Låna pengar för att betala skulder?

låna pengar för att betala skulder
Lån | apr, 28th, 2018

I detta inlägg kommer vi att gå igenom en av de mest ställda frågorna i lånevärlden, nämligen: ”Går det att låna pengar för att betala skulder?”.

Detta är faktiskt en fråga som dyker upp regelbundet och svaren kan faktiskt se lite olika ut. Nedan ska vi reda ut vad gom gäller en gång för alla.

Går det att låna pengar för att betala skulder?

Självklart är det möjligt att låna pengar för att betala skulder, den riktiga frågan är snarare – bör du verkligen låna pengar för detta ändamål? Att betala av dina skulder med lånade pengar är sällan en bra ide, men självklart finns det undantag.

Låt säga att du har glömt bort en räkning som nu måste betalas akut, innan räkningen går vidare till Kronofogden. Du kommer på detta strax innan lön och du har inte råd att betala räkningen just nu. Då kan du faktiskt ta ett lån (gärna ett räntefritt sådant) som du sedan betalar tillbaka direkt du får lön.

Att låna pengar för att betala skulder är som sagt inte att rekommendera, men om det sker någon enstaka gång behöver det inte vara hela världen. Det viktigaste är att du har en ekonomi som klarar av ett mindre lån.

Låna inte om du är djupt skuldsatt

Om du har flera skulder och en inkomst som inte räcker till, bör du naturligtvis inte ansöka om att låna pengar för att betala skulder. Detta kommer endast vara en temporär lösning på ett mycket större problem. Du kan ju knappast lösa en skuld med en annan skuld, eller hur?

Dock finns det faktiskt en möjlighet för dig som har många skulder, på grund av till exempel lån och krediter. Denna lösning kallas för ett skuldfinansieringslån.

Skuldfinansieringslån kan hjälpa dig

Ett skuldfinansieringslån kan faktiskt vara en lösning om du har dragit på dig skulder efter att ha tagit mindre lån eller ansökt om dyra krediter. Detta är faktiskt ett annat ord för det lån som du använder för att samla dina gamla lån och krediter. Låt oss förklara hur det fungerar:

  • Om du väljer att samla dina lån ansöker du om ett nytt, större och framförallt billigare privatlån. Privatlånet använder du för att lösa samtliga lån och krediter.
  • Istället för att betala på flera olika lån, så betalar du nu istället endast tillbaka ett lån varje månad.
  • Eftersom det nya lånet är avsevärt mycket billigare än dina gamla lån och krediter, så kommer du billigare undan samtidigt som du slipper stressen som dyra skulder ofta innebär.

Ett annat lån anpassat dig med skulder hos Kronofogden är ett omstartslån. Med detta lån kan du lösa dina skulder samtidigt som du till exempel köper en bostad.

Att samla lån är enkelt

Det är enkelt att hitta långivare och banker som erbjuder möjligheten att samla lån idag. Det spelar nästan ingen roll vart du vänder dig, så länge långivaren erbjuder privatlån erbjuds oftast även ett skuldfinansieringslån.

Om du har svårt att bestämma dig kan du alltid ta hjälp av en låneförmedlare. Även dessa jämför nämligen ofta skuldfinansieringslån. Tar du hjälp av en låneförmedlare kan du bekvämt och enkelt hitta en långivare som erbjuder den mest fördelaktiga räntan just för dig.

Så bör man låna pengar för att betala skulder?

Vad är då svaret på denna fråga? Bör man låna pengar för att betala skulder? Det beror helt enkelt på vilken situation du befinner dig i. Låt oss förtydliga hur vi menar.

  • Om du har flera mindre, men dyra skulder ifrån till exempel tidigare lån eller krediter, så kan du ansöka om ett skuldfinansieringslån för att lösa skulderna samtidigt som du sänker dina månadskostnader och förbättrar din ekonomi.
  • Om du har en akut räkning att betala och inte pengar till det för tillfället, så kan du låna för att betala skulden – om det rör sig om en engångsföreteelse. Du bör dessutom se till att betala tillbaka lånet så snart du får lön.
  • Om du har skulder upp till öronen och en ekonomi som inte håller för ett skuldfinansieringslån bör du inte låna pengar för att betala skulder. Då bör du istället kontakta skuldägarna och försöka förhandla om en alternativ avbetalningsplan.

Här på Econello.com hittar du en guide till hur du går tillväga för att förhandla om en avbetalningsplan. Vi hoppas att den kan vara till hjälp.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Nov 28, 2018