Att tänka på för dig som vill köpa hus i Spanien

Köpa hus i Spanien
Hem & bostad | Resor | apr, 3rd, 2018

Svenskar utgör den största delen av utländska bostadsköpare som väljer att köpa hus i Spanien, vi har till och med gått om norrmännen. Anledningarna till varför Spanien lockar är många, då detta trots allt är ett land som bjuder på allt ifrån vackra landskap, spännande kultur och god mat till, kanske viktigast av allt, sol och värme.

Men att köpa hus i Spanien är inte direkt som att köpa hus i Sverige. Reglerna är annorlunda och det är även bostadsmarknaden. Om du är sugen på att köpa en lägenhet eller villa i sydligare breddgrader, så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Nedan hittar du våra bästa tips om du är intresserad av att köpa hus i Spanien.

1. Hitta ett område som passar dig

Innan du åker ner för att titta på potentiella bostäder bör du fundera över vart i Spanien du kan tänka dig att bo. Är det storstadsliv eller strandliv som lockar mest? Vill du helst bo i ett lugnt område? Vad vill du ha nära till?

Fundera över hur dina behov ser ut. Kanske har även din partner eller familj något att säga till om i beslutet av bostad. Sätt er ner, gå igenom vad ni vill ha och gör research på områden innan ni väljer att köpa hus i Spanien. Några populära områden är Costa del Sol, Costa Blanca, Torrevieja, Marbella och Nerja.

2. Välj en mäklare som du litar på

I Sverige krävs det en treårig utbildning för att bli mäklare, men långt ifrån samma krav gäller i Spanien. Här kan i princip vem som helst bli mäklare. Detta innebär att du kan råka ut för oseriösa säljare om du inte är försiktig. Att köpa hus i Spanien, som länge varit din dröm, kan alltså snabbt förvandlas till en mardröm.

Se till att hitta en mäklare som du känner att du kan lita på. Kanske har du någon bekant som valt att köpa hus i Spanien tidigare och som kan hjälpa dig att hitta en seriös firma?

3. Kontrollera bostadens skick

Som vi nämnde i stycket ovan är kraven på mäklare i Spanien inte särskilt höga. Därför är det viktigt att du själv tar ditt ansvar när det gäller inspektion av bostaden innan du väljer att köpa hus i Spanien. Har du hittat en bostad som du fastnat för, kontrollera dess skick noggrant. Gå hellre igenom bostaden en gång för mycket än en gång för lite.

4. Ta hänsyn till skatter och avgifter

När du beräknar bostadens pris, kom ihåg att ta hänsyn till övriga skatter och avgifter som tillkommer i samband med köpet. Oftast kan du räkna med att dessa extra avgifter kommer att hamna på totalt cirka 10 procent utöver själva köpeskillingen. Dessutom tillkommer det en mervärdesskatt om du köper en helt nyproducerad bostad samt 1,5 procent i stämpelskatt.

Kontrollera alltid vilka avgifter som tillkommer med din mäklare innan du väljer att köpa hus i Spanien. Avgifterna kan nämligen skilja sig en hel del beroende på vilken bostad du köper.

5. Undvik högsäsonger

Om du vill köpa hus i Spanien rekommenderar vi att du försöker undvika att åka ner och titta under den största högsäsongen. Detta eftersom många hus då redan är uthyrda. Undvik att resa i juli och augusti om du vill ha ett större utbud att välja emellan.

6. Tänk noggrant innan du betalar handpenningen

Handpenningen för den som vill köpa hus i Spanien ligger oftast på 10 procent. När du betalat denna handpenning kommer bostaden att tas bort ifrån marknaden och ”reserveras”. Efter att du betalat handpenningen kommer du att betala den resterande köpesumman inom cirka 4 – 6 veckor.

När du väl betalat handpenningen kan det vara svårt att få den tillbaka. Därför är det ytterst viktigt att du är hundra procent säker på att du faktiskt vill köpa hus i Spanien innan du betalar handpenningen.

Du vet väl om att du faktiskt kan låna pengar till kontantinsatsen?

7. Ta hjälp av en svensk mäklare

Sist men inte minst, glöm inte bort att det faktiskt finns många svenska mäklare, till exempel Skandiamäklarna, som kan hjälpa dig att köpa hus i Spanien. Som sagt, svenskar är väldigt glada i Spanien, så denna möjlighet är knappast särskilt märklig.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 29, 2018