För dig som riskerar att bli arbetslös

arbetslös
Privatekonomi | jun, 14th, 2019

Att bli arbetslös kan för många vara en riktig mardröm. Plötsligt är tryggheten av en stabil inkomst borta och det kan såklart tära på ekonomin. Samtidigt kan arbetslöshet ibland vara nödvändigt, till exempel om du har bestämt dig för att lämna jobbet och starta eget.

Om du riskerar att bli arbetslös finns det dock en del saker som kan hjälpa dig att minska den ekonomiska påfrestningen.

Ofrivilligt arbetslös

Skulle det företag du jobbar för välja att avsluta din anställning kan du få ersättning ifrån A-kassan. Se bara till att skriva in dig hos Arbetsförmedlingen samma dag som du blir arbetslös – då kan du få ersättning redan samma dag. Du kan du antingen göra på nätet eller genom att besöka ett kontor nära dig.

Hur ersättningen ser ut varierar från fall till fall, men du kan antingen få en ersättning som är baserad på din tidigare lön eller en grundersättning. Får du ersättning baserat på din lön kan du som mest få 20 000 kronor/mån om du varit medlem i en a-kassa sedan minst ett år tillbaka. Grundersättningen uppgår i dagsläget till 8 000 kronor i månaden (före skatt).

Krav för ersättning

Du kan såklart inte leva på din A-kassa hur länge som helst, utan det finns vissa krav du måste uppfylla för att ha rätt till ersättningen. Dels behöver du söka jobb aktivt och du måste dessutom delta i de möten och aktiviteter som Arbetsförmedlingen bokar åt dig.

Utöver detta krävs det även att du inte är sjukskriven samt att du befinner dig i Sverige. Det finns även särskilda krav på hur mycket du har jobbat. Mer om dessa krav kan du läsa hos Arbetsförmedlingen.se. Där kan du även läsa om hur du går tillväga för att skriva in dig om du blir arbetslös.

Teckna inkomstförsäkring

Det bästa tipset för dig som är rädd att bli arbetslös är att teckna en inkomstförsäkring. Denna försäkring fungerar som ett komplement till a-kassan och kan ge dig högre ersättning.

En inkomstförsäkring kan detta vara ett extra bra alternativ för dig som har en högre månadsinkomst och därmed högre levnadskostnader. Då kan a-kassans ordinarie maxtak på 20 000 kronor/månad inte vara tillräckligt.

Ofta brukar en inkomstförsäkring ingå kostnadsfritt om du är medlem i ett fackförbund, till exempel Unionen. Unionen är Sveriges största fackförbund med över 600 000 medlemmar och välkomnar anställda i många olika branscher.

Om du är intresserad av ett medlemskap rekommenderar vi att du läser omdöme om Unionen facket innan du ansöker.

Frivilligt arbetslös

Om du har planer på att säga upp dig, till exempel för att du inte trivs eller för att du vill satsa på något eget, finns det en del saker att tänka på.

Först och främst gäller inte samma ersättningsmodell som om företaget väljer att säga upp dig. Väljer du att säga upp dig får du ersättning först efter en karensperiod på 45 dagar har passerat (vilket motsvarar 9 arbetsveckor). Dessutom får du sällan ersättning ifrån en inkomstförsäkring vid egen uppsägning.

Undantag för ersättning

I vissa fall gäller inte regeln om karens, vilket betyder att du kan få ersättning ifrån första dagen som arbetslös. Du kan till exempel få den vanliga ersättningen om:

  • Arbetsgivaren inte betalar ut din lön.
  • Din arbetsplats omlokaliserar till en plats som gör det omöjligt för dig att pendla.
  • Du blivit mobbad på arbetsplatsen och arbetsgivaren saknar möjlighet att omplacera dig.

Fall tillbaka på en buffert

Något som du bör ha, oavsett om du är rädd för att bli arbetslös eller inte, är en buffert. En buffert är ett sparkapital som du kan falla tillbaka på om din inkomst skulle försvinna.

Genom att regelbundet lägga undan pengar till en buffert kan du känna dig extra trygg när ekonomin kärvar, även om du får ersättning ifrån a-kassa eller inkomstförsäkring. På så sätt kan du i lugn och ro hitta ett nytt jobb och ordna upp situationen utan onödig stress.

Om du blir arbetslös bör du dessutom se till att dina inkomster täcker dina utgifter. Det kan till exempel vara bra att lägga om lån och krediter för att sänka dina månadskostnader samt att dra ner på hushållets kostnader i övrigt.