3 aktuella frågor som kan påverka din ekonomi

ekonomi
Nyheter | aug, 2nd, 2018

Att det händer en hel del inom Sveriges ekonomi just nu är det få som kan ha undgått. Dock är det främst tre områden där diskussionerna är som störst och självklart talar vi om bostadsmarknaden, lånen och framförallt pensionssparandet.

För att du ska göra rätt val när det gäller din privata ekonomi kommer vi i detta inlägg att gå igenom tre aktuella frågor som kan vara bra att hålla lite extra koll på i dagsläget.

Kommer bostadspriserna återhämta sig?

Få kan ha missat den nedgång som bostadsmarknaden hade i nästan hela Sverige under hösten och vintern under 2017.

Det talades om rekordlåga priser på bostäder och var femte försäljare sålde inte sin bostad för mer än utgångspriset. Extra utsatta har nyproduktioner i närheten av storstäderna varit.

Även om man har noterat en viss återhämtning , främst när det gäller villor, är priserna fortfarande lägre än vanligt. Detta visar den mäklarstatistik som släpps regelbundet och det är svårt att veta om priserna kommer att fortsätta stiga eller falla återigen.

Om du planerar att sälja eller köpa

Vissa menar att priserna är på väg upp igen, trots statistiken som visar på en nedgång. Detta eftersom säljarna nu tros ha slutat med låga priser för att locka köpare och istället begär ett högre utgångspris redan ifrån början.

Detta är såklart en fråga som är viktig att hålla koll på för dig som planerar att köpa eller sälja inom en snar framtid, då bostaden ofta utgör den största delen i mångas ekonomi.

Pension - en viktig del av din ekonomi

Pensionen är en otroligt viktig del i vår ekonomi och därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som pågår inom detta område. I dagsläget har vi mer pengar sparade i vår tjänstepension än vad vi har i vårt privata pensionssparande (i till exempel aktier), vilket gör tjänstepensionen till den allra största sparformen.

Nya upphandlingar gällande tjänstepensionerna görs var 3 – 5 år av de stora kollektivavtalen där man försöker skapa så bra erbjudanden som möjligt för medlemmarna.

Den senaste upphandlingen färdigställdes i våras och till hösten, närmare bestämt i oktober, är det hög tid att göra omval.

TIPS!

Ta gärna hjälp av till exempel Pensionera om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt pensionssparande och få din framtida ekonomi att blomstra.

Lånemarknaden skapar möjligheter för alla

Bolåneräntorna ligger i dagsläget kvar på samma stadiga nivåer, vilket är extra förmånligt för dig som planerar att köpa bostad i sommar eller i höst. Något som blir allt vanligare när det gäller lån är att allt fler har möjlighet att ansöka, även de med mindre bra ekonomi.

Under de senaste åren har det dykt upp fler och fler aktörer som erbjuder lån för personer med sämre förutsättningar. Numera kan du till exempel ansöka om omstartslån om du vill köpa en bostad eller låna pengar trots betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Samtidigt finns det långivare som erbjuder privatlån med räntor från så lite som 2,9 procent, vilket gör det möjligt att samla gamla krediter och lån och spara tusenlappar varje år. Något som verkligen kan göra skillnad för hushållets ekonomi.

Håll koll på din ekonomi inför hösten

Se till att se över ditt pensionssparande och dina lån inför hösten. Planerar du att sälja eller köpa en bostad kan det även vara smart att rådfråga en mäklare för att få ut så mycket av köpet eller försäljningen som möjligt.

Ett annat tips är att se över dina försäkringar och ditt elavtal för att se om det dykt upp några billigare alternativ med bättre villkor.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 04, 2018