Så lyckas du med marknadsföringen

marknadsförning
Tips & guider | nov, 1st, 2020

Det är svårt att nå framgång med ett företag som är osynligt. Själva grundförutsättningen för att lyckas sälja din produkt eller tjänst är trots allt att folk känner till att den existerar.

Tyvärr är det inte riktigt heller så enkelt att du kommer att locka nya kunder bara genom att synas och höras mest. Marknadsföring är en konst och det gäller att synas i rätt sammanhang samt att hitta strategier som passar just din verksamhet. 

I vår guide nedan ska vi gå igenom hur du för för att lyckas med företagets marknadsföring. Vi kommer även att tipsa om tre populära kanaler för digital marknadsföring.

Vem riktar du dig till?

Eftersom marknadsföring kostar pengar det är viktigt att du gör ett gediget förarbete. På så sätt kan du ta reda på hur du kan få avkastning på det kapital du investerat i din marknadsföringsbudget och minska risken för ekonomiska förluster.

Du behöver framför allt vara medveten om vilken målgrupp som kan tänkas vara intresserad av det du har att erbjuda. Utöver det måste du ta reda på vart denna målgrupp befinner sig. Är det på sociala medier? I sökmotorer? Eller kanske i lokala tidskrifter?

Genom att veta vart dina potentiella kunder finns kan du enklare utveckla en framgångsrik marknadsföringsstrategi som faktiskt kan generera ökade intäkter.

Aggressiva marknadsföringsmetoder är inte lika effektiva 

En begränsad budget är faktiskt inte den enda anledningen till varför du ska vara lite snäv med din marknadsföring.

Den krassa verkligheten är att vi idag faktiskt är riktigt trötta på reklam. Från morgon till kväll överöser företag oss med reklamfilmer, radioreklam, podcastreklam, annonser i tidningar och på stan.

Det är som att någon hela tiden rycker i oss och vill få oss att köpa deras produkter, utan att ha en susning om ifall vi ens är intresserade. Aggressiv reklam har börjat bli ett gammalt och uttjatat sätt att marknadsföra sig vid det här laget.

Istället har det blivit allt vanligare att skapa relevant - innehåll, det vill säga sådant som vi vet att våra potentiella kunder faktiskt är intresserade av. Strategier med fokus på kunden och dess behov – så kallad inbound marketing – har visat sig vara betydligt mer framgångsrika.

Inbound marketing – med kunden i fokus

Så hur kan du då vara säker på att nå ut till rätt målgrupp? Svaret är digital marknadsföring och det bygger på en rad olika metoder för att analysera marknaden. Den moderna motpolen till klassisk marknadsföring som går ut på att synas överallt heter inbound marketing.

”Kort förklarat är inbound marketing ett samlingsnamn för alla typer av digitala marknadsföringsmetoder med fokus på att låta kunden hitta dig istället för tvärtom. På så sätt kan du locka leads – det vill säga intresserade kunder - och öka chanserna till konvertering.”

Några exempel på inbound markering är sökordsoptimering (SEO), innehållsmarknadsföring och marknadsföring via sociala medier. Nedan ska vi titta närmare på hur dessa fungerar.

Sökmotoroptimering

Majoriteten av dagens kunder som vill hitta produkter eller tjänster använder sig av en sökmotor, främst Google. Enligt BreezyHill Marketing utför till exempel så mycket som 81 procent av alla konsumenter någon form av internetsökning innan de gör ett större inköp.

Sökordsoptimering (SEO) handlar om att ta reda på vad dina potentiella kunder söker efter med hjälp av så kallad sökordsanalys. Därefter utformar du ditt innehåll efter denna analys, till exempel genom att skapa guider och artiklar kring specifika sökord.

Målet med SEO är att få din hemsida att synas så högt upp i Googles sökresultat som möjligt. Bortsett från att skapa relevant innehåll bör du även jobba med användarvänligheten på webbplatsen, bland annat dess snabbhet och navigering. Även länkbygge är en viktig del av sökmotoroptimering. 

Innehållsmarknadsföring

 När du tagit reda på vad människor letar efter kan du som tidigare nämnt använda vanliga sökord och fraser som grund för att skapa innehåll av värde. Det kan des handla om artiklar och andra texter, men också om bilder och videos.

Att satsa på webbplatsens innehåll kan spela en avgörande roll för din verksamhet. Bortsett från att generera fler konverteringar kan företaget spara en hel del pengar med hjälp av denna metod.

”Enligt Demand Metric är innehållsmarknadsföring 62 procent billigare än traditionell marknadsföring samtidigt som det kan generera 3 gånger så många leads. ”

Marknadsföring i sociala medier

Om du använder Instagram eller Facebook har du säkert någon gång kliat dig i huvudet över hur mitt i prick dessa sociala medier är med sina annonser. Kanske har du någon gång även gått vidare och köpt någon av de produkter som du exponerats för.

Dagens sociala medier använder sig av inbyggda, AI-drivna analysverktyg som gör det enkelt för företag att rikta sig till precis rätt kunder. Genom att satsa på marknadsföring via sociala medier kan du också skapa anpassade annonser för att öka antalet försäljningar.

En av de största fördelarna med denna typ av marknadsföring är att du dessutom kan anpassa annonskostnaden. Du bestämmer själv hur mycket du vill betala för respektive annons samt hur länge den ska vara aktiv. Med andra ord kan alla typer av företag – oavsett budget – utnyttja fördelarna med annonsering på sociala medier.

Summering

Slutligen kan vi konstatera att historien lärt oss att marknadsföring är en konstform under ständig förändring. Det som fungerar idag behöver inte nödvändigtvis göra det imorgon.

Likaså passar inte all typ av marknadsföring lika bra för alla företag, för vissa verksamheter passar internetmarknadsföring bäst medan andra får ut bäst resultat av lokal marknadsföring.

Att ständigt vara nyfiken på hur du kan nå kunder och våga testa nya metoder är därför vårt sista - men kanske också viktigaste - tips på hur du lyckas med din marknadsföring.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: November 01, 2020