7 tips på hur du kan spara pengar

6 spartips
Sparande | Tips & guider | okt, 30th, 2020

Gapar det ödsligt tomt i plånboken i slutet av varje månad? Det finns många saker som känns lockande att köpa när kontot är välfyllt, men samtidigt ger det både frihet och trygghet att ha en ekonomisk buffert.

Här ger vi våra sex bästa tips på hur du kan börja spara pengar enkelt. Vi lovar, det behöver varken vara svårt eller jobbigt att komma igång.

1. Gör en budget

Inget vidare roligt tips, men ack så viktigt. Att sätta upp en budget över dina inkomster, och inte minst alla utgifter, hjälper dig att få koll på vart dina surt förvärvade pengar går varje månad.

2. Dra in på småutgifterna

Många gånger är det förvånande att se hur mycket pengar som faktiskt rinner iväg på saker som vi lätt hade kunnat spara in på. "Många bäckar små" är ett uttryck som gäller såväl när det kommer till att spara pengar som att slösa pengar.

Det är ofta småutgifter, så som abonnemang, prenumerationer och spontanköp, som i slutändan visar sig vara det som får spargrisen att svälta.

3. Sätt upp ett (eller flera) mål

Det är lätt att tappa motivationen att spara pengar om det inte finns någon särskild anledning till att göra det.

Sätt därför upp ett mål med ditt sparande, som en långresa, kontantinsats till en lägenhet, eller ett sparmål på 100 000 kronor. Det gör det lättare att undvika att kasta pengar i sjön när köplusten kickar in.

4. Gör storkok på säsongens råvaror

En av de största utgiftsposterna som vi svenskar har varje månad är maten. Och visst, maten är viktig. Det är härligt att samlas runt middagsbordet med familj och vänner, och dessutom bör vi äta en näringsrik och varierad kost.

Att spara in på matkostnaden handlar alltså inte om att bunkra nudlar. Istället finns det hundratals kronor att spara varje månad på att planera inköpen och matlagningen lite bättre.

Låt dig inspireras av recept med de råvaror som är i säsong och ägna en söndagseftermiddag åt att göra storkok, som soppor, grytor och annat gott.

Att välja lågprisbutiker framför den dyra, lokala mataffären och att handla varor som säljs till extrapris varje vecka, är andra sätt att enkelt spara in pengar på maten.

5. Samla dina lån

Har du köpt något på kredit eller tagit ett lån för att ha råd med ett spontanköp? Då kan det vara en god idé att lösa dyra dina smålån, till exempel med hjälp av ett samlingslån. På så sätt kan du sänka dina kostnader och förbättra din ekonomi på samma gång.

Varje månad kostar varenda krona som du är skyldig lån- och kreditgivare extra pengar i form av ränta. Detta gäller framför allt mindre lån och krediter som ofta har en betydligt högre ränta än exempelvis privatlån.

Det är alltid bättre att betala av ett stort lån istället för flera små. Det kommer dels att minska dina utgifter, men också öka ditt förtroende i bankens ögon.

6. Sälj det du inte använder

De flesta har saker hemma som de varken använder eller behöver. Gör en ordentlig rensning av förråd och skåp. Lägg sedan ut det du klarar dig utan till försäljning. En utmaning du kan testa är att aldrig köpa något nytt förrän du sålt något gammalt. Det är ett roligt och hållbart sätt att konsumera på.

På större köp och sälj-sajter, som till exempel Blocket, kostar det oftast pengar att lägga ut annonser. Det finns dock flera kostnadsfria sajter som tillåter dig att annonsera gratis. 

7. Jämför alltid priser innan köp

Sist men inte minst bör du alltid jämföra priser, både på produkter och tjänster, innan du bestämmer dig för att genomföra ett köp. Många gånger kan priserna vara betydligt lägre hos vissa företag och återförsäljare än hos andra.

Tips! Jämför och spara pengar enklare hos PriceAdvisor.se. Här kan du jämföra priser på en mängd olika produkter helt kostnadsfritt.

Summering

Vi vet att det är svårt att spara pengar om du har en låg eller oregelbunden inkomst varje månad. Ha dock i åtanke att det många gånger är utgifterna, och inte inkomsterna, som är viktigast när det kommer till att bygga upp ett framgångsrikt sparande.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Oktober 30, 2020