Arbetsintervju – Så får du jobbet

arbetsintervju
Privatekonomi | Tips & guider | jun, 6th, 2019

Har du blivit kallad på arbetsintervju? Grattis! Detta innebär att du har gått vidare i rekryteringsprocessen. Nu gäller det bara att imponera på din eventuella arbetsgivare och få dem att fasta just för dig.

Att gå på arbetsintervju kan för många kännas ångestladdat, men egentligen borde det vara raka motsatsen. I intervjun får du möjlighet att sälja in dig själv och visa vilken fantastisk medarbetare du kommer att vara. Det är ett helt enkelt ett sätt att få skryta lite extra om dina kompetenser.

Nedan har vi sammanställt den ultimata guiden för dig som ska på arbetsintervju. Här kommer vi att dela med oss av värdefulla tips som kan hjälpa dig att få ditt drömjobb.

Inför din arbetsintervju

Vi börjar med att gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på inför din kommande arbetsintervju.

Läs på om företaget

Det allra första du bör göra när du blivit kallad till en arbetsintervju är att läsa på om företaget. Sannolikheten att en fråga i stil med ”Vad vet du om företaget?” kommer att dyka upp, så det är bäst att vara förberedd.

Titta på vad som hänt i företaget det senaste året. Kanske har de lanserat någon ny produkt? Eller kanske har de expanderat till andra länder? Du kommer garanterat att glänsa lite extra om du har koll på verksamheten.

Öva ordentligt

Nästa tips är såklart att öva för att känna dig bekväm med själva utfrågningen. Visst är det inte samma sak att bli intervjuad av en släkting eller en partner, men det är ändå bra att förbereda dig på hur det kommer att låta samt att få feedback. Tänk dock på att inte öva allt för mycket så att det du säger låter allt för mekaniskt.

Ett annat tips inför din kommande arbetsintervju att skriva ner lite punkter eller stödord som du inte vill glömma att ta upp.

Klädval

På din arbetsintervju ska du såklart se professionell och seriös ut, dock är det minst lika viktigt att du väljer en utstyrsel som du faktiskt känner dig bekväm i. Dessutom kan klädkoderna skilja sig mellan olika företag, så gör lite research inför intervjun och välj outfit baserat på det.

På intervjudagen

  • Se till att ha med dig penna och block om du behöver anteckna något. Det kan även vara bra att ha med en kopia på ditt CV.
  • Var i god tid. Det är bättre om du kommer lite för tidigt så att du har tid att förbereda dig.
  • Håll dig lugn. Sätt inte för mycket press på dig själv, utan se intervjun som en rolig aktivitet. Vad är egentligen det värsta som kan hända?

Under intervjun

Återigen är det viktigt att du försöker hålla dig avslappnad. Istället för att tänka att du pratar med din nya arbetsgivare kan det vara bättre att låtsas som att du pratar med en bekant. Försök att se din arbetsintervju som en spännande utmaning och peppa dig själv!

Ett bra tips när det gäller frågorna är att påvisa hur dina färdigheter och kunskaper skulle kunna passa in i och förbättra verksamheten – det vill säga – varför de verkligen borde anställa dig.

Så besvarar du de kluriga frågorna

Om du ska gå på en arbetsintervju kan du räkna med att vissa frågor kommer att dyka upp, till exempel gällande dina sämsta egenskaper eller vart du ser dig själv om fem år. Dessa frågor är extra kluriga, men med lite förberedelser kan du ta dig igenom dem enkelt. Här kommer våra bästa tips.

”Vart ser du dig själv om fem år?”

Detta kan verka som lite utav en kuggfråga, men det går att besvara den ärligt samtidigt som arbetsgivaren blir nöjd. Det första du bör göra är att fundera över vad dina mål med jobbet är. Är du ambitiös? Passar det jobb du söker in i de mål du satt upp för din karriär?

Sätt dina mål i förhållande till den tjänst du söker. Hur kan du avancera i branschen? Om du till exempel har siktet på en chefsposition kan du nämna att du gärna vill få mer ansvar i framtiden och utveckla dina färdigheter inom ledarskap.

Om du enbart är ute efter ett tillfälligt jobb är det helt okej att svara att du inte vet hur framtiden ser ut i din arbetsintervju. Dock bör du se till att nämna att den position du söker kan ge dig den erfarenhet som behövs för att reda ut dessa frågetecken.

”Vilka är dina sämsta egenskaper?”

Ska man verkligen skylta med sina dåliga egenskaper i en arbetsintervju? Ja, i vissa fall kan det faktiskt göra stor skillnad i hur arbetsgivaren uppfattar dig. Personer som är medvetna om sina svagheter tyder på personlig mognad. Dessutom kan ofta de bästa egenskaperna också snabbt förvandlas till svaga.

Ett tips är att ge ett exempel på två situationer där en bra egenskap, till exempel uthållighet, förvandlats till en dålig egenskap, till exempel envishet, och tvärt om. Detta ger ett spännande djup till frågan som får dig att sticka ut i mängden.

Undvik klassiska svar som envishet och målinriktad – rekryterare ser oftast igenom dessa svar samtidigt som du smälter in i mängden. Var ärlig med dina dåliga egenskaper, men glöm inte bort att nämna att du gärna vill förbättra dem.

Glöm inte kroppsspråket

Ditt kroppsspråk har större inverkan på människor än du tror. Här kommer några snabba tips du kan ha med dig till din nästa arbetsintervju för att visa extra självsäkerhet.

  • Ta alltid i hand med ett fast handslag.
  • Se rekryteraren i ögonen (det får dock såklart inte övergå till ett stirrande)
  • Sitt rak i ryggen.
  • Försök att inte sitta med armar eller ben i kors (detta kan tyda på att du är reserverad).
  • Låt händerna ligga avslappnat i knät.
  • Nicka för att visa att du instämmer.
  • Le! Visa att du är glad och positiv.

Fem bonustips för arbersintervju

Infografen är skapad av Studentrum.se – Sveriges största söktjänst för eftergymnasiala studier. Studentum driver även yhutbildningar.se, distansutbildningar.se, komvuxutbildningar.se, yrkesutbildningar.se och allastudier.se Besök gärna någon av hemsidorna för att hitta just din drömutbildning.

Följ upp

Förhoppningsvis har din arbetsintervju gått galant med hjälp av våra tips i denna guide. Dock bör du inte förlita dig på att arbetsgivaren kommer att ringa upp dig dagen efter och ge dig jobbet. Om arbetsgivaren inte hört av sig på några dagar bör du kontakta dem och följa upp din arbetsintervju.

Skulle det vara så jobbet gick till någon annan kan du alltid fråga om lite konstruktiv feedback till nästa intervju.

Har du redan drömjobbet? Är det kanske dags att löneförhandla? Läs mer om hur du lyckas i vår guide för löneförhandling.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Jun 06, 2019