Försäljning som stödjer föreningslivet

Försäljning som stödjer föreningslivet
Lån | Privatekonomi | jul, 6th, 2021

Det hör till vanligheterna att en förening drivs helt eller delvis ideellt. Det är höga kostnader som ska in för avgift av anläggning, kläder och utrustning. Även om många medlemmar betalar avgift per termin eller år och får betala för hela eller delar av sin utrustning, så räcker inte pengarna till. Flera föreningar försöker på olika sätt samla in pengar, till exempel genom att arrangera loppisar eller försäljning av olika produkter. 

Hur höga driftskostnaderna är beror på vilken typ av förening det är, om fastigheten hyrs eller är köpt, dess geografiska läge och medlemsantalet. Däremot är det stor skillnad på de föreningar där många föräldrar ställer upp med körning, tvätt av kläder eller hjälp med annat som kan spara in på föreningens kostnader. 

Ibland uppkommer större kostnader, till exempel renovering av anläggning eller stort inköp av nytt material. Då kan styrelsen behöva diskutera om eventuellt lån. Men vid mindre kostnader uppmanas medlemmar och ofta även deras föräldrar att samla in pengar till förening genom försäljning av olika produkter.

Försäljning av produkter 

Oavsett vilken typ av relation man har till de barn som säljer olika produkter för sin förening, så vill många hjälpa till. Det är för en god sak. Flera anser att det är bättre att barnen har en hobby eller idrott att ägna sig åt än att bara sitta hemma vid datorn eller tv:n. 

Loppis en gång per termin känner nog de flesta till, allt från medlemmar i föreningen till grannar och familjemedlemmar. Visst kunde man finna saker som böcker, tidningar, kläder eller dukar man kunde ha nytta av. Men denna typ av försäljning kunde kräva mycket tid och plats för föreningen. Jultidningar blev populärt ett tag, men sedan har det kommit fram allt fler idéer.

För att få in pengar till förening kan man sälja olika produkter och några av de vanliga som idag syns på marknaden är kläder som bekväma linnen, strumpor och underkläder. Det är ett varumärke som allt fler börjar känna till och tillit finns både gällande kvalité och leverans. Detta gör försäljningen lättare för föreningen, i synnerhet inför jul eller andra högtider. 

Andra produkter som man vanligen ser säljas av föreningar är olika sorters kakor, knäckebröd och kolor. Även om man ofta hör att det är ett högt pris på dessa lådor, så är de sällan svårsålda. Det finns många sorter att välja mellan och även om man inte själv är förtjust i någon av sorterna, så kan man säkert finna en sort som en närstående skulle uppskatta.