5 tips för en bättre familjeekonomi

familjeekonomi
Privatekonomi | mar, 23rd, 2019

Att bibehålla en stabil familjeekonomi är inte helt enkelt, särskilt inte om man har små barn. Familjelivet bjuder på många fantastiska stunder, dock kommer din plånbok tyvärr att ta en hel del stryk. Visste du till exempel att ett spädbarn kostar minst 1 500 kronor varje månad? Samtidigt minskar hushållets inkomster under föräldraledigheten.

Dessutom kan familjen behöva byta både bil och bostad i samband med att familjen blir större. Att hushållets familjeekonomi påverkas är inte så konstigt. Nedan ska vi dock dela med oss av våra bästa tips på hur du kan förbättra din familjeekonomi effektivt. På så sätt kan du få mer pengar över att spendera på din familj.

1. Planera er familjeekonomi i god tid

Det är lätt att fastna i en rosa graviditetsbubbla där man inte tänker på annat än den fantastiska livsförändring som komma skall. Dock bör man inte bara förbereda sig mentalt, man bör även förbereda sig ekonomiskt. Var beredda på att det kommer vara svårare att få hushållets familjeekonomi att gå ihop, oavsett hur er föräldrapenning ser ut.

Ett tips är att i förväg försöka få ekonomin att gå runt på en längre inkomst varje månad. Lägg ihop hushållets inkomster och planera en noggrann budget i god tid. På så sätt kan ni redan i förväg få ihop en bra buffert inför det nya (och dyra) familjelivet.

2. Se över lån och krediter

Om hushållet har stora lån kan det vara en god ide att se över dessa redan innan ett nytt liv kommit till världen. På så sätt kan ni förbättra er familjeekonomi effektivt och minska onödig stress i efterhand.

Se om det går att förhandla om er bolåneränta eller om ni kan samla mindre krediter med ett större, billigare lån. Ta gärna hjälp av en låneförmedlare för att hitta lägsta räntan. Det kan även vara bra att se över vilka krediter ni inte kommer att behöva längre och avsluta dessa.

3. Budgetplanera regelbundet

Förutsättningar och behov förändras regelbundet och därför behöver man då och då skapa en ny hushållsbudget. Ett tips är att ni en gång varje månad, till exempel den sista dagen på månaden, se över er familjeekonomi. På så sätt kan ni enkelt se vad ni spenderar era pengar på och vad som är viktigt och inte.

Kanske är det inte nödvändigt att ha tre olika streamingtjänster längre eller kanske har det dykt upp ett nytt förmånligt mobilabonnemang? Skapa en rutin och därmed en stabil och välfungerande familjeekonomi.

4. Prioritera rätt

Plötsligt vaknar du upp en dag och inser att småbarnsåren är förbi, så se till att njuta av varje minut. Visst kan det vara krävande i vissa stunder och förmodligen kommer du inte få mycket sömn under barnets första år, men i efterhand kommer du se tillbaka på denna tid och ångra att du inte njöt mer än du gjorde.

Prioritera alltid familjelyckan och se till att ta vara på tiden. Du behöver inte köpa dyra babytillbehör, leksaker och annat – i slutändan är det stunderna du kommer att komma ihåg, inte prylarna.

5. Ta hjälp av ekonomiappar

Att sätta sig ner och ta tag i massa tråkigt pappersarbete som småbarnsförälder är inte bara tråkigt, det är även tidskrävande. Därför kan det vara smart att ta hjälp av digitala lösningar för att skapa en bättre familjeekonomi, till exempel olika typer av appar.

Med hjälp av dessa kan du enkelt hålla ett öga på din budget i mobilen och göra förändringar där det verkligen behövs. Du kan till exempel se vart dina pengar försvinner och hur mycket du har möjlighet att spara på lång sikt. Dessutom tar dessa appar mycket mindre tid än traditionellt pappersarbete (och de är dessutom miljövänligare!).

6. Satsa på begagnat

Det finns ingen anledning att köpa allt nytt som småbarnsförälder, snarare tvärtom. Många föräldrar säljer barnsaker begagnat som knappt är använda! Även här kan du ta hjälp av appar, till exempel Shpock, för att hitta billigare alternativ som kan förbättra er familjeekonomi.

Tänk på att även du kan sälja saker som barnet inte längre använder för att få tillbaka lite extra pengar. Dessa kan du sedan lägga på barnets sparkonto för att maximera sparandet.

7. Jobba extra - om du kan

Att få tid över som småbarnsförälder är inte det enklaste, men om du har möjlighet kan du jobba lite extra för att maximera hushållets familjeekonomi.

Du kan till exempel jobba extra med att skriva, översätta eller korrekturläsa texter. Då kan du dessutom bestämma dina egna arbetstider, vilket såklart är att föredra om man har små barn hemma.

Läs gärna våra 202 spartips om du vill få fler tips på hur du kan skapa en bättre familjeekonomi!