

De ledord som vi arbetar efter här på Econello.com är att du aldrig ska behöva betala mer än du faktiskt behöver så att du kan få pengar över till annat, till exempel ditt sparande. Därför har vi samlat våra bästa tips för dig som vill sänka din bolåneränta och därmed kostnaderna för ditt bolån här nedan.

Vårt allra första tips är att välja ett bolån som saknar bindningstid (till exempel som det Svea Ekonomi erbjuder). Då kan du nämligen lösa din bolåneskuld när som helst, helt gratis, och spara mycket pengar.

Be om rabatt – och få det

Ja, ibland behöver det faktiskt inte vara svårare än så här. Om du inte redan har en ränterabatt rekommenderar vi att du ringer till din bank och frågar om detta är något som de kan tänka sig att erbjuda.

Du kanske inte bör räkna med någon större rabatt, men bara genom att fråga kan du faktiskt sänka din bolåneränta en aning (vilket kan bli en hel del pengar varje år).

Har din rabatt gått ut?

Att få rabatt på sin bolåneränta är vanligt, men det många glömmer bort är att denna rabatt försvinner efter ett år. Då kommer räntan att höjas och om du inte vill betala onödigt mycket rekommenderar vi att du kontaktar din bank omgående. Fråga hellre en gång för mycket än för lite och spara pengar varje år.

Jämför bankernas snitträntor

Det allra bästa tipset för att se om du betalar på tok för mycket är såklart att jämföra. Jämför banker och vilken bolåneränta de erbjuder och använd denna information för att förhandla med din nuvarande bank. Varför ska du vara kvar och betala mer när snitträntan är mycket lägre hos konkurrenterna?

Dags att flytta ditt bolån?

Kontakta andra banker och fråga dem vilken ränta du kan få om du går med på att flytta ditt bolån (och kanske vissa andra tjänster också) till dem. Se hur bra erbjudanden du kan få och ta med dig detta till din nuvarande bank.

Om de inte matchar den bolåneränta du fått erbjudande om bör du byta bank och ta ditt bolån med dig. Detta kommer du att spara pengar på i längden och det är inte så komplicerat som många tror.

Utnyttja facklig rabatt

Vissa banker, som till exempel Danske Bank erbjuder en billigare bolåneränta till kunder som är medlemmar i vissa fackförbund. Hos Danske Bank kan du få en lägre bolåneränta om du är medlem i ett Saco- eller TCO-förbund.

Vad betalar grannarna i bolåneränta?

Det finns verktyg på nätet som tillåter dig att jämföra bolåneräntor med kunder som bor i samma område som dig. Även dessa verktyg kan användas om du vill förhandla om din bolåneränta med din bank.

Jämför med måtta

Sist men inte minst vill vi påminna dig om att inte skicka in allt för många ansökningar till olika banker när du jämför. Vid varje ansökan tas nämligen en kreditupplysning och för många sådana kan göra skada när det gäller din kreditvärdighet.

En sämre kreditvärdighet kan nämligen höja din ränta och försämra dina villkor. Här kommer några snabba tips för dig som vill jämföra banker:

  • Ta hjälp av en låneförmedlare som jämför banker åt dig. Då tas nämligen endast en kreditupplysning, trots att låneförmedlaren jämför lån hos flera olika banker.
  • Ring upp banken, förklara att du endast vill ha ett ungefärligt ränteerbjudande och be dem att inte ta någon kreditupplysning på dig.
  • Använd dig endast av bankernas snitträntor. Även dessa kan vara till hjälp för dig som vill förhandla om bolåneränta med banken.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 29, 2018