Här är världens rikaste land – Topp 5 rikaste länderna

världens rikaste land
Världsekonomi | jul, 23rd, 2018

Det finns många rika länder i världen, men vilket är världens rikaste land? I denna lista kan du läsa om fem av världens rikaste länder och hur de kommit att bli så förmögna. Ta reda på vilket som är världens rikaste land längst ner på listan!

5. Kuwait – det lilla landet med det svarta guldet

BNP per capita:  71 264 USD

Kuwait är ett litet land i Mellanöstern som rymmer omkring 4 miljoner invånare på en yta strax under 18 000 km2. De allra flesta invånarna i landet är bosatta i landets huvudstad Kuwait City och här lever de ett rikt liv, dels eftersom man inte behöver betala någon inkomstskatt.

Anledningen till varför landet är rikt är såklart det svarta guldet – olja. Faktum är att oljan i princip står för alla exportintäkter som landet har, närmare bestämt 95 procent. Detta är dock inte så konstigt med tanke på att Kuwait faktiskt sitter på ca 10 procent av hela världens oljeresurser!

Därmed är det inte så konstigt att Kuwait råd att importera både råvaror och vatten som annars är en bristvara i det varma, torra klimatet. Hela 80 procent av statsinkomsterna kommer ifrån oljan som gör att Kuwait hamnar på femte plats på denna lista. Det är inte världens rikaste land - men femte plats är inte fy skam.

4. Brunei – för dig som inte vill betala skatt

BNP per capita:  79 711 USD

Brunei är också ett litet land (mycket mindre än Kuwait) som du hittar i Sydostasien. Landet gränsar ligger på ön Borneo som tillhör Malaysia och har strax över 400 000 invånare på en area på ynka 5770 km2.

Detta land är definitivt något för dig som inte vill betala skatt – i Brunei betalar man varken skatt eller moms. Trots detta bistår landets regering med gratis utbildning och sjukvård till samtliga invånare, något man verkligen kan kalla lyx.

Brunei är inte heller världens rikaste land, men nog har det en säker plats på topplistan eftersom landet har stora tillgångar på naturgas och olja. Exporten av dessa utgör mer än 50 procent av landets BNP.

Detta, tillsammans med en del viktiga investeringar i utlandet, gör att Brunei trillar in på en välförtjänt fjärde plats.

3. Singapore – sprudlande turism bland skyskrapor

BNP per capita:  87 082 USD

Att Singapore ofta förknippas med rikedom råder det få tvivel om. Trots att detta är Sydostasiens minsta land har landet faktiskt den högsta levnadsstandarden i hela Asien - till och med i hela världen!

Singapore består i princip endast av landets huvudstad (som också heter Singapore) och här blandas intäkter ifrån turism med intäkter ifrån tillverkningsindustrin, vilket ger landet en välförtjänt bronsmedalj på denna lista som ska ta dig till världens rikaste land.

Att turister lockas av Singapores storslagenhet och skyskrapor är inte konstigt. Här finns mängder av intressanta attraktioner som får landets turism att blomstra. Arbetslösheten i landet är låg och invånarna lever gott.

2. Luxemburg – låg arbetslöshet och god ekonomi

BNP per capita:  101 936 USD

Luxemburg är ett land som man lätt glömmer bort. Därför är det kanske lite förvånande att detta lilla Europeiska land trillar in på en andra plats när det kommer till världens rikaste land. Det som många dock inte vet är att Luxemburg faktiskt är ett mycket större land än till exempel Andorra och Monaco.

Det som tar Luxemburg till en andra plats på listan över världens rikaste land är landets blomstrande industrier. Här exporteras allt ifrån stål, kemikalier och gummi. Utöver detta går det dessutom mycket bra för Luxemburgs banker och flera av EU:s högkvarter finns i Luxemburg.

I landet bor inte mer än cirka en halv miljon människor, men nog lever de gott. Inflationen är låg, ekonomin är god och arbetslösheten låg. Kanske kan detta bli världens rikaste land någon gång i framtiden.

1. Qatar – världens rikaste land

BNP per capita:  129 727 USD

Och här har vi det, världens rikaste land – Qatar. Det kanske inte kom som någon överraskning, men detta lilla emirat har inte bara olja så det räcker och blir över - Qatar har dessutom världens tredje största tillgångar av naturgas.

Dock förstår landets regering att man inte kan leva på dessa resurser hur länge som helst. Därför har Qatar även satsat stort på teknologiindustrin, lite som en plan B. I Qatar är levnadsstandarden hög och invånarna är, som i många andra rika länder, befriade ifrån inkomstskatt.

Qatar är världens rikaste land, men tyvärr finns det en baksida i detta fall. Det är nämligen så att endast 15 procent av landets invånare är qatarer och resten av befolkningen härstammar ifrån andra länder. Denna del av invånarna, som dessutom lever i fattigdom, utnyttjas även ofta som billig arbetskraft.

Men Kina och USA då?

Nu kanske du sitter och funderar över varför Kina och USA inte är med på denna lista. Borde inte någon av dessa vara världens rikaste land? Nja, inte riktigt.

Detta beror nämligen på att både Kina och USA är otroligt stora länder, vilket påverkar deras BNP per capita som då blir lägre. Och BNP per capita är det mått man använder för att mäta hur rikt ett land är.

Stormakt - men inte världens rikaste land

Visst har Qatar några miljoner invånare, närmare bestämt omkring 2,5 miljoner, men det är långt ifrån USA:s 325 miljoner eller Kinas häpnadsväckande 1,37 miljarder. Självklart är både USA och Kina stormakter när det gäller ekonomi, men ingen av dem är världens rikaste land.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 06, 2018