10 saker du inte visste om solenergi

solenergi
10 intressant fakta | apr, 7th, 2018

Att använda sig av solenergi blir allt mer populärt i det moderna samhället, vilket inte är så konstigt med tanke på att vårt miljötänk blir allt större. Detta är såklart något mycket positivt och allt fler elavtal med grön el ifrån vind, vatten och solenergi dyker upp på marknaden. Viss el är till och med märkt med Bra Miljöval.

Men hur mycket vet du egentligen om solenergi, förutom att den produceras med hjälp av solens ljus? Inte särskilt mycket förmodligen, såvida du inte arbetar med yrkesmässigt eller är väldigt påläst. Nedan ska vi bjuda på lite intressant fakta om just solenergi och solceller.

1. Idén dök upp i början av 1900-talet

Visste du att Alexander Graham Bell, en skotsk uppfinnare, ”förutspådde” att användningen av fossila bränslen skulle bidra till en temperaturhöjning på jorden, alltså en växthuseffekt, redan år 1917? Han menade att man istället borde använda sig av förnybara energikällor, som till exempel solenergi.

2. Tjernobyl förvandlas till solcellsfarm

Trots att det gått cirka 30 år ifrån den Tjernobyl-olyckan så gör strålningen det farligt att bedriva jord- och skogsbruk i området. Så istället har Ukraina påbörjat ett stort arbete som ska förvandla detta område till en farm fylld av solenergiceller.

3. Solceller på månen?

Det japanska The Shimizu Corporation har kommit med den briljanta idén att bygga solceller - på månen. Dessa solceller ska sedan samla in solenergi som vi kan använda oss av här på jorden. Detta är en idé som man aktivt jobbar med idag.

4. Kraftigare än vad vi någonsin kan tänka oss

Visste du att vår sol producerar så otroligt mycket energi, att bara en sekund skulle kunna förse jorden med så mycket energi så att vi klarar oss i runt 500 000 år? Fantastiskt!

5. Tyskarna i ledning

USA har en hel del solceller, men staten Bayern i Tyskland har faktiskt fler installerade solceller än vad som finns i hela USA. Detta gör dem även till världsledande inom användningen av solenergi inom Europa. Bra jobbat Tyskland!

6. Första solkraftverket – i Egypten

Det allra första fungerande, termiska solkraftverket byggdes så tidigt som 1913 i Egypten. Detta kraftverk genererade energi då solljuset fokuserades på polerat stål. Tyvärr övergavs dessa uppfinningar i samband med att första världskriget bröt ut och istället för solenergi blev olja en mer värdefull energikälla.

7. Nio nomineringar, men inget Nobelpris

Giacomo Luigi Ciamician, som anses vara fadern till solenergin, nominerades för Nobelpriset i kemi hela nio gånger – men han vann aldrig. Synd, tycker vi på Econello.com eftersom solen trots allt är vår framtid och det som faktiskt håller oss levande.

8. Bra för miljön, sämre för fåglarna

För oss människor och även för många djurarter (som påverkas av alla utsläpp) är solenergi guld värt. Tyvärr är denna energiform dock inte fördelaktig för alla varelser. Ett av de allra största problemen när det kommer till solcellsfarmer är de fåglar som flyger för nära panelerna. Eftersom temperaturerna är väldigt höga, så kan faktiskt fåglarna fatta eld.

9. Solceller i Saharaöknen

Att Saharaöknen är stor råder det inga tvivel om, men visste du att om man täcker så lite som 0,3 procent av öknen med solceller, så skulle man kunna få ut så mycket solenergi att det tillgodoser hela Europa? Föreställ dig då om man täcker 10 procent!

10. De vill bli bäst på solenergi

Soliga Saudiarabien satsar på att bli bäst när det gäller användandet av solenergi. Ett av landets mål är att tillgodose 20 procent av elbehoven med hjälp av solkraft år 2032.

Satsa på grön el

Att grön el är framtiden håller de flesta med om. Vi blir allt med miljömedvetna och allt fler gröna alternativ dyker upp, inte minst när det gäller el. Du vet väl att du kan jämföra elavtal här på Econello.com?

Vi samlar flera elbolag som erbjuder förmånliga elavtal med grön el ifrån sol, vind och vatten. Byt till ett grönare elavtal idag och slå ett slag för vår vackra planet.

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Nov 26, 2020