25 tips för dig som vill starta eget företag

starta eget företag
Tips & guider | Tjäna pengar | apr, 24th, 2018

Har du alltid drömt om att starta eget företag? Då är du knappast ensam. Många människor drömmer om att bli sina egna chefer och att få uppleva sann frihet. Tyvärr är det allt för få som väljer att uppfylla sina drömmar och starta eget företag, eftersom det helt enkelt är för skrämmande.

Om du är en av de som vågar satsa på dina drömmar vill vi hjälpa till så gott vi kan. Nedan ska vi därför dela med oss av 25 värdefulla tips för dig som vill starta eget företag.

1. Skapa en tydlig affärsplan

Det allra viktigaste för dig som är sugen på att starta eget företag är att ha en tydlig och välformulerad affärsplan. Sätt dig ner i lugn och ro och skriv ner din affärsplan där du tar upp vad det är för företag du ska starta, hur du ska komma igång samt vad syftet med företaget är.

Tänk på att formulera dig så att alla förstår. En enkel plan är en bra plan! Om du behöver hjälp med att skapa en affärsplan så kan du hitta mängder av hjälpsamma och kostnadsfria mallar på internet.

2. Är din affärsidé rätt för dig?

Du kommer aldrig att lyckas med något som du inte själv tror på. Innan du väljer att starta eget företag – se till att din affärsidé är rätt för dig och att du brinner för det du vill göra. Diskutera med vänner och familj för att hitta nya synvinklar och möjligheter.

3. Starta eget företag i rätt tidpunkt

Tajmingen är en viktig del för den som vill lyckas med att starta eget företag. Hur ser behovet för den tjänst eller produkt som kommer vara den centrala delen i ditt företag? Finns behovet på marknaden? Varför ska man välja just din produkt?

Tänk även på att din egen tajming måste vara bra. Hur ser din situation ut? Har du tid med allt det som ett eget företag innebär? Och framförallt, har du råd?

4. Hitta ett bra företagsnamn

En viktig del i att starta eget företag är att hitta ett bra namn. Kom på ett bra företagsnamn och en logotyp som passar din verksamhet. På så sätt blir det enklare för kunden att hitta dig. Bolla med vänner och bekanta och se vad de tycker om ditt namn. Kanske har de något bättre förslag?

Tänk på att namnet inte ska vara för avancerat och att det ska fungera bra på internet. Se även till att namnet faktiskt är ledigt.

5. Kontakter är nyckeln

Om du har värdefulla kontakter som kan hjälpa ditt företag att komma igång – tveka inte att kontakta dem. Ta all hjälp du kan få. Att starta eget företag är tufft om man måste göra allt helt ensam. Kanske behöver du en mentor som kan guida dig igenom alla processer?

6. Lär känna din marknad

Om du vill lyckas måste du alltid hålla ett öga på din egen marknad. Vart finns just dina kunder? Vilka är de och hur ska du nå ut till dem? Varför ska kunderna välja din tjänst/produkt över andras?

Försök att sticka ut och hitta en egen nisch. Kanske erbjuder du något som dina konkurrenter inte erbjuder?

7. Lär känna dina konkurrenter

Dina konkurrenter är ditt bästa verktyg för att växa. Ta reda på så mycket information som möjligt om dina konkurrenter, hur de marknadsför sitt företag samt vilka deras styrkor respektive svagheter är.

Ett viktigt tips för den som vill starta eget företag är att använda konkurrenterna för att komma fram till en rimlig prissättning för dina tjänster eller varor. Tänk på att erbjuda något som konkurrenterna saknar.

8. Tydlig och enkel marknadsföring

Marknadsföring är det som får dig att synas när du valt att starta eget företag. Se därför till att vara tydlig i din marknadsföring så att det blir enklare för kunderna att hitta till dig. Det ska vara lätt att förstå vad ditt företag har att erbjuda.

Tänk även på att använda dig av enkla kanaler när du marknadsför din verksamhet och dess hemsida. Använd dig av populära kanaler som till exempel Google och Facebook.

9. Sälj det som kunderna behöver

Din försäljning är det som får företaget att gå runt. Se därför till att våga sälja! Försök att tänka utifrån din kunds behov och berätta för kunderna vad det är du kan hjälpa dem med. På så sätt skapar du en rak och tydlig kommunikation.

10. Ta hand om din hemsida

En hemsida är nästan ett måste för den som vill starta eget företag. Se därför till att hitta ett domännamn, ett webbhotell och en e-post som innehåller företagets namn.

Lista företagets kontaktuppgifter tydligt på hemsidan och se till att all information ständigt är uppdaterad. Även designen kan vara viktig för att skapa en seriös och professionell företagsprofil.

11. Sociala medier

Om du verkligen vill nå ut till dina kunder bör du vara aktiv på sociala medier. Skapa konton på till exempel Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter om du vill nå ut till så många kunder som möjligt.

12. Satsa på hållbarhet

Många företag idag väljer att satsa på hållbarhet, inte bara för att vara snällare mot miljön men även för att skapa en bra företagsprofil. Kunder uppskattar självklart företag som värnar om djur och natur.

Fundera över hur ditt företag påverkar miljön och hur verksamheten kan bli mer miljövänlig. Detta kan vara smart att titta närmare på redan innan du väljer att starta företag.

13. Kämpigt i början

Det kan ta ett tag innan dina kunder hittar till ditt företag. Därför är det viktigt att du gör en ordentlig startkalkyl över dina utgifter i början. På så sätt kan du se till att du verkligen klarar utgifterna innan du börjar sälja på riktigt. Glöm inte att vara kostnadsmedveten!

Ett bra tips är att göra två olika budgetar över likviditet och resultat. En av dem är optimistisk och den andra är pessimistisk. På så sätt får du olika synvinklar på företagets lönsamhet och vad som behöver göras.

14. Håll koll på bokföringen

Det är viktigt att din bokföring är korrekt redan ifrån företagets start. På så sätt har du koll på läget samtidigt som du slipper onödigt och tidskrävande krångel längre fram. Om du är osäker på hur allt fungerar, ta hjälp av en redovisningskonsult eller revisor.

Du kan även anställa konsult som tar hand om företagets redovisning när du väljer att starta eget företag, om du inte vill sköta det på egen hand.

15. Visitkort är alltid bra att ha

Visitkort må låta gammaldags, men dessa kan faktiskt vara riktigt bra att ha i flera olika sammanhang. Tryck upp några och se om de går åt eller inte.

16. Behöver du hjälp med finansiering?

Om du behöver låna pengar ifrån banken så bör du förbereda dig ordentligt inför mötet och presentationen av ditt företag. Ha en tydlig affärsplan och berätta för banken varför du tror på din ide samt varför den inte kan misslyckas.

17. Håll koll på skatter, lagar och registrering

Att starta eget företag må låta enkelt, men det finns en hel del saker att hålla koll på när det gäller till exempel skatter och lagar. Se över vad som gäller för just ditt företag. En smart checklista hittar du här.

Du måste även registrera ditt företag, ansöka om ett godkännande för F-skatt och läsa på om hur momsen fungerar.

18. Teckna företagsförsäkring

Du bör aldrig starta eget företag utan att ha en bra företagsförsäkring. Det finns mycket som kan gå fel, men en företagsförsäkringen skyddar dig på många olika sätt.

Gå även med i A-kassan om du inte redan gjort det samt fundera över till exempel pension och andra trygghetslösningar.

19. Rätt avtal är ett måste

Avtal är viktiga på många sätt. Innan du ingår ett avtal – gå igenom avtalet med en rådgivare. På så sätt slipper du ta onödiga risker och binda dig till saker du inte visste om.

Om du vill starta eget företag tillsammans med någon annan är det viktigt att ni skriver ett kompanjonsavtal. Detta avtal minskar risken för konflikter och missförstånd i verksamheten.

20. Vart ska du driva företaget?

När du valt att starta eget företag - kan du driva det hemifrån eller behöver du ett kontor? Kanske kan ett företagshotell vara något för dig? Fundera över vad som passar bäst.

Om du behöver en lokal är det viktigt att fundera över vad du är beredd att betala samt hur stor lokal du faktiskt behöver.

21. Skaffa företagsabonnemang

Ett företagsabonnemang till din mobiltelefon kan vara bra att ha, inte minst för att det blir enklare för kunder att hitta dig. Det blir även enklare att skilja på företagets mobilutgifter och dina privata.

22. Anställda eller anlitade?

Behöver du anställda i företaget eller kan du anlita personal? Om du behöver hjälp med till exempel SEO eller content kan du alltid ta hjälp av frilansare som fakturerar dig för de uppgifter de utfört.

23. Om du saknar en egen affärsidé

Om du vill starta eget företag snabbt, men saknar en egen affärsidé så kan du faktiskt köpa företag som redan är etablerade. Då får du inte bara en färdig hemsida och ett färdigt företag, du får även en färdig kundkrets.

24. Var envis

Det kommer förmodligen vara tufft i början när du valt att starta eget företag och det kommer garanterat att gå lite trögt, men var envis. Ge inte upp när det är som jobbigast, utan se det som en utmaning istället. När allt börjar flyta på kommer du vara stolt att du klarat dig igenom de tuffa tiderna.

25. Våga starta eget företag!

Sist men inte minst, våga starta eget företag. Detta är kanske det viktigaste tipset av dem alla. Du kommer aldrig att lyckas om du inte vågar. Om allt misslyckas - se det som en vinst att du vågade!

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Nov 28, 2018