De får mer pengar i plånboken 2020

planera statsbudget
Nyheter | Privatekonomi | sep, 9th, 2019

Statsbudgeten 2020 ska vara klar den 7 oktober, men redan nästa vecka kommer Sveriges finansminister Magdalena Andersson presentera årets höstbudget 2019.

Medan statens utgifter kommer att öka, kommer en stor del av befolkningen att få mer pengar över i plånboken. Budgeten innehåller nämligen skattesänkningar inom flera olika områden.

Nedan ska vi titta närmare på de viktigaste delarna i budgeten som kan komma att påverka din privatekonomi framöver.

1. Värnskatten försvinner

Från och med den 1 januari 2020 kommer värnskatten att försvinna. Denna skatt, som infördes 1995 med syfte att öka statens skatteintäkter, har varit obligatorisk för samhällets höginkomsttagare och fungerat som en andra nivå i inkomstskatten.

De som tjänat mer än 703 000 kronor per år har haft en fem procent högre inkomstskatt, men nu får dessa personer en skattelättnad som motsvarar i genomsnitt 17 700 kronor per person och år.

2. Skattesänkning på glesbygden

Även de som är bosatta på glesbygden kommer att få ta del av en skattereduktion från och med januari 2020. Regeringen menar att de som är bosatta på landsbygden har andra förutsättningar än de som bor i anslutning till städerna.

Majoriteten av de kommuner som kommer att få ta del av denna skattesänkning, som innebär 1 650 kronor per i plånboken varje år, ligger i Norrland och nordvästra Svealand. Denna ”kompensation” har även som syfte att göra dessa regioner mer attraktiva för befolkningen.

3. Sänkt pensionsskatt

Omkring en miljon pensionärer i Sverige kommer att få sänkt skatt från och med den 1 januari 2020. Detta förslag kommer att gälla för pensionärer med en inkomst på omkring 17 000 – 115 000 kronor per månad.

Motivationen bakom förslaget är att minska den klyfta som uppstått mellan löntagare och pensionärer i och med de fem jobbskatteavdrag som regeringen genomförde mellan 2006 och 2014.

4. Höjd fordonsskatt

Bonus Malus, det nya systemet för fordonsskatt, infördes under sommaren 2018 med syftet att göra miljövänliga bilar mer attraktiva för konsumenter. Detta genom att medföra en höjd fordonsskatt för fordon som anses vara skadliga för miljön.

Från och med 2020 kommer denna skatt för personer som väljer att köpa bensin- och dieselbilar att bli ännu högre.

5. Miljövänliga bilar ger bonus

Du som köper en bil som drivs av el eller vätgas kan få en bonus på upp till hela 60 000 kronor. Regeringen vill dessutom att bilar som riskerade att bli av med miljöbilstatusen ska få ha kvar den även nästa år, även om EU:s regler gällande utsläpp har blivit striktare.

Läs även:

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Sept 09, 2019