Hyra ut hus – att tänka på

hyra ut hus
Hem & bostad | jun, 1st, 2018

Ett av de allra bästa tipsen när det kommer till att tjäna extra pengar är att hyra ut hus, eller delar av det. Kanske har du en sommarstuga, ett större hus med två våningar eller så är du bara utomlands större delen av året? Då kan du tjäna lite extra pengar på att hyra ut hus.

Dock finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer att hyra ut hus. På så sätt kan både du och hyresgästen känna sig trygga under uthyrningsperioden.

1. Vem vill du hyra ut hus till?

Det första du bör göra är att fundera över vem du är bekväm med att hyra ut hus till. Vill du helst hyra ut till någon bekant eller spelar detta ingen roll? Om du vill hitta en hyresgäst inom din egen bekantskapskrets kan du alltid annonsera ditt hus på Facebook.

Spelar det ingen större roll rekommenderar vi att du hyr ut hus via Blocket eller varför inte på Airbnb?

2. Bestäm rätt hyra

Fundera över vilken hyra som är rimlig att ta. Tänk på att du inte kan ta på tok för mycket i hyra, utan du måste hålla dig inom en viss ram. Detta kallas för skälig hyra och du tar enkelt reda på vilken hyra som gäller för ditt hus hos till exempel Boupplysningen.se.

3. Se över husets försäkringar

Vissa försäkringsskydd gäller inte om det inte är du som står skriven på bostaden som bor där. Ta därför reda på vad som gäller när det kommer till din villa- eller hemförsäkring redan innan du väljer att hyra ut hus. På så sätt slipper du dyra och tidskrävande överraskningar.

4. Läs på om skatten

Det finns vissa skatteregler som gäller för dig som vill hyra ut hus eller stuga. Generellt sett gäller skattefrihet om du tjänar mindre än 50 000 kronor per år på uthyrningen. Skulle du tjäna mer än detta kommer du att behöva betala skatt. Kontrollera vad som gäller för att vara på den säkra sidan.

5. Be om referenser

Innan du väljer att hyra ut hus till någon du inte känner (eller till någon du inte känner särskilt väl), se till att alltid be om minst en referens, helst två. Du bör även kontrollera att hyresgästens personuppgifter stämmer.

Ett tips är att ta en kopia av hyresgästens pass eller körkort och spara tillsammans med hyreskontraktet. Genom att göra detta kan du effektivt undvika oseriösa affärer.

6. Hyresgästens ekonomi

Hyresgästens betalningsförmåga är viktig att ta hänsyn till när du hyr ut hus för att du ska få in hyran i tid. Därför rekommenderar vi att du alltid kontrollerar om personen i fråga har några skulder i dagsläget, vilket kan göras hos Kronofogden samt hos Skatteverket.

Det kan även vara en bra idé att be om arbetsgivarintyg och lönespecifikation för att vara på den säkra sidan när det gäller hyresgästens inkomster.

7. Inventarieförteckning

Skapa en förteckning över samtliga möbler och husgeråd som ingår i bostaden när du ska hyra ut hus (om inte huset hyrt ut omöblerat förstås). Gå igenom denna inventarieförteckning tillsammans med hyresgästen vid inflyttning och be dem skriva under dokumentet.

På så sätt är det enkelt att se om något försvunnit under uthyrningsperioden. Glöm inte att nämna i kontraktet att försvunna eller trasiga möbler/husgeråd måste ersättas av hyresgästen.

8. Besiktning vid in- och utflyttning

Gå igenom huset grundligt, främst innan du ska hyra ut hus men även efter. Gör detta tillsammans med hyresgästen och notera eventuella skador tillsammans. Båda två ska skriva under denna besiktning.

9. Deposition

Du bör alltid be om en deposition när du ska hyra ut hus. Detta är helt enkelt en summa som hyresgästen ger dig vid inflyttning och får tillbaka vid utflyttning om allt är i sin ordning. Skulle hyresgästen ha sönder något i hemmet kan du som hyresvärd ersätta detta med hjälp av depositionen.

Du kan även behålla hela depositionen om hyresgästen bryter mot kontraktet och till exempel flyttar ut tidigare. Se dock till att nämna detta tydligt i kontraktet.

10. Skriv ett tydligt och korrekt hyreskontrakt

Sist men inte minst är det viktigt att skapa ett bra och framförallt tydligt kontrakt. Detta kan du antingen göra på egen hand, men vi rekommenderar att du använder dig av en färdig mall (som du hittar med en enkel sökning på Google) som du sedan kan lägga till eller stryka punkter ifrån. På så sätt riskerar du inte att missa några viktiga punkter.

Lycka till med uthyrningen!

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 07, 2018