Så har mobilabonnemanget förändrats genom tiderna

mobilabonnemang
Mobil & bredband | apr, 21st, 2020

Mobilabonnemanget, så som vi känner det idag, såg dagens ljus under 1990-talet. Sedan dess har det hänt mycket. Inledningsvis gav abonnemanget oss möjlighet att ringa röstsamtal och att skicka textmeddelanden, men idag innehåller de flesta mobilabonnemang fria samtal och mängder av surf.

Ett abonnemang låter dig använda ett företags tjänster eller produkter till en på förhand angiven avgift. Avgiften kan betalas per dag, per månad eller per år. Den svenska marknaden inrymmer flera olika abonnemangstyper där mobilabonnemanget är ett av de vanligaste. När du tecknar ett mobilabonnemang hos en mobiloperatör får du tillgång till operatörens telenät som du sedan kan använda för att ringa och surfa.

I Sverige finns det många mobiloperatörer att välja bland, även om det är vanligt att de delar telenät med varandra. Det innebär exempelvis att Telia, Halebop och Tele2 delar på det gamla svenska telenätet. Det nya telenätet (4G och uppåt) ägs och drivs främst av Telia, Tele2 och Telenor.

Mobilabonnemangets historia

De första mobiltelefonerna anpassade för allmänt bruk såldes första gången på 1980-talet. Då bestod ett abonnemang främst av samtal, sms och mms, men trots det debiterande operatörerna ändå extra avgifter för dessa tjänster.

Ett samtal kostade några öre i öppningsavgift och ytterligare några öre i minutavgift. Ett sms kostade också några öre per styck och ett MMS (ett SMS för större filer) kostade vanligen några kronor per styck.

Vid lanseringen under 80-talet var det ingen som reagerade på brist på data, vilket främst berodde på att internet lanserades i Sverige först på 90-talet.

Förmåner inom det egna nätet

Under 90-talet erbjöd allt fler mobiloperatörer (främst Telia) surf till sina kunder. Dock var det inte tal om några blixtsnabba hastigheter, utan man fick nöja sig med de hastigheter som genererades av 1G och 2G-näten.

Vid millennieskiftet började mobiloperatörerna inkludera gratis samtal, sms och mms inom det egna nätet i månadskostnaden. Samtal till andra nät eller operatörer var dock fortfarande belagda med samma avgifter som tidigare.

Samtal minskar och surf ökar

Det var under 2010-talet som mobildata-användningen kom igång på allvar i Sverige. Allt fler operatörer började nu erbjuda renodlade ”datapaket” till sina kunder, vilket gjorde det möjligt att köpa mobilabonnemang efter mängden surf som förbrukades och inte efter antalet gjorda samtal.

Under 2010-talet började även antalet röstsamtal att minska i telenätet samtidigt som surfandet ökade. En av de bidragande orsakerna till detta var att sociala medie-företag började lanserade egna chattappar samtidigt som intresset för denna form av kommunikation ökade.

Antalet samtal i mobilnätet har fortsatt att minska än idag  medan surfandet fortsätter att öka. Detta mönster är en av orsakerna till 5G-nätets uppkomst, ett nytt nät som tillåter betydligt högre surfhastigheter. 5G-nätet finns ännu inte i Sverige, men kommer att lanseras inom en snar framtid.

Svenska mobiloperatörer

Antalet mobiloperatörer har ökat lavinartat under de senaste decennierna. Inledningsvis var statliga Telia den enda operatören i Sverige. När mobilnätet konkurrensutsattes under 1990-talet bildades Comvik (nuvarande Comviq) av Jan Stenbeck. Sedan dess har allt fler operatörer valt att etablera sig på telemarknaden, alla med olika erbjudanden.

Nedan följer ett urval av svenska mobiloperatörer. Jämför mobilabonnemang innan du tecknar ett nytt mobilabonnemang för att vara säker på att du får mest surf för pengarna.

  • Telia Sverige AB (Televerket/Telia). På 1850-talet grundades Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket, en myndighet ägd av den svenska staten som samtidigt var en affärsdrivande verksamhet. Senare bytte företaget namn till Televerket och därefter till Telia. Svenska staten äger fortfarande drygt 38 procent av Telia, men bolaget har till huvuddelen andra ägare.
  • Comviq (Comvik). Comvik grundades av Jan Stenbeck på 1980-talet under namnet Comvik som ett sätt att bryta det svenska monopolet inom telefoni och media. Under 1990-talet utvecklade Comviq sin mobilverksamhet i Sverige och blev inom kort den största distributören av kontantkort i Sverige. År 1997 köptes företaget upp av Tele2.
  • Tele2. Tele2 grundades under 1990-talet av Jan Stenbeck. År 1993 kunde Tele2 erbjuda lägre samtalspriser i det fasta telenätet än vad dåvarande Televerket kunde, vilket hjälpte dem att öka i popularitet bland det svenska folket. Idag erbjuder Tele2 tjänster inom mobiltelefoni och bredband och 2018 köpte bolaget upp Com Hem.
  • Telenor ASA. Telenor är Norges största börsnoterade bolag där den norska staten är majoritetsägare. Företaget bedriver televerksamhet i stora delar av Norden och Baltikum där de erbjuder tjänster inom telefoni, bredband och digital-TV.
  • Hi3G Access (3). 3 är Sveriges fjärde största mobiloperatör efter Telia, Tele2 och Telenor. Bolaget bildades 2000 och 2006 blev 3 den tredje mobiloperatören i världen att lansera ett mobilt bredband.
  • Com Hem AB. Com Hem är ingen egentlig mobiloperatör, men företaget erbjuder sedan sammanslagningen med Tele2 tjänster inom mobiltelefoni. Com Hem är idag känt för att vara en av Sveriges största aktörer inom tv-abonnemang. Operatören tillhandahåller bland annat det största utbudet av digitala tv-kanaler samt tjänster inom bredband och bredbandsfiber.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Apr 21, 2020