Detta avgör priset på bilförsäkringar

bilförsäkringar
Bil & MC | Försäkring | apr, 27th, 2019

Det finns många faktorer som avgör priset på bilförsäkringar. Många tror att det bara är bilmodellen och förarens ålder som spelar roll, men så är det naturligtvis inte. Även vart du är bosatt har stor betydelse.

Nedan ska vi titta lite närmare på statistik gällande bilförsäkringar och deras kostnader.

Här är det dyrast med helförsäkring

Priset för en helförsäkring skiljer sig självklart mellan olika försäkringsbolag, men också beroende på vart i landet du bor. Stockholm är självklart dyrast och tätt därefter kommer Uppsala och Västmanland.

 • Stockholm: 7 696 kronor
 • Uppsala: 6 009 kronor
 • Västmanland: 5 958 kronor

Stora skillnader

Som du ser är skillnaden väldigt stor bara mellan den dyraste och tredje dyraste helförsäkringen, närmare bestämt 1 738 kronor. Att försäkringen i Stockholm är dyrast beror såklart på att Stockholm är en storstad med en hel del stadstrafik. Detta ökar nämligen risken för skador.

Billigaste helförsäkringen

Bor du i Jämtland, Västerbotten eller Gotland kommer du att komma undan mycket billigare. I dessa län kan du nämligen teckna landets billigaste helförsäkringar för bil.

 • Jämtland: 4 657 kronor (vilket är 3 039 kronor billigare än i Stockholm)
 • Uppsala: 4 736 kronor
 • Gotland: 4 736 kronor

Dyraste och billigaste bilarna att försäkra

Självklart är försäkringspremien även beroende av vilken bil du kör. Ju dyrare bil, desto dyrare försäkring. Nedan listar vi de dyraste och billigaste bilarna att försäkra.

Billigaste bilarna att försäkra

 • Skoda
 • Renault
 • Saab

Dyraste bilarna att försäkra

 • BMW
 • Audi
 • Mercedes-Benz

Byter du ut din BMW mot en Skoda kan du med andra ord komma undan mycket billigare. Värt att tänka på för dig som vill börja spara pengar!

Därför är bilförsäkringar ett måste

En bilförsäkring är ett måste, oavsett vilken bil du kör. Dock finns det olika typer av försäkringar som passar bra vid olika tillfällen. Trafikförsäkringen är obligatorisk, vilket betyder att alla bilägare måste ha den (så länge deras bil inte är avställd).

Halvförsäkringen passar den som har en medeldyr bil och som är ute efter en lite billigare försäkring. Helförsäkringen är ett måste om du äger en ny, dyrare bilmodell som du är extra rädd om. Visst, försäkringen är dyrare, men den kan spara dig många tusenlappar på reparationer.

Jämför först – spara sen

Som du säkert märkt kan priserna på bilförsäkringar skilja sig en hel del, inte bara beroende på vilken bil du kör. Även din ålder och vart du bor har stor betydelse för försäkringspremien. Ju äldre du är, desto billigare försäkring kan du få. Bor du på glesbygden kan du också komma undan billigare.

Innan du tecknar bilförsäkring bör du jämföra noggrant för att hitta det billigaste alternativet. Hos oss kan du enkelt jämföra försäkringsbolag, men vill du jämföra specifika priser för just din bil bör du vända dig till en försäkringsförmedlare.

Hitta billigaste alternativet för din bil

Genom att använda en försäkringsförmedlare som till exempel Zmarta kan du enkelt hitta det bästa priset. Detta eftersom de jämför bilförsäkringar ifrån flera olika försäkringsbolag, anpassade efter just dina villkor.

Att ta hjälp av en låneförmedlare är enkelt, smidigt och helt kostnadsfritt. Därmed har du alltså inget att förlora!

Intressanta lästips:

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Apr 27, 2019