Bensinpriset 2019 – Medborgarna rasar

bensinpriset
Bil & MC | maj, 11th, 2019

Bensinpriset i Sverige har snart spräckt 17 kronor per liter och medborgarna rasar - dock av olika anledningar. Vissa menar att det är en fråga om miljön och att bensinpriset bör vara ännu högre. Andra menar att det är de som bor på landsbygden som drabbas och att det till och med har blivit en fråga om klasskillnad.

Samtidigt menar miljöministern Isabella Lövin (MP) att människor på landsbygden bör köpa fordon som inte drivs av fossila bränslen och ”vara med i kampen om att bli ett fossilfritt samhälle”.

Höjning med 1,50 kronor – sedan februari

Sedan februari 2019 har bensinpriset stigit med 1,50 kronor och i dagsläget har priset hamnat på 16,69 kronor per liter. Läget har nu blivit så illa att man startat ett så kallat bensinuppror på Facebook (”Bensinupproret 2.0). Gruppen har i skrivande stund drygt 300 000 medlemmar och planerar att anordna demonstrationer runt om i Sverige.

Tyvärr verkar någon sänkning inte vara i sikte, snarare tvärtom. Under sommaren använder vi våra fordon mer, vilket innebär att efterfrågan på drivmedel stiger. Därmed kommer bensinpriset med största sannolikhet att bli ännu högre inom de närmaste månaderna och hamna på över 17 kronor per liter.

Vad säger miljö?

Finansminister Magdalena Andersson menar att hon förstår medborgarnas ilska, men att höjningen av bensinpriset inte beror på någon skattehöjning. Istället är priset beroende av globala faktorer, till exempel oljepriset och kronans värde.

Andersson menar dessutom att lösningen inte finns i sänkta drivmedelsskatter, utan i fordon som inte kräver fossila bränslen. Hon råder därför människor som är bosatta på landsbygden att investera i till exempel elbilar och att "vara med på resan mot fossilfrihet”.

Har blivit en klassfråga

Utlåtandet om att människor bosatta på landsbygden bör satsa på eldrivna fordon har upprört många. Det är långt ifrån alla som har möjlighet att investera i elbilar, då försäljningspriset fortfarande är ganska högt. Frågeställningen blir då: ska man bli straffad med ett högt bensinpris bara för att man inte har råd att köpa en elbil?

Åttonde dyraste landet i EU

EU-kommissionens siffror, som presenteras varje vecka, visar att Sverige numera har det åttonde dyraste bensinpriset i EU. En liter bensin kostar i genomsnitt 1,56 euro, vilket motsvarar drygt 16,73 kronor.

De länder som är ännu dyrare att tanka bensin i är Portugal, Frankrike, Finland, Italien, Grekland, Danmark och slutligen Nederländerna. Billigast är Rumänien, Polen och billigast av alla – Bulgarien.

Folket rasar – av två olika anledningar

När man studerar diskussionerna i gruppen ”Bensinupproret 2.0” i sociala medier kan man tydligt urskilja två olika åsikter. Många rasar på grund av att priset är för högt och att de på landsbygden drabbas värst av alla. Andra rasar över själva hysterin – att höjningen inte alls är så farlig – och att man borde slopa fossildrivna fordon för miljön skull.

”Det är ohållbart”

Econello.com har gjort en kortare intervju med Maria Persson, en kvinna som bor i en liten ort på landsbygden i Värmland.

Hur påverkar bensinpriset dig som bor på landsbygden?

”Det är ohållbart. Det är lätt för de som bor i storstäderna med omnejd att värna om miljön genom att höja bensinpriset. Där finns det kollektivtrafik som bussar, tåg eller tunnelbana, men vi på landsbygden kan sällan förlita oss på annat än bilen. När jag besöker Arbetsförmedlingen får jag veta att vi, arbetslösa, måste vara beredda att ta jobb även om det ligger långt ifrån den egna kommunen.”

Många menar att reseersättningen borde räcka som kompensation – vad anser du om det?

"Reseersättningen har höjts med 50 öre sen år 2007, bensinen med över 5 kr/liter. Dessutom får man bara tillbaka en liten del av de faktiska resekostnaderna när man gör reseavdrag i deklarationen. När jag arbetade cirka 13 mil hemifrån och la ut drygt 65 000 kronor för bensin fick jag tillbaka omkring en tredjedel. Med andra ord jobbade jag ”gratis” två månader varje år.”

Vad vore enligt dig den bästa lösningen på situationen?

"Höj reseersättningen och höj bensinpriset i storstäderna eller sänk inkomstskatten för landsbygden."

Funderar du på att köpa elbil inom den närmaste framtiden?

"Elbil gör ingen skillnad. Den kräver ju el, vilket belastar elbudgeten för hushållen. Och är elbilen verkligen miljövänlig om elen kommer ifrån kolkraft?"

Relevanta artiklar:

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Maj 11, 2019