Bortrest under påsk? Undvik inbrott så här

undvik inbrott
Hem & bostad | mar, 30th, 2018

Många är de som är rädda för inbrott och påsken är tyvärr ett ypperligt tillfälle för tjuvar. Påsken firas ofta tillsammans med familj och vänner. Kanske ger man sig iväg för att spendera påskhelgen hos en släkting eller i fjällstugan. Att inbrott är vanliga under påsken är alltså inte särskilt konstigt.

Det finns många bostäder som står tomma under påsken, vilket innebär att tjuvarna kan göra inbrott i lugn och ro. Dock finns det förebyggande åtgärder för dig som vill inte vill drabbas av inbrott under påsken. Nedan kommer nio hjälpsamma tips.

Delta i en grannsamverkansgrupp

En grannsamverkansgrupp är när en grupp människor som bor i samma område hjälps åt att göra området mindre attraktivt för brottslighet. Det kan till exempel röra sig om att man turas om att patrullera i området under ledigheter, helger och sena kvällar eller liknande.

Genom att delta i (eller skapa) en grannsamverkansgrupp kan man effektivt avskräcka tjuvar ifrån att göra inbrott i området.

Be dina grannar att hålla utkik

Om du ska vara bortrest under påsken kan det vara bra att meddela dina grannar om detta i förväg. Ska de vara hemma kanske de kan hålla extra utkik kring just din bostad så att de snabbt kan meddela dig och polis om de skulle upptäcka ett inbrott. Självklart gengäldar du tjänsten när dina grannar ska resa bort under en längre tid.

Slipp inbrott med rätt larm

Det finns många säkerhetsprodukter som kan installeras i ditt hem och som kan minska risken för inbrott. Inte nog med klassiska inbrottslarm som skickar en signal direkt till polisen, du kan även installera kameror i huset så att du kan övervaka huset direkt via din smartphone. Se över om det kan vara nödvändigt att installera några liknande prylar i ditt hem.

Installera en timer

Man har ofta fått lära sig att en lysande lampa i hemmet ska kunna avskräcka tjuvar ifrån att göra inbrott i din bostad. Tyvärr är många tjuvar smartare än så.

Ett bättre alternativ är att installera en timer till din belysning så att den tänds och släcks regelbundet under dygnet. På så sätt kan det verka som att din bostad är full av liv, vilket i bästa fall kan skapa osäkerhet hos tjuvarna.

Kontrollera dörrar och fönster

Innan du lämnar ditt hem bör du alltid kontrollera att samtliga dörrar och fönster är stängda och låsta. Gör detta även om du bara ska vara bort några timmar. Många glömmer lätt bort att de ställt upp ett fönster på glänt på övervåningen innan de lämnar hemmet.

Kanske glömmer man till och med att låsa ytterdörren mitt i all påskstress! Detta är ett utmärkt tillfälle för en tjuv att sgöra inbrott– då behöver de inte ens bryta sig in.

Göm undan dyra värdesaker

Om en tjuv kikar in i din bostad utan att se några större värdesaker kan tjuven förhoppningsvis lämna bostaden ifred. Men om tjuven däremot skulle se en dyr elektronik, plånböcker eller smycken ligga framme kan detta skapa extra motivation. Om sakerna ändå ligger framme kan ju tjuven genomföra ett snabbt inbrott och vara långt borta när du kommer hem.

Se därför till att gömma undan allt av värde så att det inte är synligt ifrån utsidan. På så sätt kan tjuven i bästa fall anse att din bostad är ”för jobbig” för att göra inbrott i. Tänk även på att försäkringsbolaget kan anse att du varit oförsiktig när du lämnat dina värdesaker synliga. Detta kan i sin tur påverka din ersättning.

Skaffa ett kassaskåp

Varför inte köpa dig ett rejält kassaskåp som du förvarar dina allra värdefullaste tillhörigheter i? De är inte så värst dyra och om du har för vana att använda kassaskåpet faktiskt vara en investering.

Förvara värdehandlingar, smycken och pengar i kassaskåpet och se till att det är väl gömt. Om kassaskåpet är synligt kan det i vissa fall få omvänd effekt (”Vad har du som är så värdefullt att du behöver ett kassaskåp?”) Välj en svår kod och ha absolut inte koden liggandes i huset!

Töm brevlådan

En full brevlåda tyder på att det inte är någon hemma. Visst, det kan också tyda på att du helt enkelt glömt bort att hämta posten på några veckor, men mest troligt är det att huset står tomt.

Be en granne att tömma din postlåda regelbundet om du ska vara bortrest under en längre tid. På så sätt kan det framstå som att du faktiskt är hemma och risken för inbrott minskar.

Ha en husvakt

Kanske har du en vän eller släkting som kan tänka sig att vara husvakt under tiden du är bortrest? Detta är kanske det allra bästa sättet att skydda hemmet mot inbrott.

Du är väl försäkrad?

Sist men inte minst kan vi inte låta bli att nämna vikten av en bra försäkring. Du kan faktiskt försäkra dina allra värdefullaste saker också, till exempel smycken eller konst. En vanlig hemförsäkring ger nämligen endast ersättning upp till ett visst belopp. Glöm inte att även din bil eller MC kan bli stulen, så se till att ha en bra försäkring för ditt fordon också.

Här på Econello.com kan du jämföra allt ifrån hemförsäkringar och villaförsäkringar till bilförsäkringar och MC-försäkringar. Det sista vi vill är att du ska råka ut för ett brott, men vi vill samtidigt inte att du ska betala mer för en försäkring än vad du behöver.

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Nov 29, 2018