3 tips för bättre cybersäkerhet

cybersäkerhet
Tips & guider | nov, 9th, 2020

De flesta av oss är uppkopplade på nätet dagligen. När du befinner dig online utsätter du dig dock för vissa risker – till exempel phishing, spam och virus - som i värsta fall kan leda till stora problem.

Cyberspace har blivit ett högintressant mål för de som ägnar sig åt kriminella aktiviteter.

Ofta är målet pengar, men det finns även andra anledningar att komma över känslig information från företag och privatpersoner, till exempel identitetsstöld.

Nedan ska vi titta närmare på vad cybersäkerhet är och vad du behöver göra för att hålla dig säker online.

Vad är cybersäkerhet?

Cyberbrottslinghet har blivit en verklighet som vi måste förhålla oss och därför är det också helt nödvändigt med cybersäkerhet.

Cybersäkerhet innefattar åtgärder som gör det svårare för brottslingar att komma åt våra personliga uppgifter. Genom att aktivt arbeta med cybersäkerhet kan vi använda våra datorer, surfplattor och smartphones utan risk.

Det här behöver du göra för att hålla dig säker

Det finns två huvudsakliga saker som du kan göra för att hålla dig säker på internet.

1. Var uppmärksam ✅

Hur övertygande mejlet från banken än verkar ska du aldrig lämna ut kontonummer eller personliga koder frivilligt. Inga seriösa företag ber om dessa uppgifter via e-post, eller telefon heller för den delen.

2. Skydda dina uppkopplade enheter ✅

Det har länge varit allmänt känt att datorer är utsatta för cyberattacker och att ett antivirusprogram bör finnas installerat. På något sätt har dock mobiler och surfplattor lyckats undkomma samma rekommendationer.

Generellt sett kan du hålla dig relativt säker du bara installerar programvara från telefonens officiella appbibliotek. Samtidigt måste du ändå vara vaksam på vilka sidor du surfar in på och vad du godkänner för protokoll. Virus och trojaner finns även till mobiler och de bara väntar på att du som användare ska låta dem komma förbi säkerhetsspärrarna.

Nu när vi konstaterat vad cybersäkerhet är ska vi ge dig tre tips på viktiga åtgärder för att förbättra din cybersäkerhet.

1. Håll dig säker bakom en brandvägg

Har du en bredbandsanslutning hemma? Är din bredbandsrouter alltid påslagen?

Om du svarar ja på de här frågorna, vilket i ärlighetens namn de flesta av oss gör, är sannolikheten stor att du har utsatts cyberattacker. Syftet med dessa attacker är att att utnyttja nätverkets sårbarheter och få tillgång till din information.

Risken för att attacken också har lyckats är dessutom god, såvida du inte redan har en brandvägg installerad.

Även om du inte har ett företag eller privat information kan tänkas vara högintressant för brottslingar sker den här typen av attacker hela tiden. Ju mer man gräver, desto större chans är det att någon gång råka på guld. Det är i alla fall så cyberbrottslingar resonerar.

Med en brandvägg installerad ser du dock till att skydda dig mot den här sortens intrång. Brandväggen tillåter nämligen inga inkommande datapaket passera utan att först kontrollera om de är säkra. Den filtrerar dessutom bort de som kan innebära en säkerhetsrisk.

Två typer av brandväggar

För dig som privatperson rekommenderar vi inte bara att du aktiverar en typ av brandvägg, utan två:

  • Hårdvarubrandvägg. Denna finns i din router och du aktiverar den i routerns inställningar. Hårdvarubrandväggens uppgift är att förhindra skumma datapaket från att ta sig in i ditt nätverk.
  • Mjukvarubrandvägg. Detta är istället en applikation som du installerar på din dator. Den håller inte bara koll på datatrafiken som vill ta sig in i nätverket, utan förhindrar också programvara att tar sig ut på nätet.

2. Håll virus borta med ett antivirusprogram

Du känner utan tvekan redan till att det finns virus som kan infektera din dator och orsaka alla möjliga typer av problem. Sedan internet först blev tillgängligt i våra hem på nittiotalet har antivirusprogram varit standard för i princip alla pc-datorer.

Trots det visar statistik av DataProt att enbart 89 procent av stationära datorer, 80 procent av laptops och så lite som 49 procent av mobiler faktiskt har ett antivirusprogram installerat.

Malware och ransomware är de vanligaste typerna av virus idag och de infekterar i regel din uppkopplade enhet utan att du har en susning om det. Dessutom upptäcks omkring 350 000 nya malwareprogram – varje dag.

Oftast är det oförsiktighet från användaren som gör att virusen får möjlighet att härja fritt. Användaren har lurats att tro att den fil man laddat ner är säker, men i själva verket är det skadlig programvara som innehåller virus.

Detta är också anledningen till varför datorer fortfarande befinner sig mer i riskzonen än mobiler och surfplattor. I mobilen laddar vi nämligen främst ner den programvara som finns tillgänglig i appbutiken och som först blivit inspekterad och godkänd. Så fungerar det inte riktigt i datorn.

Ett antivirusprogram söker igenom din dator efter virus och kontrollerar inkommande mail eller filer som du vill installera. När programmet upptäcker ett virus elimineras dem eller försätts i karantän.

Antivirusprogrammet tar inte lång tid att installera, det jobbar på i bakgrunden och du kan ställa in automatiska uppdateringar.

3. Håll din programvara uppdaterad

Antivirusprogrammet och brandväggen måste regelbundet hållas uppdaterade eftersom det hela tiden utvecklas nya virus och andra säkerhetshot.

Även individuella program bör uppdateras med jämna mellanrum. Uppdateringarna syftar nämligen inte alltid till att lägga till nya funktioner eller gränssnitt, utan faktiskt också att täppa igen nyupptäckta säkerhetshål. Detta gäller inte heller minst ditt operativsystem.

Du bör alltid se till att ha den senaste versionen installerad, då säkerhetsfixar är en stor del av anledningen till att nya versioner av operativsystemen ofta dyker upp. Om du haft samma operativsystem i flera år är risken stor att du behöver göra en större uppdatering för att försäkra dig om att vara skyddad.

Se upp med gamla operativsystem

I dagsläget omfattas populära operativsystem som Windows XP och Windows 7 inte längre av säkerhetsuppdateringar. Detta innebär att du utsätter dig för risker om du fortfarande använder dem.

Den senaste versionen av Microsofts operativsystem heter Windows 10 och det kommer att omfattas av gratis uppdateringar under lång tid framöver. Om du idag har något av de utgångna operativsystemen på din dator rekommenderar vi därför att du skaffar Windows 10, vilket bara kostar några hundralappar. Köp Windows 10 till bästa priset här.

Summering – att hålla sig säker på nätet är inte kärnfysik

Cyberbrottslingar som försöker komma åt känslig information via nätet är, tyvärr, något vi behöver leva med även i framtiden. Samtidigt finns det flera saker att du kan göra för att skydda dig utan att det kräver några särskilda ansträngningar.

Du behöver framför allt vara försiktig med vad du lämnar ut för information frivilligt, oavsett hur övertygande personen i mejlet verkar. Tänk på att myndigheter och företag aldrig ber dig lämna ut sådana uppgifter via mejl.

Cybersäkerhet handlar också om att se till att hålla sin mjukvara uppdaterad. Antivirusprogram och brandväggar i all ära, men ser du inte till att ha de senaste versionerna installerade blir de snabbt verkningslösa.

Detsamma gäller för din övriga programvara och inte minst ditt operativsystem, vars uppdateringar lika ofta innehåller säkerhetsuppdateringar som buggfixar och nya funktioner.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: November 09, 2020