Är kontantinsats ett måste?

hus - kontantinsats
Bolån | Privatekonomi | mar, 2nd, 2020

Många drömmer om att äga en egen bostad, men att få ihop till en kontantinsats är inte det enklaste. Extra svårt är det om man planerar att bosätta sig i eller i närheten av en större stad. Då kan kontantinsatserna ofta stiga upp emot flera hundra tusen kronor.

Det allra bästa är såklart att spara ihop så mycket man bara kan för att slippa belåna sig upp till öronen. Men hur gör man egentligen om man inte har tid eller möjlighet att spara så mycket? Finns det någon genväg när det gäller en bostads kontantinsats?

Vad är en kontantinsats?

När du köper en bostad måste du oftast ta ett bolån från banken. Detta bolån täcker större delen av kostnaden för bostaden, upp till 85 procent, men resten måste du kunna betala själv. Det är dessa övriga 15 procent som kallas för kontantinsats. Här kommer ett exempel på hur du kan beräkna kontantinsatsen:

  • Låt säga att den bostad du vill köpa kostar 1 000 000 kronor.
  • 85 procent, alltså 850 000 kronor, får du låna av banken.
  • 15 procent, alltså 150 000 kronor, måste du själv kunna betala.

Självklart behöver du inte låna till 85 procent av bostaden – du kan låna mindre om du skulle vilja det. Att betala så mycket som möjligt av bostaden ur egen ficka är dessutom att föredra, då du slipper belåna dig lika mycket.

Kontantinsats förr

Tidigare var det möjligt att låna till hela bostadens kostnad, det vill säga 100 procent. Då delades bolånet istället upp i två olika lån – bottenlån och topplån. Bottenlånet utgjorde större delen av lånet och de sista 15 procenten, alltså det vi kallar kontantinsats idag, kallades för topplån.

Bottenlånet hade en lägre risk då bostaden fungerade som säkerhet, därav blev räntan lägre. Topplånet bestod dock av ett vanligt blancolån utan säkerhet, vilket innebar att risken, och därmed även räntan, blev högre.

Att låna till kontantinsatsen

Sedan år 2010 ska det inte vara möjligt för konsumenter att låna pengar utan att betala kontantinsats. Dock det finns faktiskt några undantag. Du kan till exempel be om ett lån av nära och kära. Ett annat alternativ är att låta någon närstående ta ett blancolån som du sedan får betala tillbaka.

Om du själv vill låna till kontantinsatsen finns det vissa banker och kreditbolag du kan vända dig till. Ha dock i åtanke att:

  • Få långivare beviljar blancolån som ska användas till kontantinsatsen.
  • Du måste ha en väldigt stabil ekonomi för att beviljas ett större privatlån samtidigt som du betalar av ett bolån.

Satsa på sparande

Även om det kan kännas bekvämare att låna pengar till din kontantinsats kommer det i längden vara mer värt att spara pengar. Att betala av ett bolån är inte det enklaste, särskilt inte med tanke på det nya amorteringskravet som infördes i fjol. Två stora lån kan därmed vara extra kämpigt för ekonomin.

Genom att börja spara tidigt och placera ditt sparkapital på ett sparkonto med hög avkastning kan du få ihop till kontantinsatsen relativt snabbt. Om du vill spara till en hög ränta rekommenderar vi att du tittar närmare på:

  • Fasträntekonton utan insättningsgaranti där du låser ditt kapital under en viss tid.
  • Peer to peer-bolag där du kan investera pengar i låneverksamhet.

Sänk kostnaderna och spara effektivt

Om du har det kämpigt att spara pengar rekommenderar vi att du läser igenom vår lista med spartips. Genom att sänka dina kostnader och spendera dina pengar smartare kan du enkelt sätta ditt sparande i rullning.

TIPS! Läs mer om hur du kan förbättra din ekonomi hos Ekonomifokus.se.