Hur väljer man aktiemäklare i Sverige?

hur väljer man aktier
Aktier & Fonder | nov, 6th, 2020

Om du vill börja spara i aktier eller fonder är det enklaste sättet att göra det genom en aktiemäklare på nätet. Innan du sätter igång bör du klargöra vilken strategi du vill ha för ditt sparande. På så sätt kan du enklare välja en aktiemäklare som passar dina behov.

Nedan ska vi gå igenom vad en aktiemäklare gör och vad du ska tänka på inför ditt val.

Vad gör en aktiemäklare?

En aktiemäklare ger dig tillgång till en webbaserad plattform från vilken du kan handla med aktier och fonder på nätet. Idag finns det många olika aktiemäklare att välja mellan, varav Avanza är en av de mest populära.

De främsta fördelarna med nätmäklare i jämförelse med många storbanker är framför allt att de är billigare. Bortsett från det gör de det betydligt enklare för dig att komma igång med sparande och trading i svenska såväl som utländska aktier.

Utgå ifrån din egen strategi

Det är inte helt lätt att säga vilken aktiemäklare som är bäst eftersom det generellt sett handlar om personliga preferenser. Det vi kan säga är följande:

  • Det finns flera riktigt bra plattformar för aktiehandel i Sverige
  • Storbankerna är i regel dyrare än nätmäklarna
  • Din strategi avgör vilken aktör du bör välja

Med strategi menar vi helt enkelt hur du har planerat att investera dina pengar. Ska du öppna ett månadssparande eller vill du investera större summor? Detta spelar nämligen roll då du får betala courtage på varje transaktion du gör hos en aktiemäklare.

Vad är courtage?

Courtage är en avgift du betalar på de transaktioner som sker via aktiemäklaren. Courtage kan antingen tas ut i procent eller som en fast avgift.

För dig som månadssparar en mindre summa passar det bra att göra det hos en aktiemäklare som har en så låg procentuell avgift som möjligt. Planerar du att investera större summor pengar bör du välja en aktiemäklare med fast courtageavgift.

Exempel på rörligt och fast courtage

Du handlar aktier hos en aktiemäklare som erbjuder fast pris på courtage - 100 kronor per köp, oavsett hur mycket du handlar för.

Det betyder att du betalar denna summa varje gång du köper eller säljer aktier. Om du ofta köper för småsummor blir det med andra ord snabbt dyrt att betala den där hundralappen vid varje transaktion.

Därför bör du istället välja en aktiemäklare som erbjuder en rörlig courtageavgift i form av en viss procent, exempelvis 0,3 procent på varje transaktion.

Tänker du köpa aktier för en större summa pengar gäller dock det motsatta. Investerar du 50 000 kronor är plötsligt det fasta priset på 100 kronor i courtage en droppe i havet, i jämförelse med om du hade fått betala 0,3 procenten på samma belopp.

Tänk på att vissa aktiemäklare erbjuder olika courtageklasser för olika investeringsstrategier. Här får du valfriheten att välja en klass som passar just din plånbok och investeringsstrategi.

Jämför aktiemäklare noggrant

Courtagepriserna är bara en del av vad som är viktigt att tänka på innan du väljer aktiemäklare. Har du exempelvis tänkt investera på någon av de mindre börslistorna kan det vara bra att se efter vilken aktiemäklare som erbjuder denna möjlighet.

Vissa aktiemäklare erbjuder även extratjänster som kan vara intressanta för dig nu eller i framtiden. Det kan till exempel vara lån för att köpa aktier, pensionssparande eller automatisk fondförvaltning.

Du kan självklart ha flera depåer hos olika aktiemäklare för att få ut det bästa av olika världar.

Tips! På denna sida kan du jämföra och hitta Sveriges bästa aktiemäklare.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: November 06, 2020