Spara pengar i vardagen med ett kreditkort

spara pengar med kreditkort
Kreditkort | Sparande | mar, 24th, 2020

Många ser kreditkort som ett dyrt betalmedel med räntor och avgifter för allt möjligt. Så behöver dock inte vara fallet och ser man till att betala sina kreditkortsräkningar innan sista förfallodatum så tillkommer det inte några kostnader.

I grunden så är faktiskt kreditkort ett bra sätt att spara pengar på i vardagen, och med rätt kort kan man få tillgång till en mängd olika förmåner kostnadsfritt.

Men hur sparar man då egentligen pengar genom ett kreditkort? Det är det vi skall förklara nedanför.

Välj rätt kreditkort för ändamålet

När man vill spara pengar med hjälp av ett kreditkort gäller det att man väljer rätt korttyp. Framför så är det kreditkort med cashback som öppnar upp för sparande. Cashback innebär att man får en viss procent tillbaka på alla köp som görs med kortet. Exempelvis har Everyday-kreditkortet en cashback om 1% på alla köp i matbutiker och drivmedelsstationer. Det innebär att alla köp som görs på ställen likt dessa ger dig 1% tillbaka i cashback som betalas ut två gånger per år.

Detta är endast ett exempel på ett av många cashback-kort som finns på marknaden. För att hitta rätt kreditkort med cashback för just dig kan du besöka Kreditkort.com som är en kostnadsfri jämförelsetjänst för alla typer av kreditkort.

Många mataffärer och bensinstationer ger ut sina egna kreditkort eller medlemskort som ger cashback eller olika rabatter och bonusar då man handlar hos just dem med kortet.

Ett annat indirekt sätt att spara pengar på är genom att använda sig av ett bonuskort. Denna korttyp liknar ett cashback kort med skillnaden att istället för att få pengar tillbaka på kortet så samlar man på sig poäng. Dessa poäng kan sedan, beroende på vilket kort man har, spenderas på olika saker. Det kan vara allt från resor, varor, upplevelser och mycket mer. Även om detta inte ger pengar på kontot så sparar man på så sätt att man kan köpa exempelvis varor för enbart poängen.

Flera kort kan leda till ännu större månadsspar

Något man kan göra för att öka sitt månadsspar ytterligare är faktiskt att använda sig av flera olika kreditkort.

Det vi rekommenderar att man gör då är att man har ett dedikerat kort för bensin, ett för mat samt ett för övriga inköp. På så maximerar man den cashback eller bonus man får varje månad och sparar så mycket pengar som möjligt. Bestäm den bensinstation och mataffär som du vill ha kreditkort från och se sedan till att försöka hålla alla köp på dessa. Nästan alla bensinstationer har ett kreditkort idag och likaså många mataffärer. Bland annat så har Coop samt ICA båda varsitt bra kort för sina medlemmar.

Se upp för avgifterna

När man införskaffar ett kreditkort med det specifika syftet att spara mer pengar i vardagen så vill man självfallet inte betala något för kortet. Det är huvudsakligen fyra avgifter som man skall hålla koll på då man jämför kreditkort och dessa är:

  • Aviavgift
  • Årsavgift
  • Valutaväxlingspåslag
  • kontantuttagsavgift

Kollar man exempelvis på bensinkort så har dessa aldrig en årsavgift men däremot kan avgift för uttag samt valutaväxling existera. För cashback- och bonuskort så är det blandat vad gäller årsavgiften.

Många av de bättre cashback- och bonuskorten är utan årsavgift. Det är inte heller helt ovanligt att bonuskort saknar antingen valutapåslag eller kontantuttagsavgift. Oavsett det kort man väljer så är det viktigaste enligt oss att kortet inte har en årsavgift. Övriga avgifter går att undvika då man använder kortet smart och aviavgift kan man slippa genom att välja e-faktura.

Sist men inte minst så är det självfallet extremt viktigt att betala sina kreditkortsräkningar i tid om man väljer att handla på kredit. Gör man inte det tillkommer dyra påminnelseavgifter samt dröjsmålsränta som lätt leder till en skuldspiral. Handla inte mer på kredit än du vet att du kan återbetala och se till att alltid ha avgifter i åtanke. Smart användning av ett eller flera kreditkort kan alltså hjälpa just dig att spara lite mer pengar i vardagen.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Mar 24, 2020