Därför jobbar du bättre på ett kontorshotell

jobbar på ett kontorshotell
Tips & guider | jan, 22nd, 2021

Idag finns det goda möjlighet att jobba platsoberoende vart du än befinner dig i världen. Kontorshotell, eller coworking spaces som det heter på engelska, har nämligen blivit allt mer populära de senaste åren.

På ett kontorshotell får du tillgång till en arbetsplats, pålitligt WiFi, mötesrum och annat som kan förbättra dina arbetsprestationer. Du får samtidigt goda möjligheter att knyta värdefulla kontakter och delta i intressanta event.

Nedan ska vi titta närmare på hur coworking fungerar och varför ett kontorshotell kan vara bättre än ett traditionellt kontor.

Vad är coworking?

Coworking-rörelsen kommer från USA och sprider sig i rask takt över hela världen. Generellt kan man säga att ett coworking-ställe är en lokal där människor med olika yrken arbetar på en delad yta. Extra populärt är konceptet bland ensamarbetare så som konstnärer, entreprenörer, frilansare och småföretagare.

Du märker direkt när du kliver in i en coworking-lokal. Atmosfären känns annorlunda än på ett vanligt kontor. Lukten av nybryggt kaffe, människor som sitter djupt koncentrerade framför sina skärmar och andra som är mitt uppe i en konversation kring stora bord. Detta är coworking-kulturen.

Därför är coworking bättre än kontor

Sedan coworking dök upp har många forskare blivit nyfikna på detta fenomen som samlar människor med olika bakgrund, yrke och nationalitet.

Forskarna ville ha svar på varför en sådan miljö verkade skapa högre tillfredsställelse och effektivitet än ett traditionellt kontor och om man kunde implementera idén inom ”vanlig” kontorsanvändning. Resultaten var inte helt oväntade.

  • De som arbetade på ett kontorshotell hade större frihet att vara sig själva. Eftersom det varken finns konkurrens eller internpolitik kände de inget tvång att passa in.
  • Coworking-ställen har långa öppettider (många är tillgängliga dygnet runt), vilket ger besökarna goda möjligheter att planera sina arbetstider. Vissa vill gärna jobba senare på dagen eller tidigt på morgonen. Andra vill helst ta en längre paus mitt på dagen för att gå till gymmet.
  • Interaktionen med andra likasinnade, men med en helt annan bakgrund och yrke visade sig stimulera och stärka besökarnas arbetsidentitet och kreativitet. Mångfalden på en coworking-plats ger en unik erfarenhet som arbetaren kan använda i sin framtida karriär.

Att tänka på innan du testar coworking

Samarbetsplatser må ha sina fördelar, men passar inte alla människor. Därför ska du tänka på följande innan du bokar plats i en coworking-lokal.

Ska du vara där varje dag?

Fundera över hur ofta du kommer att utnyttja kontorshotellet. Normalt sett kan du välja mellan olika medlemskap beroende på hur ofta du kommer att befinna dig på plats. Tänk även på att informera dig om avbokningsreglerna för att slippa förlora pengar om du behöver avbryta medlemskapet.

Vilka är dina arbetsmål?

Behovet av arbetsutrymme styrs av vad du vill åstadkomma. Skapa en lista med viktiga egenskaper kontoret bör ha. Kommer du att delta i många konferenssamtal och behöver ett tyst rum att vara i? Eller kanske räcker det med stabilt internet och en skrivare?

Vilka är dina arbetstider?

 Vissa föredrar att arbeta tidigt på morgonen, andra är mer produktiva på kvällen. Några kan tänka sig jobba på natten (eller tvingas till det på grund av tidsskillnad). Tillhör du någon av dessa grupper ska du leta efter en coworking-lokal som är öppen dygnet runt.

Var ska platsen vara belägen?

Coworking är populärt över hela världen och många kontorshotell är verksamma i olika länder. Oftast får du tillgång till alla lokaler med samma medlemskap, men villkoren kan såklart skilja sig mellan olika företag.

Om du enbart planerar att jobba i din hemstad, ta reda på vart närmaste coworking ligger och hur du tar dig dit.

Vill du ha sällskap?

Alla har sitt eget sätt att arbeta. Några behöver en dynamisk gemenskap för att kunna växa och utvecklas professionellt. Andra trivs i tystnad för att kunna koncentrera sig och göra ett bättre jobb. Leta efter en plats som passar just ditt sätt att jobba.

Finns det några förmåner?

När coworking-kulturen sprider sig över världen ökar konkurrensen mellan de olika ställena. Detta gör att vissa kontorshotell kan erbjuda extra förmåner i månadshyran för att attrahera fler kunder. På vissa ställen kan du till exempel få gratis dryck och snacks, tillgång till gym eller bibliotek.

Tips! Helio är ett populärt kontorshotell i Stockholm som erbjuder fräscha lokaler, gratis kaffe och te samt tillgång till en mängd intressanta event och föreläsningar.

Besök lokalen innan du bestämmer dig 

Även om allt ser imponerande ut online rekommenderar vi att du besöker lokalen och andas in atmosfären om du har möjlighet. På så sätt blir det enklare att ta reda på om du kommer att trivas. Du får även en chans att samtala med andra besökare.

Coworking vs traditionella kontor

Trots att coworking-rörelsen har sitt ursprung bland frilansare och entreprenörer har fler och fler företag upptäckt fördelarna med fenomenet.

För flera stora bolag har coworking blivit en viktig del i strategin för högre effektivitet och bättre arbetsmiljö. Genom att skapa samarbetsutrymmen kan företagen ge medarbetarna möjlighet att utforma sitt arbete på ett sätt som ger dem syfte och mening. Många av jättarna i världsekonomin använder sig av coworking, inklusive Apple, Microsoft och Samsung.

Det finns även företag som hyr ut en del av sina coworking-lokaler till startupps och småföretagare utifrån. Samspelet mellan grupperna kan nämligen stimulera innovation och kreativitet för företaget.

Fördelar med coworking

Här är några av de främsta fördelarna med coworking.

  • Kostnadseffektivt. Kontorshotell är ett perfekt alternativ för nystartade företag. Detta eftersom de slipper höga kostnader för fullt utrustade kontor (möbler, licenser, försäkringar, avtal och så vidare).
  • Flexibelt. Inom coworking är en kontorsflytt inget problem. Är du i behov av större utrymme kan du byta plats på en dag utan att behöva krångla med alla avtal som annars finns på vanliga kontor (hyra, internet, försäkring, slutstädning och annat).
  • Bättre utrymmen. Hela coworking-kulturen är förknippad med tilltalande arbetsmiljö, förmåner och sociala fördelar som normalt sett saknas i traditionella kontor. Allt detta bidrar till högre motivation hos personalen och förbättrad produktivitet.
  • Nätverk. På en coworking-plats kommer du i kontakt med andra ambitiösa människor som till och med kan bli dina framtida kunder, medarbetare eller partners. Möjligheterna att skapa och byta idéer och erfarenheter är enorma.

Summering

Coworking startade som en samarbetsplats för frilansare och digitala nomader. Idag har det vuxit till att bli en av de viktigaste affärstrenderna under modern tid. Inom loppet av bara några år har konceptet blivit ett accepterat alternativ till traditionella kontorslokaler, framför allt för startups, entreprenörer och småföretagare.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Jan 22, 2021