Prognos för bostadsmarknaden 2019

bostadsmarknaden
Bolån | Nyheter | dec, 17th, 2018

En av de största frågorna så här innan årsskiftet är: hur kommer bostadsmarknaden att se ut 2019? Kommer det vara läge att sälja eller köpa?

Inför 2019 kommer en hel del förändringar att ske på bostadsmarknaden. Många av dem kommer att påverka de som är intresserade av bostadsköp eller försäljning.

I detta inlägg ska vi titta närmare på några av de förändringar som kommer att påverka bostadsmarknaden 2019.

Minskat byggande av nya bostäder

Den mest markanta förändringen under 2019 kommer vara ett minskande av nybyggande. Strax över 50 000 bostäder kommer att påbörjas, vilket är omkring 6 procent mindre än under 2018. Detta är dessutom långt under det långsiktiga behov som enligt Boverket är omkring 67 000 nya bostäder per år.

Under 2018 har byggandet av ny bostäder i Göteborg ökat kraftigt. I Malmö är läget i princip oförändrat med några undantag i mellanstora kommuner, där det byggts något mindre. I Stockholm har dock bostadsbyggandet bromsat in kraftigt, vilket såklart haft stor inverkan på bostadsmarknaden.

Småhus och hyreslägenheter

Även byggandet av småhus har bromsats in med hela 20 procent mellan åren 2017 och 2019. Däremot ser man inga större förändringar när det kommer till bostadsmarknaden för hyreslägenheter. Dock kan avgifterna komma att bli högre i samband med en eventuell höjning av styrräntan.

Dyrare bostadsrätter trots fallande priser under 2017

Det var under hösten 2017 som priserna på bostadsrätter föll kraftigt, ett resultat av flera års intensiv prisökning. Dock är priserna sakta men säkert på väg upp igen och under 2018 har de stigit med omkring 3 -4 procent i snitt.

Trots prisraset på bostadsrätter förra hösten är priserna idag i snitt dubbelt så höga jämfört med priserna år 2013 (sett till storstäderna). Dock går det fortfarande lite trögt på bostadsmarknaden, mycket beroende på byggandet av nya bostäder (som har allt för höga avgifter) och oroligheter över kommande räntor.

Höjd reporänta kan påverka bostadsmarknaden

Något som har stor betydelse för bostadsmarknaden är såklart räntorna på bolån. Utan bolån är det få som har möjlighet att köpa en bostad. Är bolåneräntorna låga är det fler som lånar och vice versa. Men hur kommer egentligen räntorna se ut under 2019?

Det är svårt att säga, men med tanke på att Riksbanken i början av september gick ut med att landets reporänta kommer att höjas med 0,25 procentenheter antingen i slutet av 2018 eller i början av 2019 kan bolåneräntorna komma att bli högre. Dock råder det delade meningar om detta.

Dyra bolån eller inte?

Bankerna har delade meningar om hur den höjda reporäntan kommer att påverka bolånen och därmed även bostadsmarknaden.

Enligt Nordea kommer höjningen inte ha någon dramatisk påverkan på bolånekostnaderna, främst eftersom man tror att den nya reporäntan kommer att kvarstå under hela 2019. Därmed kommer inte hushåll med stora bolån påverkas särskilt mycket.

Danske Bank menar dock att en högre reporänta kan innebära en kännbar höjning av månadskostnaden för hushåll med bolån, särskilt för de som redan påverkas av de nya amorteringskraven. Extra tufft blir det om Riksbanken fortsätter att höja räntan två gånger per år.

Köpa, sälja eller avvakta?

Så hur ska man egentligen tänka inför 2019 när det kommer till bostadsmarknaden? Ska man sälja, köpa eller avvakta? Det är svårt att säga, men enligt prognoserna kommer inga dramatiska förändringar att ske, vissa till och med tror att bostadspriserna kommer att falla ytterligare.

Om du redan har ett bolån kan det vara smart att sätta dig ner och grundligt gå igenom dina bokostnader. På så sätt kan du se över hur du skulle ligga till vid en eventuell höjning av bolåneräntan. Det kan även vara hög tid att påbörja ett buffertsparande om du inte redan har det.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 17, 2018