Finansiering för företag – 4 sätt att finansiera företaget

Finansiering för företag
Lån | aug, 24th, 2021

Kapital är nödvändigt för att ditt företag ska utvecklas på rätt sätt. Varje företagare hamnar någon gång i en situation där likviditetsbristen är så påtaglig att tillförsel av externt kapital blir nödvändig.

Behovet av likvida medel och möjligheterna till finansiering beror emellertid på vilket skede ditt företag befinner sig i. Det kan vara allt från startkapital, finansiering av produktutveckling eller tillväxt till att täcka en tillfällig kassakris.

I denna artikel presenterar vi fyra vanliga finansieringsformer för företag så att du kan välja det som bäst passar företagets behov.

Företagslån

Det vanligaste sättet att finansiera olika projekt i verksamheten är med ett företagslån. Ett företagslån är en summa pengar som en långivare lånar till ditt företag för en bestämd tid (löptid) och till ett visst pris (ränta).

Ett företagslån är bra om ditt företag behöver göra en investering eller behöver överbrygga tiden mellan leverans och betalning av en vara. Du får hela beloppet utbetalt i en klumpsumma som ska gå till att täcka just det behovet.

Vid ansökningstillfället väljer du belopp och återbetalningstid. Företagslånet amorterar du normalt sett månadsvis tillsammans med ränta och eventuella avgifter.

Utöver storbankerna finns idag ett stort antal kreditinstitut och andra långivare som erbjuder lån till sina företagskunder. Du kan även hitta låneförmedlare som samarbetar med upp till 35 kreditorer där du genom att fylla i en ansökan kan få flera låneofferter. Det gör det betydligt enklare att hitta bra företagslån med förmånliga villkor.

Företagskredit

En företagskredit innebär att en långivare erbjuder ditt företag ett låneutrymme med en viss limit. Du får disponera pengarna som du vill. Du kan ta ut allt på en gång eller använda dem lite då och då vid behov.

Ränta betalar du på summan du förbrukat och för den tid du har utnyttjat krediten. När du använt en summa och betalat tillbaka fylls krediten på med motsvarande belopp. På så vis kan du använda en företagskredit löpande under flera års tid.

Företagskrediten är normalt sett enklare att få än ett företagslån och pengarna betalas dessutom ut snabbare. Krediten har ingen uppsägningstid och du väljer själv hur mycket du vill betala tillbaka varje månad. Du måste dock alltid betala ett minimibelopp.

Det finns några situationer då en fakturakredit är bra att ha. Ett exempel är när företaget befinner sig i en tillfällig likviditetsbrist då betalning från kunderna dröjer. Företagskrediten kan också vara bra om du vill ha en buffert för oväntade utgifter.

Fakturaköp

Fakturaköp betyder just det – att ett kreditinstitut köper företagets fakturor mot en avgift motsvarade cirka 1 och 4 procent av fakturabeloppet. Hur hög avgiften blir beror på kreditrisken.

Obetalda fakturor kan vara ett stort problem för företag, oavsett vilken bransch de är verksamma inom. Det tar tid och energi att administrera en faktura, skicka påminnelser och i värsta fall inte få betalt.

Genom att använda dig av fakturaköp slipper du allt detta. Du bestämmer själv när och hur många fakturor du vill sälja. Summan med avdrag för provisionen får du insatt på företagskontot efter bara några timmar. Med dagens digitalisering blir processen ännu snabbare. Du kan när som helst på dygnet ladda upp fakturorna på långivarens webbportal.

Fakturabelåning

Vid fakturabelåning lånar ditt företag en viss summa pengar med fakturorna som säkerhet för lånet. På så viss får du snabbt in pengarna i företagskassan.

När du belånar företagets fakturor betalar långivaren ut mellan 70 och 90 procent av fakturabeloppet redan samma dag. Om din kund inte betalar sin skuld efter påminnelser har långivaren rätt att kräva tillbaka sina utlånade pengar. På grund av detta är avgiften för fakturabelåning något lägre än den för fakturaköp.

Upptäcker långivaren att du har svårt att betala av lånet kan den behålla dina fakturor istället.

Alexandra Eriksson

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Augusti 24, 2021