Sälja bil privat – 10 tips för att sälja dyrare

sälja bil privat
Bil & MC | apr, 30th, 2018

Om du väljer att sälja bil privat kan du faktiskt tjäna mer om man väljer att sälja via en bilhandlare. Visst, många gånger kan det vara bekvämare att vända sig till en bilhandlare, men om du verkligen vill tjäna så mycket som möjligt på bilaffären, så rekommenderar vi att du säljer den privat.

Nedan ska vi ge dig våra bästa tips på hur du kan sälja bil privat och till ett dyrare pris, utan att lägga ner allt för mycket tid och ansträngning. Att sälja bil privat behöver inte vara så krångligt som många tror.

1. Välj vart du vill annonsera

Det allra viktigaste för dig som vill sälja bil privat är att hitta potentiella köpare och detta gör du genom att annonsera ut din bil. Fundera över vart du vill lägga upp din bilannons, då det trots allt finns en hel del kanaler att välja emellan.

En av de mest populära sajterna för bilköp idag är Blocket.se, men du kan även lägga upp annonsen på köp och sälj-sidor på till exempel Facebook. Det sistnämnda alternativet är dessutom gratis och det kan nå ut till väldigt många människor.

2. Var välinformerad

Om du hittar en potentiell köpare kommer denne förmodligen att ha en hel del frågor angående bilen. Därför är det viktigt att du är påläst om vad det är du faktiskt säljer innan du väljer att sälja bil privat. Ta reda på allt du kan om bilen och skriv ner det, så att du inte glömmer.

Vid nästan all försäljning, så är självförtroende nyckeln för en lyckad affär och att ha alla svar kan verkligen vara en boost för ditt självförtroende.

3. Sälja bil privat - till rätt pris

Efter att du tagit reda på vad det är du säljer för bil måste du sätta ett pris som inte är för lågt och inte för högt. Om du inte är säker på vad du ska sätta för pris, kan du alltid jämföra med likadana bilar av samma årsmodell. Du kan även fråga någon närstående som har erfarenhet av att sälja bil.

Tänk på att inte sätta allt för lågt pris direkt, utan lägg dig hellre något över det pris du vill ha. På så sätt finns det utrymme för förhandling när du vill sälja bil privat.

4. Städa, tvätta och finputsa

När du ska sälja bil privat är det viktigt att bilen är i ett så fint skick som möjligt. Därför är det viktigt att du lägger tid på tvätt och städning, både på in- och utsidan. Städmaterial är knappast dyrt och en dammsugare har du förmodligen redan.

Detta moment kan faktiskt göra stor skillnad i priset på bilen, eftersom det första intrycket trots allt är det viktigaste. Ett tips för att verkligen finputsa bilen, är att införskaffa en microfiberduk.

5. Lägg energi på bilderna

I din bilannons bör det finnas bra bilder på bilen ifrån olika vinklar för att eventuella köpare faktiskt kan se vad det är du säljer. En annons endast bestående av text kommer inte att locka särskilt många köpare. Se till att ta bra bilder på bilen, så att den liknar en riktig drömbil. På så sätt kan det bli enklare att sälja bil privat.

Ett tips är att ta bilder en solig dag, då bilen är i sitt allra finaste skick. Redigera dock inte bilderna, utan de ska vara så verklighetstrogna som möjligt.

6. Beskriv bilen i detalj

Bra bilder är viktigt för den som vill sälja bil privat, men samtidigt kan du inte bara förlita dig på dessa. Se till att skriva en riktigt bra och informativ text till annonsen. Var så beskrivande som möjligt och se till att nämna alla detaljer som kan vara intressanta för en potentiell köpare, så som årsmodell, bränsleförbrukning, reparationer, skatt och så vidare.

7. Organisera relevanta papper

Efter att din annons är uppe kommer du snart att få dina första svar. Då är det viktigt att du organiserar dina viktiga papper (så som protokoll och registreringsbevis) och har dem tillgängliga för potentiella köpare som kommer och tittar på bilen.

Om du har ett dokument som visar att bilen genomgått en rostskyddsbehandling kan detta vara extra värdefullt att visa upp.

8. Hur ska bilen betalas?

När du ska sälja bil privat är det viktigt att du fungerar över hur du vill ta betalt. Det finns många olika sätt att betala en bil på, till exempel via bank- eller postväxel, med Swish eller med kontanter (om bilen är mycket billig). Tänk på att du ska kunna se överföringen omedelbart om köparen betalar via en banköverföring.

Det kan även vara bra att skriva ett eget köpeavtal, om ni inte vill förlita er på köplagen, som vanligtvis lägger vid denna typ av affär.

9. Ta till säkerhetsåtgärder

Om du väljer att sälja bil privat finns det en del säkerhetsåtgärder du bör tänka på (man kan aldrig vara nog försiktig). Försök att möta upp köparen på en allmän plats och låt dem provköra/köpa bilen där.

Det kan även vara bra att be om en ”pant” under tiden de provkör bilen, som till exempel ett körkort eller ett pass.

10. Ta ner annonsen

När du lyckats sälja bilen bör du ta ner annonsen omedelbart. På så sätt slipper du bli kontaktad av fler köpare som fortfarande tror att bilen är till salu.

Om du sålt din gamla bil för att köpa en ny kanske det är dags att börja jämföra billån? Läs även gärna våra guider till att köpa bil privat och att köpa bil via bilhandlare om du planerar att köpa en bil inom kort.

Marcello

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 28, 2018