Ta kreditupplysning på sig själv – Vad gäller?

Ta kreditupplysning på sig själv
Lån | Tips & guider | mar, 7th, 2020

Att ta en kreditupplysning på sig själv innebär att du hämtar ett utdrag ur ditt eget kreditregister. Det finns många fördelar med att hämta en egen kreditupplysning, särskilt om du planerar att ansöka om ett större lån inom den närmaste framtiden.

I detta inlägg ska vi titta närmare på hur det fungerar att ta en kreditupplysning på sig själv och hur det faktiskt kan gynna dina chanser att få lån.

Kort om kreditupplysningar

Innan vi går in på hur man gör en kreditupplysning på sig själv ska vi snabbt gå igenom vad en kreditupplysning faktiskt är för något.

En kreditupplysning är ett ekonomiskt underlag som innehåller information om din nuvarande ekonomi, vanligtvis sedan två år tillbaka. Här finns bland annat information om dina inkomster, utgifter och eventuella betalningsanmärkningar.

Alla långivare och banker är skyldiga att hämta en kreditupplysning innan de kan bevilja ett lån. Detta eftersom underlaget hjälper dem att avgöra om du har förutsättningar att betala tillbaka lånet i tid.

I vissa fall, om du till exempel ansöker om företagslån eller privatlån, kommer informationen i upplysningen även att avgöra vad ditt lån kommer att kosta. Du blir då erbjuder en ränta som motsvarar den risk du utgör för långivaren. Ju bättre ekonomi, desto lägre ränta helt enkelt.

Olika kreditupplysningsföretag

För att få tillgång till kreditupplysningar samarbetar långivare, men också andra företag, men olika kreditupplysningsföretag. Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige är UC (Upplysningscentralen), men även Creditsafe och Bisnode är populära aktörer.

Informationen om din ekonomi hämtar dessa företag genom att samarbeta med myndigheter, till exempel Skatteverket och Kronofogden. Därmed är informationen densamma, oavsett vilket företag långivaren eller företaget samarbetar med.

Alla personer över 15 år som är folkbokförda i på svensk adress finns automatiskt med i samtliga kreditupplysningsföretags register.

Kreditupplysning på sig själv hos UC

Du som vill ta en kreditupplysning på dig själv har flera alternativ. Det allra vanligaste är dock att hämta upplysningen direkt hos UC, som trots allt är det upplysningsföretag långivare och företaget använder mest. UC erbjuder tre olika alternativ för personliga upplysningar:

 • Min Upplysning. Detta är en tjänst som tillåter dig att se information om din ekonomi, bland annat dina inkomster, utgifter, skulder, tidigare UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar.
 • Mitt Kreditbetyg. Med Mitt Kreditbetyg får du tillgång till ditt personliga kreditbetyg i 7 dagar. Betyget baseras på dina ekonomiska förutsättningar där man bland annat tar hänsyn till dina inkomster och utgifter. Du får dock ingen detaljerad information som i Min Upplysning, men däremot fungerar detta underlag utmärkt vid förhandlingar med banken (till exempel gällande din bolåneränta).
 • Kreditkollen. Kreditkollen passar dig som behöver regelbunden tillgång till ditt kreditbetyg och kreditupplysning. Här kan du nämligen följa ditt UC-score i realtid och dessutom få tips på hur du kan förbättra din ekonomi.

Min Upplysning hos Bisnode

Många kreditinstitut som erbjuder exempelvis krediter och snabblån brukar erbjuda lån utan UC och istället samarbeta med mindre kreditupplysningsföretag, till exempel Bisnode.

Även Bisnode erbjuder kunder att göra en kostnadsfri kreditupplysning på sig själva, dock är informationen i dessa inte lika omfattande som de hos UC. Här får du enbart tillgång till uppgifter om din inkomst, dina utgifter samt eventuella anmärkningar.

Planerar du att ta ett större lån rekommenderar vi att du använder UC:s kreditupplysningstjänst eftersom den långivare du vänder dig till med största sannolikhet kommer att samarbeta med dem.

Varför ta kreditupplysning på sig själv?

Det finns många fördelar med att ta en kreditupplysning på sig, framför allt om du planerar att ta ett större lån inom den närmaste framtiden. Nedan ska vi gå igenom tre av de främsta fördelarna.

 1. Ändra felaktig information

  Genom att ta del av din egen kreditupplysning kan du enkelt se om informationen faktiskt stämmer. Är informationen i upplysningen felaktig kan detta faktiskt påverka dina chanser att få lån.

  Värt att nämna är också att informationen gällande din inkomst baseras på din senast deklarerade inkomst – det vill säga den från föregående år.

  Har du en bättre inkomst i dagsläget kan du behöva be din långivare om ett kompletterande anställningsintyg eller lönespecifikation som du kan bifoga i samband med din låneansökan.

 2. Förbättra ditt kreditbetyg

  Ytterligare en fördel med att hämta en personlig upplysning är att du kan ta reda på om det finns utrymme för förbättringar. Genom att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån kan du nämligen bli erbjuden bättre lånevillkor och lägre ränta.

  Om du till exempel ser att du har krediter – till exempel kreditkort - som du inte använder kan du avsluta dessa. Har du  många mindre skulder sedan tidigare kan du samla dessa med ett samlingslån. Ett större lån är alltid bättre än många små.

 3. Se när information kommer att försvinna

  Sist men inte minst kan du se när viss information kommer att försvinna, till exempel tidigare kreditförfrågningar eller betalningsanmärkningar. Kreditförfrågningar finns kvar i 1 år medan anmärkningar försvinner först efter 2 år.

  Många kreditförfrågningar i ditt register kan göra långivare misstänksamma och många banker accepterar  inte betalningsanmärkningar över huvud taget.

  Om du ser att dina förfrågningar eller anmärkningar snart kommer att försvinna kan det löna sig att avvakta med att ansöka om lån. Alternativt kan du ansöka om lån och sedan omförhandla din ränta när de har försvunnit.

Sammanfattning

Planerar du att ta ett större lån bör du ta en kreditupplysning på dig själv i förväg. Detta är oftast kostnadsfritt och via upplysningen kan du enkelt se om informationen gällande din ekonomi är korrekt. Du kan även se om det finns möjlighet att förbättra ditt kreditbetyg innan du ansöker för att på så sätt få bättre lånevillkor.

Om du vill ta ett snabblån eller teckna en kredit är en personlig kreditupplysning inte nödvändigt. Detta eftersom räntan ändå är densamma för alla kunder. Många aktörer inom snabblån och krediter samarbetar dessutom vanligtvis med andra upplysningsföretag än UC.