10 intressant fakta du inte visste om pengar

pengar
10 intressant fakta | feb, 27th, 2018

Pengar är har funnits i många, många år och det är helt enkelt pengarna som håller människans samhälle i rullning. Ett känt talesätt lyder ”money makes the world go round” och så är det verkligen. Innan fysiska pengar började tillverkas använde man sig främst av byteshandel, där varor av samma värde byttes mot varandra.

Idag är pengar knappt synliga längre, utan man betalar med kort, via dator eller via mobil. Ändå är det tur att pengar finns eftersom de underlättar vår vardag på många sätt. Nedan listar vi intressant fakta om pengar som du förmodligen inte visste.

1. Spår av kokain

Visste du att hela 90 procent av USA:s endollarssedlar innehåller ett spår av kokain? Tänk bara hur många endollarssedlar det används varje dag och sätt detta fakta i perspektiv.

2. Glömde pengarna hemma

Världens allra första kreditkort uppfanns av en man som olyckligtvis råkade glömma sina pengar hemma när han åt på restaurang. Istället för att be honom komma över med plånboken skrev mannen ner sin signatur på ett papper och en faktura skickades till honom i efterhand.

Econello.com har även skrivit ett inlägg om 10 intressanta saker du inte visste om kreditkort, om du vill lära dig mer om det!

3. Så stor är den amerikanska statsskulden

USA:s statsskuld är hela tio gånger större än landets alla tryckta dollarsedlar som finns i omlopp. Detta gäller dock inte bara dollarsedlar i USA, utan i hela världen!

4. Rötter ifrån Kina

Mynten är mycket gamla, men de första sedlarna tillverkades faktiskt i Kina för cirka 1 400 år sedan. Det var dock inte förrän år 960 som dessa sedlar infördes som en nationell valuta vid sidan av mynten.

5. Mer Monopol-pengar än riktiga pengar

Att Monopol fortfarande är ett populärt sällskapsspel råder det inga tvivel om, men att det årligen trycks upp mer Monopolpengar än riktiga pengar visste du förmodligen inte.

6. Då är du rikare än många amerikaner

Om du går på gatan i USA, är helt skuldfri och bara har en tiodollarssedel på dig så är du rikare än ungefär 20 procent av USA:s befolkning.

7. Tillverkningskostnaden överstiger värdet

Visste du att en amerikansk cent kostar mer än myntets dubbla värde att producera? Faktum är att det kostar hela 2,4 cent att producera en cent. Där gör man inte direkt några vinster.

8. Så enkel är vägen till lycka

Flertalet studier visar att en av vägarna till lycka är att lägga pengar på upplevelser istället för på saker. Och visst är det mer troligt att du kommer ihåg den där fantastiska resan du gjorde till Afrika än de där dyra stövlarna du köpte en torsdagseftermiddag?

9. Över 70 triljoner dollar i omlopp

Visste du att just nu finns det över 70 triljoner dollar i omlopp runt om i världen? Detta innebär att alla skulle få cirka 10 000 dollar var om pengarna skulle fördelas lika över jordens alla invånare.

10. Detta är det dyraste som skapats – någonsin

Vet du vad det dyraste som någonsin skapats på vår planet är? Det är inget mindre än rymdstationen ISS som kostade hela 1 350 miljarder svenska kronor att tillverka och som (ironiskt nog) inte ens befinner sig på vår planet längre.

Marcello

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 01, 2018