Tanka bensin? Dessa bensinkedjor reserverar 1 500 kr

tankar
Nyheter | feb, 13th, 2018

Ett visst belopp kan numera reserveras när du ska tanka bensin. Nya regler som infördes den 1 februari gör det möjligt för banken att reservera upp emot 1 500 kronor varje gång du tankar drivmedel via en pump på OKQ8 eller Circle K:s stationer.

Om du har hållit koll på nyhetsflödet under de senaste dagarna har du säkert märkt att människor rasar mot drivmedelbolagens nya regler. Många är de som haft problem när de ska tanka bensin. I detta inlägg ska vi på Econello.com snabbt gå igenom vad som skett.

Kunderna rasar på sociala medier

Bolagen OKQ8 och Cicle K har fått en hel del kritik på grund av det nya systemet de senaste dagarna. Och det är kanske inte så konstigt. Flera kunder har fått upp till 1 700 kronor frysta av sin bank när de har valt att tanka bensin, oavsett hur mycket de har tankat för.

Att man blir upprörd över detta är inte särskilt konstigt och kritiken i sociala medier haglar över både OKQ8 och Circle K. Ett av omdömena lyder ”Sluttankat hos er, för all framtid.”.

Reserverar pengar – oavsett hur mycket du tankar

När du väljer att tanka bensin eller diesel via en pump kommer ett belopp att reserveras av din bank. Hur stort detta belopp är verkar dock variera. Vissa kunder uppger att 1 500 kronor har spärrats medan andra har råkat ut för spärrningar upp till 1 700 kronor.

Det nya AFD (automatic fuel dispenser) är ett regelkrav som Visa och Mastercard infört för samtliga drivmedelsbolag. Ändå verkar det bara vara kunder som tankar hos OKQ8 och Circle K som drabbats av dessa reservationer när de ska tanka bensin.

Reservationen ska släppa inom några minuter

Ett missförstånd som cirkulerar är att man måste ha minst 1 500 kronor på kontot för att kunna tanka bensin och annat drivmedel. Detta stämmer inte, utan beloppet kommer att reserveras även om kunden skulle ha mindre pengar. Och skulle du ha 500 kronor på kontot och vilja tanka bensin för dessa pengar är detta såklart inte ett problem.

Det kan däremot bli svårare om du planerar att besöka butiker efter du tankat. Flera kunder har uppgett att de drabbats av ”medges ej” när de handlat, trots att banken ska släppa reservationen efter bara några minuter. Vissa kunder har haft kvar reservationen i flera dagar och när de frågat banken får de svaret att det kan ta upp till fem arbetsdagar innan pengarna blir tillgängliga igen.

Större problem för de med låg inkomst

Självklart är inte ett problem för alla att pengar reserveras under några dagar när du valt att tanka bensin , men för de med en låg inkomst kan situationen vara kämpig. Så vad ska man då göra om man vill häva denna reservation? OKQ8 och Cicle K menar att felet inte ligger hos dem, utan hos den kortutgivande banken.

Några av kommentarerna som man kan hitta på OKQ8:s hemsida lyder ”Ni måste ju ta ansvar för att tekniken inte fungerar.” och ”Lös problemet OKQ8 och sluta skylla ifrån er!”.

Tanka bensin billigare med bensinkort

Kör du bil ofta? Kanske bor du på landsbygden och behöver bilen för att ta dig till jobb, skola eller liknande? Då kanske ett bensinkort kan vara något för dig.

Med ett bensinkort kan du nämligen tanka bensin och diesel billigare hos flera olika drivmedelsbolag. Dessutom kan du tjäna fina bonusar och ta del av förmånliga medlemserbjudanden.

Marcello

Stort intresse för daytrading och andra lönsamma investeringsformer. Skriver gärna intressanta artiklar om olika former av sparande.
Senast uppdaterad: Dec 02, 2018