Starta eget som student – 6 tips

starta eget
Tips & guider | Tjäna pengar | apr, 16th, 2019

Många är de som väljer att starta eget under studenttiden och det är faktiskt inte så konstigt som det låter. Har man ett heltidsjobb är det svårt att få tid över för att starta ett eget företag. Som student kan det däremot vara enklare att komma igång, helt enkelt eftersom du har bättre förutsättningar att bestämma över din egen tid.

Det finns många fördelar med att starta eget som student och en av dem är såklart att du kan tjäna extra pengar under studietiden. Dessutom kan du bli skuldfri snabbare om du har studieskulder. Sist men inte minst är det en värdefull erfarenhet som kan hjälpa dig i framtiden.

Nedan ska vi ge dig 6 snabba tips för dig som är sugen på att starta eget som student.

1. Våga chansa

Den största anledningen till varför man avstår ifrån att starta eget är helt enkelt eftersom att man inte vågar. Därför är det allra första steget att faktiskt våga följa sina drömmar. Under studietiden kan du vara mer flexibel med din tid än när du jobbar, så se till att ta vara på detta.

2. Starta eget, men planera noggrant

Hur mycket tid ska du lägga på att starta eget och hur mycket ska du lägga på dina studier? Planera ett veckoschema och håll dig till det.

Pengar kan såklart vara ett problem som student, men om du har fullt studielån kan du faktiskt få det att gå ihop – om du snålar med dina personliga utgifter. Visst, det kan vara lite kämpigt, men tänk på att inkomsterna ifrån ditt företag kan bli bra mycket större än inkomsterna ifrån studiestödet. Dessutom är studielånet ett av de billigaste lånen du kan ta.

3. Bygg upp en nätverk

Du kommer garanterat inte vara den enda studenten som väljer att starta eget. Dessutom finns det en rad olika föreningar eller nätverk för unga entreprenörer som du kan gå med i. Utnyttja detta och skapa ett brett kontaktnät. Ett annat tips är att hitta en mentor som kan stötta dig i processen.

4. Misslyckas regelbundet

Ja, det kanske inte låter som det bästa rådet när det gäller att starta eget, men faktum är att misslyckanden ger de bästa lärdomarna. Genom att våga misslyckas kommer du och ditt företag fortsätta att utvecklas i rätt riktning.

5. Stå för att du är student

Att starta eget som student visar på både drivkraft och engagemang, så tala högt om att du faktiskt är student. Folk kommer att lyssna på dig och respektera dig.

6. Var aktiv online

Den digitala profilen blir allt viktigare idag, då de flesta kunderna finns online. Om du vill starta eget, se därför till att vara aktiv online. Via kanaler som Facebook och Instagram kan du sprida information om din verksamhet och nå fler kunder.

5 skäl till varför du ska starta eget som student

  • Utgifterna under studietiden är lägre.
  • Studiemedlet ger dig en säker inkomst, vilket gör att du kan ta fler risker i ditt företagande.
  • Du kan lägga upp din tid som du själv vill, särskilt om du studerar på distans.
  • Genom att starta eget får du värdefulla erfarenheter och ökad självkännedom.
  • Du får driva företag, vilket man inte alltid får som heltidsanställd.

Hos Studentrum.se kan du läsa fler intressanta artiklar och tips för dig som är student. Läs gärna även vår guide med 25 tips för dig som vill starta eget företag.

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Apr 16, 2019