Tusentals har anmält ID-stöld under våren

id-stöld
Privatekonomi | maj, 16th, 2019

Under våren har tusentals konsumenter blivit drabbade av ID-stöld, främst i samband med köp online. Det handlar helt enkelt om att en bedragare använder någon annans namn för att köpa varor eller tjänster på nätet. Fakturan skickas senare till personen som inte hade någon vetskap om köpet.

ID-brott är ett stort problem och kan i många fall vara förödande. Tyvärr är det alldeles för få privatpersoner som faktiskt försöker skydda sina personuppgifter och som är vaksamma när de handlar på nätet.

Felaktiga påminnelser ifrån Klarna

Enligt statistik ifrån NBC, polisens nationella bedrägericentrum, har över svenskar anmält över 1 200 ID-brott bara i mars. Konsumenterna har fått fakturor och påminnelser som de inte haft någon aning om, vilket har gjort att även Klarna, Sveriges främsta aktör inom betalningslösningar online, blivit indragna i bedrägeriet.

Klarna arbetar aktivt för att förhindra ID-stöld, men de menar också att man aldrig kan bli helt kvitt problemet. Med tanke på att Klarna är dominerande på marknaden för betalningar på nätet är det ökade antalet ID-brott ett stort problem även för deras del.

Företaget har ett köpskydd som innebär att kunder som blivit utsatta för ID-stöld får sin betalning struken. För konsumenterna är det dock inte alltid förlusten av pengar som är det mest oroväckande –tanken på att någon annan har ens personliga uppgifter kan vara skrämmande.

Även företag drabbas

Det är självklart inte bara privatpersoner som blir drabbade av ID-stöld, även företag kan hamna i bedragarnas skottlinje. Samtidigt har många företagare ställt sig frågan huruvida Klarna inte kan ana ugglor i mossen när någon annan än firmateckaren själv gör beställningar i företagets namn.

Dessutom är det oftast enkelt för småföretagare att upptäcka ID-stöld i god tid, desto svårare kan det vara för större företag som får mängder av fakturor varje dag. Då är det lätt hänt att bedragarens faktura blir betalad i farten.

Om du drabbas av ID-stöld

  • Får du en felaktig faktura är det viktigt att du omedelbart kontaktar den som utfärdat fakturan för att förklara situationen samt för att bestrida fakturan.
  • Ta kontakt med det företag som bedragaren gjort beställningen av. Information om detta hittar du oftast på fakturan.
  • Kontakta polisen och gör en anmälan.
  • Spärra ditt personnummer hos långivare och kreditupplysningsföretag.

Så kan du förhindra att drabbas

Det finns en del saker du kan göra för att minska risken att drabbas av ID-stöld. Här kommer våra bästa tips:

  • Kontakta skatteverket och be dem spärra obehörig ändring av din hemadress.
  • Kreditupplysningar som du inte känner igen kan skvallra om att någon kapat din identitet. Släng inte brevet direkt utan ta reda på vem som begärt upplysningen.
  • Skaffa en e-brevlåda eller sätt lås på din vanliga brevlåda. På så sätt kan du förhindra att bedragaren stjäl brev som kan innehålla dina personuppgifter.
  • Teckna ett förmånligt skydd mot ID-kapning som meddelar dig via mail eller sms vid misstänkt aktivitet.

Om du är Klarnakund

Som kund hos Klarna kan du göra flera inställningar som kan hjälpa dig att förhindra ID-stöld i tid. Bland annat kan du begära att få ett meddelande vid varje genomfört köp i ditt namn. Du kan även kräva att köparen alltid måste använda BankID för att verifiera ett köp.

Relaterade artiklar

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Maj 15, 2019