Så kan du bli miljonär på ditt sparande

bli miljonär
Aktier & Fonder | Sparande | nov, 2nd, 2018

Att bli miljonär är inte så svårt som alla tror. Per H Börjesson, grundare och VD i investmentbolaget Spiltan, menar att vem som helt kan bli miljonär – så länge man planerar sitt sparande på rätt sätt.

Nedan kan du läsa mer om hur du kan planera din ekonomi för att få sparandet att blomstra när du nått pensionen. Vi ska även titta närmare på finansmannen Per H Börjesson och hans bästa tips för att bli miljonär.

Många bäckar små

Det kända talesättet ”många bäckar små” är viktigt om man vill skapa ett framgångsrikt sparande och bli miljonär på lång sikt. Många tror att man måste spara flera tusenlappar varje månad för att lägga grunden till ett sparande, men så är såklart inte fallet.

Som den välkända finansmannen Warren Buffett en gång sa; ”Rikedom handlar inte om de stora inkomsterna, utan om de små utgifterna”. Genom att sänka utgifterna får man mer pengar över som man kan lägga på investeringar.

Om marginalerna är tuffa

Att spara pengar varje månad är inte det enklaste om man redan lever med små marginaler. Har man dock en normal lön varje månad bör det inte vara några problem, så länge man kan avstå ifrån annat som till exempel shopping eller onödiga impulsköp.

Självklart går det snabbare att bli miljonär om du kan lägga undan mer pengar varje månad, men även ett litet sparande kan växa sig stort på lång sikt. Det handlar helt enkelt om disciplin och att skymta ljuset i tunneln, trots att det ligger långt i framtiden.

Att bli miljonär är faktiskt enkelt, men tyvärr är det många som faller för frestelsen att spendera idag istället för att spara till imorgon.

Bli miljonär – kom igång så här

Så hur kommer man igång om man är redo att påbörja resan mot att bli miljonär? Per H Börjesson menar att man absolut inte bör låta pengarna ligga kvar på lönekontot. Detta eftersom avkastningen är näst intill obefintlig och för att risken för att använda pengarna är större.

Hitta därför en sparform med hög avkastning så som investeringar i aktier, fasträntekonton eller p2p-verksamhet. Ju bättre avkastningen är, desto kortare kommer resan mot att bli miljonär vara. 

Hur lång tid tar det att bli miljonär?

Hur lång tid det tar att bli miljonär beror såklart på hur mycket du har råd att lägga undan varje månad samt vilken avkastning du får. Nedan ska vi ge dig tre exempel.

  • Om du endast har råd att lägga undan 100 kronor varje månad med en avkastning på 1 procent är det knappt värt att påbörja ett sparande. Detta eftersom du kommer att nå en miljon först efter 244 år.
  • Om du har möjlighet att lägga undan 1 000 kronor i månaden med 5 procents avkastning kommer du att nå en miljon efter 33 år.
  • Om du har möjlighet att lägga undan 5 000 kronor med en avkastning på 15 procent (vilket är i högsta laget) kommer du att ha din första miljon efter bara åtta år. Fortsätter du ditt sparande kan du ha tre miljoner efter 24 år!

Per H Börjesson rekommenderar dig som vill bli miljonär att försöka spara omkring 10 procent av din lön för att bygga upp ett lönsamt sparande. Dessa 10 procent bör dessutom föras över automatiskt till din valda sparform direkt när lönen kommer varje månad.

Vem är Per H Börjesson?

Per H Börjesson är en svensk investerare, företagsledare och investerare som grundat investmentbolaget Investment AB Spiltan och som idag både är VD och huvudägare för bolaget.

Börjesson har även skrivit ett flertal böcker om sparande och finansiering, bland annat succéboken ”Så här blir du miljonär i hängmattan” som gavs ut under sommaren 2017. Vi rekommenderar alla våra läsare som vill maximera sitt sparande att läsa denna bok.

Andra böcker som Per H Börjesson skrivit är ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer ”, ”Så här får du ett rikt liv som pensionär : sluta pensionsspara!” och ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”.

3 snabba tips om du vill bli miljonär

  • Försök att spara minst 10 procent av din lön och låt beloppet dras automatiskt varje månad.
  • Se över din ekonomi. Finns det sparmöjligheter som du inte tänkt på tidigare? Kan du hitta billigare bredband, elavtal, mobilabonnemang eller samla dina lån och krediter? Läs gärna våra 202 spartips för att börja din resa mot att bli miljonär.
  • Om du väljer att investera i aktier – få inte panik om börsen går ned. Upp- och nedgångar är normalt och i längden går aktiemarknaden alltid upp.

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Nov 02, 2018