Funderar du på att köpa Bitcoin? 4 enkla tips

Köpa Bitcoin
Aktier & Fonder | Global ekonomi | Lån | feb, 19th, 2020

Det har aldrig varit enklare att köpa Bitcoin än vad det är idag. Men det finns fortfarande mycket att tänka på innan du köper Bitcoin. Fler och fler privatpersoner väljer att investera eller spara pengar i kryptovalutor såsom Bitcoin. Varför tror du det? Varför funderar du på att köpa bitcoin? Bitcoin har många fördelar!

I grund och botten finns det två olika anledningar till varför någon vill köpa bitcoin. Det första anledningen är att någon vill överföra pengar snabbt och billigt jorden runt. Detta kan verka vara en självklar sak i Sverige, men så är inte fallet i andra länder.

Banker begränsar och tar dyra avgifter för att överföra pengar mellan olika länder. Den andra anledningen är att du vill köpa bitcoin som en investering. Antingen för att du ser tillväxtpotentialen och att priset kommer fortsätta stiga i framtiden, eller för att bevara värdet på dina pengar.

Köp Bitcoin och bevara värdet på ditt sparande

Kryptovalutor såsom Bitcoin skyddar värdet på dina pengar genom att undvika inflation från centralbanker.

Riksbanken i Sverige har ett inflationsmål på 2%, vilket innebär att dina pengar har förlorat 50% av värdet efter bara 35 år. Detta i sig är en anledning att köpa bitcoin istället för att låta pengarna ligga på ditt sparkonto.

Om du köper bitcoin kan du vara säker på att antalet bitcoins aldrig kommer överstiga 21 miljoner. Detta är grundregeln i protokollet som bestämmer över bitcoin. Det finns ett begränsat utbud av bitcoins på samma sätt som guld. Detta leder till att priset ökar år för år, förutsatt att efterfrågan också gör det. Historien tenderar att upprepa sig, men det finns ingen garanti.

Tänk på detta innan du ska köpa bitcoin

Okej, nu vet du varför många väljer att köpa bitcoin. Dags att gå igenom allt du behöver tänka på innan du köper bitcoin och kryptovalutor. Nedan har vi gjort en lista med det viktigaste:

 1. Välj en säker handelsplats

  Om du ska köpa bitcoin behöver du först öppna konto på en handelsplats. Men eftersom marknaden är ny finns det många oseriösa mindre plattformar. Handelsplatsen behöver både vara pålitlig och kunna hantera kryptovalutor säkert. Vi rekommenderar att du jämför handelsplatser för att hitta en som är säker och med låga avgifter. Använd en jämförelsetjänst såsom CryptoRunner.

 2. Du kan köpa bitcoin 24/7

  Till skillnad från banken eller börsen finns det ingen stängningstid för kryptovalutor. Du kan handla och köpa bitcoin dygnet runt, alla dagar i veckan. Med andra ord är det mer flexibelt att handla bitcoin jämfört med aktier.

 3. Bitcoin-plånbok, vad är det?

  Något som vi vet är komplicerat för nybörjare är en Bitcoin-plånbok, krypto-plånbok eller digital plånbok. På internet används många olika namn för en digital eller fysisk plånbok som är avsedd till att förvara dina bitcoins. Det ger dig mer frihet men om du inte vet vad du gör kan du förlora dina pengar. Om du öppnar konto på en säker handelsplats sköts detta automatiskt utan att du behöver tänka på säkerheten. Men om du vill använda bitcoin för att köpa saker bör du läsa på mer.

 4. Investera aldrig mer än du har råd att förlora

  Bitcoin är en riskfylld tillgång och priset går upp och ner. Du bör inte investera mer pengar än du har råd att förlora. Även om priset fortsätter öka på lång sikt kommer det alltid finnas perioder av nedgång och osäkerhet på marknaden.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Februari 19, 2020