10 intressant fakta om skulder

intressant fakta om skulder
10 intressant fakta | maj, 4th, 2018

Skulder är sällan roliga och har man riktig otur kan de fullständigt ödelägga ens ekonomi. Dock är skulder något som de flesta har, det kan till exempel röra sig om ett bolån (som är en utav svenskarnas allra vanligaste skulder), en vara som du valt att delbetala eller något annat lån. Skulder behöver dessutom inte alltid vara något negativt, så länge de inte är för många eller hamnat hos Kronofogden.

Att tala om dina egna skulder är inte särskilt roligt, men nedan ska vi ge dig 10 intressant fakta om andras skulder som kanske kan vara roliga att läsa.

1. Erbjöd sig att betala landets skulder

Carlos Lehder är ett namn du kanske hört talas om förr. Detta är en colombiansk narkotikahandlare som, efter att ha köpt en egen ö utanför Bahamas, kunde kontrollera drogflödet mellan Sydamerika och USA.

Som vi alla vet så ligger det mycket pengar i denna bransch och det hela slutade med att Lehder blev så rik att han erbjöd sig att betala hela Colombias utlandsskuld mot att få ett lindrigare straff.

Samma förfrågan gjordes av Pablo Escobar, som var villig att betala hela 20 miljarder dollar – bara för att inte bli utlämnad och straffad i USA. Colombia tackade dock nej till samtliga erbjudanden.

2. Övergivna lyxbilar på flygplatsen

Lyxiga bilar är inget ovanligt i Dubai och få kan ha missat att till och med polisbilarna är av exklusiva märken. Men visste du att vid Dubais flygplats står det övergivna lyxbilar värda flera miljoner?

Anledningen till detta intressanta fakta är helt enkelt för att många invånare lämnade landet i all hast i samband med den tidiga ekonomikrisen.

3. Betalade av skatteskuld med musikalbum

Willie Nelson en amerikansk countrysångare, släppte år 1992 ett album med namnet ”The IRS Tapes: Who’ll but my memories?”. Syftet med albumet var helt enkelt att betala tillbaka de pengar han var skyldig IRS, alltså det amerikanska skatteverket. Verkligen ett intressant fakta enligt oss!

4. Ett år av skuldfrihet

Att USA är ett land med många skulder är knappast ett intressant fakta. Dock kan det vara intressant att veta att det enda året som landet var helt skuldfritt var år 1835. Detta efter att Andrew Jackson betalade av vad som kallades för den ”nationella förbannelsen”.

Dock varade denna skuldfrihet endast i ett år. Därefter började skulderna återigen byggas på och idag är landet skyldigt mer pengar än någonsin tidigare.

5. U2 ville smita ifrån skatten

Sångaren i det välkända rockbandet U2, Bono, bedrev en allvarlig kampanj om att skulderna i den ”tredje världen” bör strykas för gott. Detta var en väldigt seriös kampanj, men det man inte visste då var att gruppen samtidigt ”gömde” bandets egna pengar i Nederländerna för att inte behöva betala lika hög skatt som i Irland.

Intressant fakta, men inte särskilt smart agerande!

6. Tillhör du toppskiktet?

Är du skuldfri? Har du en tiodollarssedel i plånboken (motsvarande cirka 90 kronor)? Ja, då är du i teorin rikare än ungefär 25 procent av den hela amerikanska befolkningen! Det kan ju kännas lite tröstande att veta om du har ångest över din ekonomi någon dag.

7. Spenderade en förmögenhet – dog urfattig

Charles M. Schwab var en stålmagnet vars företag, Bethlehem Steel, blev USA:s näst största tillverkare av stål. Företaget blev dessutom en av världens viktigaste ståltillverkare och, som du säkert förstår, så innebar detta en hel del intäkter.

Grundaren Schwab dog dock fattig med en skuld på hela 300 000 dollar, vilket på den tiden var en hel del pengar. Han hade lyckats spendera hela sin förmögenhet, som idag motsvarar ca 800 miljoner dollar. Intressant fakta eller sorgligt fakta - kanske både och.

8. Betala av skulder med livsfarligt arbete

Yakuza, mer känd som den japanska maffian, har skickat sina låntagare till kärnreaktorn Fukushima för att betala av sina skulder genom att hjälpa till med livsfarliga saneringsuppdrag.

Detta är dock inte enbart livsfarligt för själva gäldenärerna, utan även för omgivningen då få av dessa personer har någon relevant utbildning för att utföra ett så farligt arbete.

9. Skuldsattes i 30 år på grund av OS

År 1976 höll OS i Montreal, en händelse som de flesta förmodligen känner till. Ett intressant fakta du kanske inte visste är att dessa olympiska spel resulterade i en 30 år lång statsskuld som inte blev betald förrän i slutet av 2006!

10. Mark Twain - en rättvisans man

Den världskända författaren Mark Twain betalade tillbaka samtliga skulder till sin konkursfordringsägare, trots att han inte behövde. Han menade att man alltid ska göra rätt för sig, vilket verkligen gör honom till en rättvisans man.

Har du hamnat i skuld? Glöm inte att läsa vår guide till hur du kan bli skuldfri snabbare och enklare!

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 28, 2018