Samlingslån via låneförmedlare – Så fungerar det

låneförmedlare
Privatekonomi | Tips & guider | nov, 5th, 2020

Om du har många dyra smålån och krediter kan det löna sig att samla dessa till ett större lån. På så sätt kan du få bättre koll på din ekonomi, sänka dina månadskostnader och förbättra ditt kreditbetyg samtidigt.

Eftersom ett samlingslån i grunden är detsamma som ett traditionellt är det enkelt att hitta långivare eller banker som erbjuder denna låneform. Något som däremot kan vara extra förmånligt är att vända sig till en låneförmedlare för att hitta ett samlingslån. I denna artikel ska vi förklara varför.

Kort om låneförmedlare

En låneförmedlare är ett företag vars huvudsyfte är att förmedla lån till privatpersoner och företag. Låneförmedlaren agerar med andra ord som en slags mellanhand mellan låntagare och långivare.

När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare kommer den först och främst att registrera kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen skickas därefter vidare till låneförmedlarens anslutna samarbetspartners, det vill säga banker och långivare, tillsammans med din ansökan.

Varje långivare får möjlighet att gå igenom din ansökan och bedöma din kreditvärdighet med hjälp av informationen i kreditupplysningen. De får därefter välja om de vill erbjuda dig ett lån till en viss ränta eller avstå. Låneförmedlaren återkommer till dig med alla erbjudanden där du sedan enkelt kan välja den långivare med bäst ränta och villkor.

Att använda en låneförmedlare är helt kostnadsfritt och inte bindande. Med andra ord har du ingenting att förlora på att ansöka via dem istället för hos varje enskild långivare. Tvärtom finns det stora fördelar med att ansöka om till exempel samlingslån hos en låneförmedlare.

Därför ska du söka samlingslån via låneförmedlare

Det finns många fördelar med att ansöka om samlingslån via en låneförmedlare. Nedan listar vi tre av de främsta.

  • Stor valmöjlighet. I princip alla låneförmedlare idag erbjuder privatlån som du kan använda i syfte att lösa tidigare lån och krediter. Därmed har du en mängd låneförmedlare att välja mellan för att hitta ett passande alternativ. Generellt sett har alla låneförmedlare samma villkor, men vissa av dem har fler samarbetspartners än andra, vilket kan vara till din fördel.
  • Endast 1 UC-förfrågan. När du ansöker om samlingslån via en låneförmedlare registreras bara en kreditupplysning, vanligtvis hos UC (Upplysningscentralen). Hur många samarbetspartners låneförmedlaren har spelar ingen roll. Skulle du ansöka på egen hand hos varje långivare hade var och en av dem registrerat en separat UC-förfrågan. Många förfrågningar påverkar ditt kreditbetyg negativt och kan leda till att du blir erbjuden sämre lånevillkor.
  • Inte bindande. Sist, men inte minst är din ansökan via en låneförmedlare inte bindande, vilket innebär att du kan tacka nej till samtliga låneförslag utan några förpliktelser. Att ansöka är dessutom helt kostnadsfritt eftersom långivare tjänar provision från sina samarbetspartners. Självklart är räntan du blir erbjuden densamma som om du skulle ansökt direkt hos låneförmedlaren.

OBS! Värt att nämna är att vissa långivare kan lägga på uppläggningsavgifter om du ansöker om samlingslån via en förmedlare. Detta kan vara bra att kolla upp innan du ansöker, även om det vanligtvis bara rör sig om några hundralappar extra.

Så ansöker du – steg för steg

Att ansöka om samlingslån hos en låneförmedlare är enkelt och tar inte mer än några minuter. Så här går det till:

  1. Fyll i ansökan på långivarens webbplats. Ange hur mycket du är intresserad av att låna samt under hur lång tid.
  2. Ange att du vill samla dina lån. Fyll i att du planerar att använda lånet som samlingslån. Komplettera därefter din ansökan med resterande uppgifter, så som personnummer, telefonnummer, e-postadress, sysselsättningsform och så vidare. Lägg även till eventuell medsökande (glöm inte att en medsökande ökar säkerheten för lånet, vilket i vissa fall kan leda till bättre lånevillkor).
  3. Signera och skicka in. Signera din ansökan med ditt personliga BankID och skicka in.
  4. Kreditupplysning. Låneförmedlaren registrerar en kreditupplysning och skickar vidare underlaget till sina samarbetspartners tillsammans med din ansökan. De får sedan bedöma din ekonomiska situation och avgöra om de vill erbjuda ett lån eller inte.
  5. Återkoppling. Dina första svar får du vanligtvis redan samma dag som du ansöker. Vänta dock minst 24 timmar innan du ansöker för att vara säker på att alla långivare fått möjlighet att lämna besked angående din ansökan.
  6. Tacka ja eller nej. Gå igenom alla erbjudanden och välj den långivare med bäst villkor. Signera det bifogade låneavtalet med BankID och inom några bankdagar har du pengarna på kontot. Glöm inte att du kan tacka nej till samtliga lån, utan förpliktelser.

Summering

Genom att ansöka om samlingslån via en låneförmedlare kan du enkelt hitta den långivare som erbjuder bäst lånevillkor. Hade du ansökt hos första bästa aktör hade du riskerat att missa bättre låneerbjudanden, då villkoren kan skilja sig en hel del mellan olika långivare.

Detta innebär att du dels kan sänka dina månadskostnader genom att samla dina gamla lån och krediter, men att du också kan spara in pengar i form av räntekostnader.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: November 05, 2020