Undvik försäkringsfällan i jul & spara pengar

Försäkringar | dec, 6th, 2017

Behövs extra försäkring till elektroniken? Detta är en fråga som många julklappshandlare ställer sig när det är dags att införskaffa årets presenter. En extra försäkring går att köpa till i princip all elektronik, både i butik och på nätet. Men är det verkligen nödvändigt?

Denna fråga ska vi reda ut i detta inlägg. Vissa gånger kan en extra försäkring vara ett utmärkt alternativ, men långt ifrån alla gånger. Läs går guide och spara några extra tusenlappar i jul!

Extra försäkring – värt eller inte?

Alla har vi någon gång stått inför ett köp, antingen online eller i butik, där vi får frågan om vi vill teckna en extra försäkring eller inte. Denna försäkring ska enligt marknadsföringen ge produkten ett mycket bättre skydd än din vanliga hemförsäkring, men stämmer verkligen detta? Eller vill butiken bara tjäna lite extra pengar?

Sanningen är att i de allra flesta fall vill man helt enkelt sälja så mycket som möjligt för att öka lönsamheten. Därför vill man helst sälja en extra försäkring i samband med varan. Skulle kunden dessutom betala produkten på kredit i samma kreditbolag som butiken använder blir ditt köp extra lönsamt för kedjan.

Skippa extraförsäkringen – spara pengar

Genom att inte teckna en extra försäkring kan du spara tusenlappar på ditt köp. Många tror att en extra försäkring är ett måste men faktum är att din hemförsäkring och konsumentköplagen räcker gott och väl som skydd, åtminstone under de tre första åren.

Just konsumentköplagen är extra jobbig för butikerna. Denna lag ger dig nämligen rätten att reklamera din vara i tre år efter köptillfället. Skulle du komplettera detta skydd med en allriskförsäkring (som ofta går att teckna som ett tillägg till din hemförsäkring) så behövs inget annat skydd. Detta är dessutom ett mycket billigare alternativ.

Extra försäkring vs allriskförsäkring

  • Om du tecknar en allriskförsäkring till din hemförsäkring kommer du att få betala runt 300 – 400 kronor extra varje år. Denna försäkring täcker då samtlig hemelektronik som finns i ditt hem och inte bara en vara. Dock får du istället betala en självrisk på vanligtvis någon tusenlapp.
  • Om du skulle köpa en extra försäkring till en ny TV kommer du att få betala runt 650 kr/år under tre års tid. Detta blir runt 2 000 kronor totalt samtidigt som försäkringen endast gäller för din TV och inte för annan elektronik. Här behöver du dock inte betala någon självrisk.

Sammanfattningsvis

Om du vill teckna en extra försäkring är helt upp till dig, men vi hoppas att du fått lite mer insikt om vad som gäller. I många fall är en drulleförsäkring det allra bästa och billigaste alternativet, men om man vill slippa betala självrisk kan såklart en extra försäkring fungera bra också. Kom bara ihåg att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant innan du tecknar en försäkring.

Lycka till med julhandeln i år och glöm inte att du kan låna utan ränta om du behöver ett extra tillskott i kassan innan lönen kommer!

Alexandra

Brinner för allt som har med ekonomi att göra. Lång erfarenhet av att skriva artiklar och blogginlägg gällande ekonomi.
Senast uppdaterad: Dec 04, 2018