Privatleasing eller billån – vad är bäst?

privatleasing eller billån
Billån | okt, 7th, 2018

Privatleasing är något som marknadsförs flitigt idag, både på TV, i radio och i andra kanaler. Det skyltas med låga månadspriser, vilket säkerligen lockar en hel del konsumenter som inte känner sig redo att köpa bil ännu.

Att privatleasa en bil innebär helt enkelt att du betalar för att använda bilen per månad. Du lånar helt enkelt en bil istället för att köpa en. Utöver månadskostnaden tillkommer även bensinkostnader, men i övrigt kan det verka som ett smidigt alternativ till ett bilköp.

Men är privatleasing verkligen ett bra alternativ? Ska man leasa en bil eller bara satsa på ett klassiskt billån om man behöver extra pengar till bilköpet?

Så fungerar privatleasing

Privatleasing är alltså en form av bilhyra, där du betalar för att använda bilen månadsvis. Ofta marknadsförs detta alternativ som billigare och mer flexibelt än att köpa en egen bil.

Med privatleasing slipper du visserligen vissa av de kostnader som en bilägare behöver stå för samtidigt som du slipper oroa dig för eventuella värdeminskningar. Dock tänker inte många på att du faktiskt äger något när du väljer att köpa en bil, vilket du inte gör om du leasar privat.

Dessutom kan det tillkomma en hel del kostnader som du inte räknat med när du väljer privatleasing. Till exempel kan firman du hyr bilen ifrån när som helst ändra månadskostnaden för bilen och i vissa fall är du bunden till avtalet, oavsett hur höga dessa höjningar blir.

Lästips! Se vad det kostar att leasa en bil privat hos tidochpengar.se.

Billigare eller dyrare än billån?

Om privatleasing är billigare eller dyrare än ett billån beror såklart på leasingfirma och långivare. Vissa långivare tar höga räntor på sina billån, vilket kan göra billånet dyrt, och vissa leasingfirmor kan faktiskt vara riktigt billiga.

I slutändan är det dock alltid mer ekonomiskt att ansöka om ett hederligt billån och köpa en bil istället för att leasa. En viktig fördel när det gäller detta är att du när som helst kan lösa din skuld och sälja din bil om behovet skulle uppstå.

Bunden till kontrakt i tre år

Väljer du privatleasing är du oftast bunden till kontraktet under tre års tid och, som vi nämnde ovan, så kan det vara mycket svårt att ta sig ur detta kontrakt oavsett hur omständigheterna ser ut.

Oftast är det endast möjligt att bryta kontraktet om särskilda omständigheter gäller och hur dessa omständigheter ser ut skiljer sig mellan leasingfirmor. I vissa fall kan du dessutom behöva betala en mycket dyr avbrottsavgift.

Dock finns det möjlighet att överlåta din privatleasing till någon annan, även om det är ganska svårt att hitta någon som är villig till detta.

Billån – billigare och mer flexibelt

Om man ställer för- och nackdelarna med billån och privatleasing sida vid sida är det helt klart billånet som vinner. Genom att jämföra billån och hitta en låg ränta kommer du undan billigare samtidigt som du när som helst kan sälja bilen och lösa resterande skuld.

Privatleasing kan vara lockande då det skyltas med riktigt låga månadspriser, men tänk på att det kan vara svårt att ta sig ur kontraktet. Även om du skyddar dig mot värdeminskningar, så är ett billån ett mer förmånligt och flexibelt alternativ.

Jämför billån med ett klick

Här på Econello.com kan du jämföra och räkna på billån med bara ett klick för att se vilken bank som erbjuder den lägsta räntan och de bästa villkoren. Vi samlar de bästa och mest populära långivarna baserat på kundbetyg, så att du enkelt ska hitta ett alternativ som passar dig.

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: 19 april, 2021